• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/alternativa za vas

21.06.2021

15:46

'JOGA' za UMORNE OČI! Sedam VEŽBI koje će RELAKSIRATI očne MIŠIĆE i IZOŠTRITI vaš VID!

Shutterstock

Ljubav

'JOGA' za UMORNE OČI! Sedam VEŽBI koje će RELAKSIRATI očne MIŠIĆE i IZOŠTRITI vaš VID!

Podeli vest

Možda i vi spadate među sve veći broj odraslih koji pate od zamagljenog vida, iritacija i suzenja očiju, dvostrukih slika, glavobolje i drugih simptoma preteranog naprezanja očiju...

Po ceo dan sedite za računarom, pa su vam oči nakon višesatnog naprezanja previše umorne? Možda i vi spadate među sve veći broj odraslih koji pate od zamagljenog vida, iritacija i suzenja očiju, dvostrukih slika, glavobolje i drugih simptoma preteranog naprezanja očiju. U tom slučaju, svaki dan izdvojte malo vremena za jednostavne i efektne vežbe joge koje će relaksirati vaše očne mišiće i malo-pomalo izoštriti vaš vid.

Treptanje

Da li možete da zamislite vežbu jednostavniju od običnog treptanja? Verovatno ne. Tokom višesatnog gledanja u ekrane mobilnih telefona i računara daleko ređe trepćete nego što je to optimalno. Zbog toga se vaše oči još više naprežu i umaraju.

Foto: Shutterstock

Čak i dok sedite za računarom, možete povremeno svesno da zatrepnete. Na taj način će se vaše oči prirodno ovlažiti, a vaš pogled će postati "mekši".

Posmatranje vrha nosa

Dok ste u prijatnom sedećem položaju, ispružite desnu ruku sa stisnutim dlanom i podignutim palcem pravo ispred sebe. Pogled usmerite prema palcu.
Zatim, ne pomerajući pogled s palca, polako savijte lakat i približavajte palac ka vrhu nosa (na kraju će i vaš pogled biti usmeren na sam vrh nosa). Zadržite se neko vreme promatrajući vrh palca, odnosno vrh nosa.
Potom polako ispružite ruku i vratite palac u početni položaj (pogled je sve vreme usmeren prema palcu). Ponovite vežbu pet puta.

Kako se izvodi: brzo zatrepćite desetak puta. Zatim zatvorite oči na 20 sekundi i pažnju usmerite na disanje. Ponovite vežbu pet puta.

Pokrivanje očiju dlanovima

Zatvorenih očiju nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite. Zatim dobro protrljajte dlanove sve dok ne osetite toplinu u njima. Položite ih preko zatvorenih očiju. Osetite kako se toplina iz dlanova širi kroz vaše oči i kako se očni mišići opuštaju.

Ostanite s tako položenim dlanovima preko očiju sve dok ne osetite da se sva toplina "upila" u vaše oči. Još uvek zatvorenih očiju polako sklonite dlanove s lica. Ponovite nekoliko puta.

Gledanje gore i u stranu

Sedite na pod ispruženih nogu (ili udobno na stolicu sa blago razmaknutim nogama). Ispružite ruke pravo ispred sebe skupljenih šaka, s palčevima okrenutim prema gore.

Prvo gledajte pravo ispred sebe, u tačku između ispruženih ruku. Zatim bez pomeranja glave pogled usmerite prema gore, između obrva.

Foto: Shutterstock

Potom pogledajte levi palac, pa se vratite na tačku prema gore, između obrva. Zatim pogled usmerite prema desnom palcu, pa se vratite na tačku prema gore.

Vežbu ponovite 10 do 20 puta. Nakon što završite, zatvorite oči i malo se odmorite.

Gledanje dole i u stranu

Sedite na pod ispruženih nogu. Stisnite levu šaku, pa je položite na levo koleno tako da vam je palac okrenut prema gore.

Pogled u daljinu

Imajte na umu da vaše oči nisu namenjene višesatnom gledanju na blizinu, koje ekrani od vas zahtevaju. Stoga, što češće sklonite pogled s ekrana, gledajte kroz prozor u daljinu i svesno opustite očne mišiće. Takođe, izađite što češće u prirodu i posmatrajte daleke prizore. Osetite kako sve te slike prirode zapravo same "dolaze" ka vama i da gledanje od vas ne zahteva nikakav napor.

Prvo pogledajte u tačku pravo ispred sebe, a zatim, bez pomeranja glave, izdahnite i pogled usmerite na levi palac.

Tokom udaha pogled vratite pravo ispred sebe, u zamišljenu tačku. Ponovite vežbu s gledanjem desnog palca. Na kraju zatvorite oči i kratko se odmorite.

Kruženje očima

Sedite ispruženih nogu. Položite levu ruku na levo koleno. Stisnite desnu šaku s palcem prema gore, pa ruku ispružite u laktu. Pogled usmerite prema desnom palcu, bez pomeranja glave.

Desnim palcem počnite da pravite krugove i pogledom pratite palac. Ponovite vežbu pet puta u smeru kazaljki na satu, a zatim i u suprotnom smeru. Vežbu uradite i levim palcem.

Gledanje odozdo prema gore

Sedite ispruženih nogu. Stisnite obe šake i položite ih na kolena tako da su vam ruke ispružene u laktovima. Palčevi su okrenuti prema gore.

Foto: Stockphoto

Polako počnite da dižete desni palac i pratite ga pogledom sve do gore (palac podignite maksimalno dokle vam pogled seže). Zatim ga polako vratite do početnog položaja, sve vreme prateći ga pogledom.

Ponovite vežbu i s levim palcem. Napravite pet ponavljanja sa svakim palcem. Zatvorite oči i malo se odmorite. Vodite računa da su vam sve vreme kičma i vrat uspravni i da ne pomerate glavu (pomeraju se samo oči).

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija