• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.11.2023

18:19

"Cilj je smanjenje broja nastradale dece u saobraćaju"! Ministar Gašić izričit: "To je naša vizija i zadatak"

MUP Srbije

Vesti

"Cilj je smanjenje broja nastradale dece u saobraćaju"! Ministar Gašić izričit: "To je naša vizija i zadatak"

Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić otvorio je danas treću sednicu Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima i istakao da je jedan o najbitnijih ciljeva ovog tela je unapređenje bezbednosti saobraćaja na putevima i smanjenje broja poginulih, a pre svega dece.

- Prvi šestomesečni period rada ovog Tela karakteriše izuzetna saradnja i dobra koordinacija svih subjekata u sistemu bezbednosti saobraćaja. Najbolja potvrda toga je redovno održavanje sastanaka stručnih radnih grupa i Kolegijuma, na kojima su zajednički razmatrani uočeni problemi i pojave koje ugrožavaju stanje bezbednosti saobraćaja i opredeljivani pravci delovanja u narednom periodu i mogućnosti za preduzimanje mera svakog od subjekata u skladu sa nadležnostima - rekao je ministar Gašić.

Dodao je da je upravo takva saradnja, između ministarstava i drugih relevantnih institucija u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja, nedostajala tokom ranijeg perioda, i to je, kako je objasnio, jedan od ključnih razloga zbog kojih nisu postignuti ciljevi iz prethodne Strategije bezbednosti saobraćaja na putevima, kao ni planirane aktivnosti iz odgovarajućeg Akcionog plana.

- Prvi šestomesečni period rada Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima karakterišu značajni rezultati. Pre svega, donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i nove Nacionalne strategije bezbednosti saobraćaja na putevima, čime se utvrđuje strateški pravac i prioritet Vlade Republike Srbije i svih ministarstava da se unapredi stanje bezbednosti saobraćaja i smanji stradanje u saobraćaju na našim putevima, kroz kontinuirano delovanje svih relevantnih subjekata. Jedan od prioritetnih dugoročnih ciljeva Strategije je i smanjenje stradanja dece u saobraćaju, uz viziju da ne bude nijednog poginulog deteta u saobraćajnim nezgodama - istakao je ministar Gašić.

Foto: MUP

 

Naglasio je da se rezultati rada Tela ogledaju i kroz statističke pokazatelje smanjenja stradanja po kategorijama učesnika u saobraćaju, kao i kroz smanjenje stradanja na glavnim koridorima državnih puteva prvog A reda, uprkos otežavajućoj okolnosti da je šestomesečni period obuhvatio i kritične letnje mesece, kao i činjenicu da su se u maju mesecu dogodili tragični događaji koji su podrazumevali značajno angažovanje saobraćajne policije na poslovima izvan kontrole učesnika u saobraćaju.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević predstavio je šestomesečni izveštaj o radu stručnih radnih grupa Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima u kome je kao najznačajnije rezultate istakao donošenje Zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, nove Strategije bezbednosti saobraćaja za period od 2023-2030. godine, sa pratećim Akcionim planom, kao i donošenje Uputstva Republičkog javnog tužioca za teže kvalifikovanje krivičnih dela u saobraćajnim nezgodama na pešačkim prelazima, koje su inicirale porodice nastradalih u saobraćajnim nezgodama.

Lakićević je naglasio da su u proteklih šest meseci, pripadnici Uprave saobraćajne policije realizovali sedam centralnih i pet međunarodnih akcija, u kojima je otkriveno više od 500.000 saobraćajnih prekršaja, od kojih je 41.000 prekršaja upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, više od 355.700 prekršaja upravljanja vozilom brzinom preko dozvoljene brzine kretanja, 20.700 prekršaja prekoračenja brzine u posebnim zonama, pre svega u zonama škole i u zonama usporenog saobraćaja, više od 7.600 prekršaja nepropisnog preticanja od strane vozača, oko 7.500 prekršaja prolaska na crveno svetlo, 444 prekršaja nepropuštanja pešaka od strane vozača, kao i skoro 10.200 prekršaja koji su učinjeni od strane pešaka.

Foto: MUP

 

Lakićević je dodao da je u okviru akcija kontrole saobraćaja otkriveno i 2.175 prekršaja nepropisnog prevoženja dece, što je za 40% više nego u istom periodu prošle godine.

- Iako kažemo da nam polovina dece strada u saobraćaju kao putnici, tj. nebezbedno se prevoze, imamo skoro 151.000 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa kao jednog od najbitnijih elemenata pasivne bezbednosti, što nam govori da moramo mnogo više da radimo da bismo dostigli najbezbednije zemlje Evropske unije - rekao je Lakićević.

On je dodao da je na inicijativu Uprave saobraćajne policije i Udruženja roditelja nastradale dece u saobraćaju, formirana operativna grupa za praćenje društvenih mreža, koja na celoj teritoriji Republike Srbije ima zadatak da što efikasnije i što brže otkrije promovisanje nasilničke vožnje i negativno uticanje na stavove mladih u saobraćaju.

Foto: MUP

 

Na temu stradalih u saobraćaju, načelnik Lakićević je naglasio da je broj stradalih ove godine znatno manji u odnosu na prethodnu godinu.

- Imamo 21 procenat manje poginulih u odnosu na isti period prošle godine, 240 je poginulo u ovom periodu, a 302 je 2022. godine. Ono što nam jeste prioritet to je smanjenje stradale dece. Imamo smanjenje broja stradale dece u saobraćaju, za 29 procenata, što je nedovoljno, ali i viziju - nula stradale dece u saobraćaju - rekao je Lakićević.

Poručio je da su predlozi za unapređenje u narednom periodu bezbednosti saobraćaja sinergija i uključenje svih relevantnih subjekata i institucija u oblasti bezbednosti saobraćaja na jednom zajedničkom sprovođenju preventivnih i edukativnih aktivnosti i formiranje tima za praćenje strategije koju će voditi Agencija za bezbednost saobraćaja sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ali i sa svim ostalim institucijama i subjektima.

Sednici su prisustvovali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miroslav Alempić, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, kao i predstavnici ministarstava zdravlja, prosvete, pravde, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15