• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: lijekovitirecepti.com

08.05.2021

15:44

OVO JE MOĆNA BILJKA! Neverovatno je šta ste sve uneli u organizam sa samo jednom porcijom!

Ljubav

OVO JE MOĆNA BILJKA! Neverovatno je šta ste sve uneli u organizam sa samo jednom porcijom!

Podeli vest

Vitamini B, A, E, lecitin, niacin, brojni minerali poput kalcijuma, kalijuma i magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka i selena…govore sami po sebi o vrednosti ove, veličinom vrlo sitne ali učinkom po zdravlje, vrlo moćne biljke

Stručnjaci preporučuju da svakog dana ubacite šaku susama u smuti ili salatu, pospete ga preko obroka, iskombinujete sa bilo kojom pastom ili pitom… Pojačava ukus jelu, a pritom je izuzetno hranljiv.

Evo šta sve može da uradi za organizam: 

Jača kosti, zube i čuva zdravlje desni 

Susam jača naše zube i deluje na zdravlje usne šupljine, zuba i desni. Njegovom upotrebom smanjujemo upale, infekcije, jačamo zube i zubnu gleđ, delujemo na sprečavanje nastajanja zubnog plaka ali i delujemo na izbacivanje toksina iz tela.

Jača kardiovaskularni sistem

Susam može da snizi krvni pritisak i smanji rizik od nastanka srčanih bolesti.

Odličan je antioksidans

Susam sadrži dva jedinstvena jedinjenja iz skupine lignana – sezamin i sezamolin. Sve više studija pokazuju važnost susama u ulozi jačanja našeg oraganizma i delovanje u brobi protiv slobodnih radikala. Osobama obolelim od raka dojke, raka debelog creva, raka grla…susam je jedan od pomagača u borbi za bolje zdravlje.

Foto: Shutterstock

Susam je zdrav

Čuva zdravlje kože

Susamovo ulje ublažava iritacije, a sadržajem vitamina E i cinka, deluje na zdravlje kože, njenu elastičnosti i usporava procese starenja, isušivanja kao i preranog stvaranja bora.

Afrodizijak

Redovnom konzumacijom susama može da se smanji impotencija i deluje na snaženje i podsticanje vitalnih funkcija i jačanje reproduktivnog tkiva.

Reguliše menstrualni ciklus

Iz tog je razloga preporučen kao sastavni deo ishrane upravo u predmenstrualnom periodu. Smanjuje menstrualne bolove i ublažava simptome PMS-a.

Foto: Shutterstock

Jača kosti

Susam je bogat kalcijumom a njegov učinak grejanja i dubokog prodiranja u tkiva, dodatno govore u prilog njegovoj važnosti u očuvanju zdravlja i čvrstine naših kostiju. Posebno je preporučen osobama obolelim od osteoporoze.

Pogoduje zdravlju digestivnog trakta 

Lagani je laksativ pa reguliše probavu, utiče na zdravlje i rad creva, ali i celokupnog sistema za varenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija