• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.09.2021

11:07

NAJVEĆE ZABLUDE O NAMIRNICAMA ZA KOJE MISLIMO DA SU ZDRAVE! Štete organizmu  više nego cigarete

Ljubav

NAJVEĆE ZABLUDE O NAMIRNICAMA ZA KOJE MISLIMO DA SU ZDRAVE! Štete organizmu više nego cigarete

Podeli vest

Nezdrave dijete u današnje vreme ubiju više ljudi nego cigarete. Naučnici su otkrili da nedostatak važnih hranljivih materija može znatno oštetiti naše zdravlje, pa tako neki proizvodi za koje mislimo da su zdravi mogu imati poguban učinak na naše telo

Ovo su četiri namirnice koje se smatraju zdravim, a štete vašem organizmu više nego cigarete.

Žitarice

Žitarice su oduvek smatrane jednostavnim rešenjem za zdrav i hranljiv doručak. Ipak, nemaju sve vrste žitarica isti dobar učinak. Većina njih je napravljena od rafinisanih zrna. Tokom tog procesa žitarice gube značajnu količinu vlakana i drugih sastojaka koji vam pomažu da ostanete siti. Da ne spominjemo još i ogromnu količinu šećera koja im se dodaje kako bi imale bolji ukus i bile privlačnije deci. Povećan unos šećera može uzrokovati dijabetes, bolesti srca i nadutost. Umesto žitarica, konzumirajte zobene kaše ili integralne žitarice, koje sadrže dovoljno vlakana da vas zasite i daju vam energiju.

Sveži voćni sokovi


Voće se smatra zdravim za našu ishranu, a sveži sokovi su jednostavan način da unesete poželjnu dnevnu dozu voća. Ipak, u tečnom obliku voće izgubi većinu svojih korisnih elemenata, poput vlakana koja igraju ključnu ulogu u sprečavanju dijabetesa, bolesti srca i nadutosti. Štaviše, nekontrolisano konzumiranje sokova zapravo može uticati na pojavu ovih zdravstvenih problema zbog količine šećera koju sadrže. Verovali ili ne, neki od njih imaju isto šećera koliko i limenka koka-kole.

Foto: Shutterstock

Zablude o namirnicama

Suši

Suši sam po sebi nije štetan. Ali problem predstavljaju razni sastojci i aditivi koji se dodaju u njega. Mnoge rolnice danas sadrže majonez, krem-sir, umake i druge sastojke koji povećavaju hranljivu vrednost sušija i čine da jedna rolnica ima kalorijsku vrednost dovoljnu za čitav dan. Kako biste izbegli problem sa težinom, birajte jednostavne rolnice od lososa ili probajte sašimi.

Soja

Soja može biti štetna za vaše zdravlje, kao što je i za ekologiju. Većina soje je genetski modifikovana, što znači da je teško da ćete dobiti bilo koji od obećanih hranljivih sastojaka iz njih. Drugi problem sa sojom je visoka koncentracija biljnih estrogena, koji povećavaju njihov nivo u vašem telu i narušavaju vaš menstrualni ciklus. Iz istih razloga konzumiranje soje je obično povezano s povećanom aktivnošću hormona štitne žlezde, što može dovesti do neočekivanog gubitka težine i povećanog znojenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17