• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

27.09.2021

15:03

DA SE ZASLADITE TOKOM ZIME! Pripremite džem, kompot, sirup... /RECEPTI/

Shutterstock

Recepti

DA SE ZASLADITE TOKOM ZIME! Pripremite džem, kompot, sirup... /RECEPTI/

Podeli vest

Domaće neprskano voće najbolja je baza za slatku zimnicu, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, a mi vam nudimo nekoliko recepta za inspiraciju

Na pragu jeseni sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za hladne dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, marmelade i slatko nisu samo deo tradicije već i način da tokom zimskih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, a mi vam nudimo nekoliko recepta za inspiraciju.

Foto: Shutterstock

Jednostavni univerzalni džem  

Sastojci: 1 kg kajsija (breskvi, šljiva...), 1 kg šećera.
Priprema: Kajsije operite, očistite od koštica i isecite oštećene delove plodova. Pomešajte ih sa šećerom i ostavite da odstoje nekoliko sati kako bi pustile sok. Potom stavite na šporet i kuvajte na jakoj vatri 10-15 minuta, stalno mešajući. Pri kraju kuvanja uklonite višak pene. Gotov džem sipajte u vruće i sterilisane tegle. Potom ih odmah dobro zatvorite i vratite u toplu ugašenu rernu i ostavite da se potpuno ohlade. Ohlađene, odložite ih na tamno i hladno mesto.

Foto: Shutterstock

Pekmez od šljiva sa rumom

Sastojci: 2,5 kg zrelih šljiva, 250 g šećera, pola kašičice mlevenih karanfilića, kora limuna, pola kašičice cimeta, 2 dl ruma.
Priprema: Šljive operite i očistite od koštica. U lonac složite red šljiva, red šećera, pa kuvajte na laganoj vatri uz povremeno mešanje. Kad je većina tečnosti isparila i smesa postala gušća, dodajte cimet, karanfilić i limun. Pred kraj kuvanja dodajte rum i nastavite da kuvate dok smesa ne postane tamna i gusta.

Foto: Shutterstock

Provera gustoće

Kako biste proverili da li su džem ili marmelada dovoljno kuvani, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stegne (izgleda dovoljno gusto), kuvanje je završeno. Ukoliko je retka, nastavite sa kuvanjem.

Aromatični kompot od jabuka

Sastojci: 2 kg jabuka, 350 g šećera, 0,5 l belog vina, 9 karanfilića, 9 mahuna vanile, 9 štapića cimeta i 9 komadića kore od limuna.
Priprema: Jabuke isecite na kocke. Prokuvajte šećer, vino i vodu. Jabuke stavite u tegle, dodajte začine i prelijte sirupom. Tegle zatvorite i stavite na pleh za pečenje u koji ste nalili vodu. Rernu zagrejte na 175 stepeni i pleh stavite na najnižu rešetku. Kad se u teglama pojave mehurići, počinje kuvanje. Ostavite tegle u isključenoj rerni pola sata i ohladite.

Foto: Shutterstock

Sirup od kupina

Sastojci: 1 kg kupina, 1 kg šećera
Priprema: Kupine operite, zgnječite i stavite u veliku teglu. Dodajte 200 g šećera i ostavite poklopljenu teglu na hladnijem mestu tokom sledeća dva-tri dana, dok kupine ne proključaju. Potom ih procedite kroz gazu i dodajte 800 g šećera, dobro promešajte i stavite u posudu s vrućom vodom da se sirup pasterizuje. Vrući sirup sipajte u sterilisane flaše i zatvorite čepovima od plute (ili metalnim), koje ste prethodno prokuvali. Ako želite sirup s manje šećera, počnite pripremu po ovom receptu, ali nakon što ste procedili kupine, dodajte samo 300 g šećera i zagrevajte sok mešajući, pa ga kuvajte pet minuta pre sipanja u flaše i odlaganja.

Foto: Shutterstock

Više voća, a manje kalorija

Jabukov pektin (džemfiks) dobija se iz nezrelih jabuka i pogodan je kao sredstvo za želiranje za sve one koji pri kuvanju žele da koriste manje količine šećera. Dostupan je u tečnom obliku i kao prah. Takođe, ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina (kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje, dinje), dodajte jabuke ili šljive (ili malo soka od limuna) kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.

Slatko do smokava

Sastojci: 2 kg smokava, 2 kg šećera, 2 dl vode, limun.
Priprema: U šerpu stavite vodu i šećer, kao i limun isečen na kolutove, i ostavite da se kuva. Kad se smesa zgusne kao sirup, dodajte smokve koje ste oprali i probušili na nekoliko mesta viljuškom kako ne bi pukle tokom kuvanja i kako bi dobro upile sirup. Kuvajte oko sat vremena dok kora ne omekša. Prekrijte šerpu suvom kuhinjskom krpom i ostavite do sledećeg dana, a potom sipajte u sterilisane tegle. Čuvajte na suvom i tamnom mestu.

Foto: Shutterstock

Sir od dunja (kitnikez)

Sastojci: 3 kg zrelih dunja, 3-4 jabuke, šećer, 1-2 limuna i kristal-šećer za ukras na kraju
Priprema: Očistite i prepolovite dunje, a manje ostavite cele. Voće prelijte vodom tako da ga u celosti prekrije i kuvajte dok se ne raspadne. Iz šerpe uklonite tvrde delove, a ostatak propasirajte. Izvagajte smesu, pa joj dodajte istu količinu šećera i limunov sok i nastavite da kuvate dok se ne stvrdne i ne odlepljuje s varjače. Duguljasti pleh obložite aluminijskom folijom, rasporedite smesu i ostavite da stoji 24 sata na toplom. Sir potom uvaljajte u šećer i ostavite još nekoliko dana da se suši na sobnoj temperaturi.

Foto: Shutterstock

Kandirani citrusi

Sastojci: 140 g kore limuna ili pomorandže isečene na tračice, 400 g šećera, 500 ml vode.
Priprema: Tračice pomorandže ili limuna kuvajte pet minuta na srednje jakoj vatri, prospite vodu i još dvaput ponovite postupak. Potom sipajte 500 ml vode i 400 g šećera. Kad provri, dodajte citruse i kuvajte 20 minuta. Na pek papir pospite šećer, uvaljajte citruse i pustite najmanje dva sata da se suše. Odložite ih u kutiju (ili teglu) na suvo mesto.

Foto: Shutterstock

Kompot od breskvi s medom

Sastojci: 1 kg breskvi, 250 g meda, 0,3 l vode.
Priprema: Kilogram breskvi operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Pripremite tegle i u njih složite breskve. Prelijte ih skuvanim mlakim sirupom od meda i vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija