• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

02.05.2021

10:23

NE ZALEĆITE SE POSLE POSTA! Evo KAKO da SPREČITE da vaš organizam PRETRPI ŠOK!

Ljubav

NE ZALEĆITE SE POSLE POSTA! Evo KAKO da SPREČITE da vaš organizam PRETRPI ŠOK!

Podeli vest

S naglim prestankom posta hrana životinjskog porekla veoma se teško vari, što izaziva nadimanje, bolove u predelu stomaka, kao i dijareju...

Prelazak sa posne na mrsnu ishranu posle Vaskrsa, pa čak i ako ste postili tek par nedelja, može da bude veoma stresan za organizam. Ako ste se kao mnogi ljudi uželeli mrsne hrane i pohrlili joj u susret sa velikim tanjirima, nećete se lepo provesti. Za rezultat ćete dobiti umor, osećaj težine, mučninu, bol u stomaku, pa čak i problem sa srcem. Bez obzira na to koliko ste dugo postili, biće vam potrebno neko vreme da se vratite "u normalu".

Kada postimo

Tokom posta u telu dolazi do određenih bioloških promena - obustavlja se lučenje enzima potrebnih za varenje proteina životinjskog porekla. Kako bi organizam postepeno povećao njihovu proizvodnju, potrebno nešto manje od nedelju dana umerene proteinske ishrane, kako u količini, tako i u raznovrsnosti.

Foto: Shutterstock

Tokom posta se obustavlja lučenje enzima potrebnih za varenje proteina životinjskog porekla

Ako ipak preterate

Ako ste se ipak prejeli, popijte čaj od kamilice, nane ili, još bolje, đumbira. Ukoliko ni to ne pomogne, krenite u žustru šetnju u trajanju od pola sata.

S naglim prestankom posta, hrana životinjskog porekla se veoma teško vari, često ostaje u želucu i crevima duže nego inače, što izaziva nadimanje, bolove u predelu stomaka, kao i dijareju.

Ukoliko post traje duži period, potrebna su barem četiri do pet dana za prelazak na redovnu ishranu. Ovaj period bi trebalo da traje jedan do tri dana posle kraćeg posta i jedan dan kod jednodnevnih postova.

Oporavak

Tokom adaptacije treba koristiti hranu koja je bogata hranljivim materijama i lako svarljiva, a postepeno uvoditi složenija jela. Vrsta, odnosno težina posta određuje i vrstu namirnica s kojom se prelazi na normalnu ishranu.

Foto: Shutterstock

Prvih dana nakon posta meso jedite samo "na kašičicu"

Odlučite se za manje količine hrane i kombinujte je sa dosta svežeg voća i povrća koji pomažu varenje. Vaskršnji ručak počnite sa (kiselom) čorbom, a od pečenja uzmite samo malo parče. Kako se praznik slavi par dana, imate vremena da rasporedite uživanje u hrani.

Bez obzira na to koliko ste se uželeli pojedinih đakonija, neka jedan, najviše dva mrsna obroka u toku dana budu skromnih količina, a ostali obroci neka budu biljnog porekla.

Na meniju

Prve nedelje nakon posta za doručak pripremite ovsenu kašu sa jogurtom ili mešavinom mleka i vode, dodajte voće ili malo orašastih plodova. Za ručak skuvajte potaž od povrća, dodajte malo mesa i povrće kao prilog. Uveče spremite salatu sa barenim jajima ili nemasnom šunkom.

Foto: Shutterstock

Posebno budite obazrivi sa jajima

Posebno budite obazrivi sa jajima. Četiri jajeta nedeljno su dovoljna, i to ne više od dva dnevno. Ako imate više jela za ručak, odaberite jedno i izbegavajte kombinovanje.
Između obroka možete praviti smutije od voća sa malo mleka ili jogurta.

Šta jesti/grupe jela

Oporavak je najbolje započeti hranom iz prve tri tačke liste, pa sa svakim sledećim obrokom dodavati ostale. Treba imati u vidu da je svaka sledeća namirnica složenija od prethodne.

* sokovi od voća i povrća
* sveže sirovo voće
* bujon od povrća ili od kostiju
* jogurt, kiselo mleko, kefir
* zelena salata i spanać
* kuvano povrće ili čorba od povrća
* sveže sirovo povrće
* dobro kuvane žitarice i mahunarke
* orašasto voće i jaja
* ostali mlečni proizvodi
* meso i ostali proizvodi

ŠTA SPREMITI ZA VASKRS? Ispoštujte tradiciju - Ovo treba da sadrži praznična trpeza za DORUČAK, RUČAK I VEČERU!

OVIH DESET NAMIRNICA TREBA DA SE NAĐU NA VASKRŠNJOJ TRPEZI! A evo i zbog ČEGA

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija