• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

19.08.2019

13:11

BLISKOST NA ISPITU! Spavati u odvojenim krevetima, DA ili NE?

Ljubav

BLISKOST NA ISPITU! Spavati u odvojenim krevetima, DA ili NE?

Podeli vest

PN Bezazleno spavanje u odvojenim krevetima ili sobama može da krije mnogo dublji problem i postane zamka u koju partneri ne treba da upadnu, već da ostanu pribrani i spuste svoj ego, kaže psihoseksualni terapeut Josif Fridanovski

Deliti postelju i trpezu sinonim je za deliti dobro i zlo u braku, na koje su se, uostalom, partneri i zavetovali. Ali šta kad on hrče, čita do kasno u noć, pati od nesanice, pa se stalno okreće u krevetu - toliko je razloga da ne spavate sa svojim partnerom ukoliko biste da se preko noći odmorite i sakupite prekopotrebnu energiju. Međutim, ovo naoko bezazleno spavanje u odvojenim krevetima ili sobama može da krije mnogo dublji problem i postane zamka, kaže psihoseksualni terapeut Josif Fridanovski.

Foto: Shutterstock

JEZIK ZA ZUBE! Užasna navika koja vam polako UNIŠTAVA vezu!

Mnoge studije govore da se svi mi najbolje odmorimo kad spavamo sami u krevetu, pa samim tim tokom dana imamo bolji odnos sa ukućanima, decom i samim partnerom, jer smo naspavani i raspoloženi... Štaviše, jedna neprospavana noć partnera prouzrokovana remećenjem od strane drugog može sledeći dan rezultirati sukobima u vezi, kažu ista ta istraživanja. Da li im se može verovati? Na zapadu se, pretpostavljamo, veruje, jer je trend da sada već svaki četvrti bračni par spava odvojeno (inicijativa uglavnom dolazi od žena), a njih 46 odsto anketiranih čezne za tim...

Kad vrag odnese šalu

- Spavanje u odvojenim krevetima verovatno prethodi onome što tek treba da se desi - život odvojeno, jedan pored drugoga, svako u svom stanu, nešto što se pojavilo kao novost u razvijenim zemljama, a kao način da se ostane u braku ili vezi. Svašta ćemo smisliti samo da nama bude prijatnije, ali da li to vodi do većeg približavanja partnera ili ima suprotan efekat? Bračni krevet je inače zamišljen tako da partneri spavajući zajedno povećaju bliskost i intimnost, i to ne samo kada im ide dobro nego i onda kada se posvađaju. Kada nemaju izbora da spavaju na drugom mestu, tada moraju da se pripitome, da spuste podivljali ego i budu tu, u "neprijatnoj" zoni - zoni koja dovodi do rasta i razvoja, naravno, ako je čovek budan i shvata šta se dešava - objašnjava Josif Fridanovski.

Foto: Shutterstock

Ne treba generalizovati

Ukoliko ste partner i vi bliski i delite mnoge zajedničke intimne trenutke, nije neophodno da spavate zajedno da biste dobro funkcionisali, smatra psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović.
- Iritantne navike dovoljan su razlog da supružnici spavaju odvojeno. Ili ako svako ima svoj mir i svoje navike kojih ne želi da se odrekne, a pritom ima i mogućnosti, zašto da ne? To ne mora nužno da znači udaljavanje ili nesklad, jer je svako uopštavanje pogrešno. Sve treba posmatrati od slučaja do slučaja - kaže Tatjana Firevski Jovanović.

Zajedničko spavanje ima svoju funkciju, koja nije zanemarljiva, dodaje naš sagovornik, pogotovo danas, kada partneri često zbog prezaposlenosti, briga i problema nemaju dovoljno vremena jedno za drugo. Ipak, u prilog odvojenim krevetima (a po mogućstvu i spavaćim sobama), osim iritantnih navika partnera, govori i nesklad želja u vezi sa spavanjem - jedan je dnevna, a drugi noćna ptica, jednom odgovara tvrd, drugom mekani dušek, jedan hoće da se uspavljuje uz TV, drugi preferira mrak i tišinu...

PAŽLJIVO BIRAJTE! EVO zašto se zgodni frajeri ČEŠĆE RAZVODE!

- Postoje različiti razlozi zašto ljudi beže u drugi krevet, ali svi ti razlozi skupa retko kad su pravo opravdanje za drugu postelju. Postoje periodi kada zbog tehničkih okolnosti ili zbog važnosti sutrašnjeg dana jedan od partnera odluči da spava u drugoj sobi, izolovan od drugih ljudi, dece... Ali to su izuzeci koji ne bi trebalo da postanu pravilo, jer onda se dešava da je vrag odneo šalu - partneri se udalje jedno od drugog, telesno, emocionalno, seksualno, a to ne želi nijedna strana. Na kraju izgube oboje - naglašava psihoseksualni terapeut.

Foto: pexels.com

"Red vožnje"

U redu je da majka spava s detetom kad je bolesno ili ima noćne more ili da neko vreme nakon porođaja spava s bebom jer tako lakše brine o njoj, posebno noću, a otac sa starijim detetom. Problem nastaje kada to odvojeno spavanje zbog praktičnih razloga vremenom pređe u naviku i postane dugogodišnji obrazac.

JASNI ZNACI da ste jedno drugom privlačni i da niste SAMO PRIJATELJI!

- Partneri treba da ostanu pribrani, svesni i da koriste svaku priliku da na lep način budu jedan pored drugog, što uključuje i zajedničko spavanje. Time se deci šalje poruka da mama i tata imaju svoj krevet u kome spavaju, a oni imaju svoj... "Dok sam mali, mogu ponekad da dođem kod njih, ali ja imam svoje mesto, gde ću se vremenom osećati sve prijatnije, kao što druga starija deca spavaju sama, tako ću i ja..." Dete, naravno, ne razmišlja svesno na ovaj način, ali roditelji mu ukazivanjem, razgovorom i primerom šalju poruku da je takav "red vožnje" i da je to dobro za razvoj deteta. Dete će polako prihvatiti roditeljska shvatanja ako postoji konsenzus između roditelja koliko i kada bi dete moglo u njihov krevet, sa tendencijom da se ta opcija smanjuje kako dete raste - savetuje Josif Fridanovski i dodaje:

- Umesto da tražimo opravdanja za naš beg u drugi krevet, bolje bi bilo da istražimo šta nas to sprečava da budemo pored partnera - ne zalepljeni sve vreme, ali u zajedničkom prostoru. Često se ispostavlja da određeni strahovi, unutrašnji otpori, nezadovoljstvo sobom ili bračnim životom upravo doprinose postepenom udaljavanju od partnera, prvo fizički, a kasnije i emocionalno - zaključuje psihoseksualni terapeut.
 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija