• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alfapress

05.03.2024

15:34

Po nalogu Zvicera doneo oružje i pomogao ubicama: Saučesnik ubistva u Atini i Krfu saslušan u tužilaštvu

printscreen/Abbas2

Vesti

Po nalogu Zvicera doneo oružje i pomogao ubicama: Saučesnik ubistva u Atini i Krfu saslušan u tužilaštvu

Podeli vest

Abas Rabi, koji je pre nekoliko dana uhapšen u Atini, na saslušanju u tužilaštvu je objasnio koja je njegova uloga bila u likvidaciji u Atini i na Krfu kada su izrešetani pripadnici ozloglašenog crnogorskog "škaljarskog klana"!

Kako je Informer ranije pisao Abas Rabi uhapšen je u međunarodnoj akciji kodnog imena  u kojoj je "palo" još 10 pripadnika kriminalne bande, na čijem čelu je Radoje Zvicer. Oni se svi sumnjiče za ubistva u Grčkoj. 

Naime, kako prenosi "Alfapress" Rabi je juče saslušan u okviru istrage vezane za ubistva koja su se dogodila u Grčkoj kada su ubijeni Alan Kožar, Damir Hadžić, Igor Dedović Stevan Stamatović. 

"Abas je na saslušanju izjavio da je prevezao "volvo" iz Atine na Krf , ali je istakao da ne zna da li je to vozilo kasnije korišćeno za likvidacije, kao i da li se u njemu nalazilo oružje. Kako je naveo mobilni telefon, koji je koristio, dobio je od prijatelja, sa porukom da treba da ga preda nekome na Krfu. Na kraju saslušanja određen mu je pritvor", piše pomenuti portal.

Inače, Rabi je sa kriminalnom grupom Radoja Zvicera povezan nakon što je otkrivena njegova komunikacija u kriptovanoj aplikaciji "Skaja".

U vezi sa događajima u Grčkoj, Rabi je optužen da je nakon ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini, preuzeo oružje koje je trebalo da se iskoristi za ubistvo Alana Kožara. Rabi je, kako se sumnja koristio šifru "FN6820" u "SKI ECC" i komunicirao sa Makedoncem Jakupom Aljijem, koji je kako se sumnja dobio od šefa zloglasnog "kavačkog" klana Radoja Zvicera naređenje da preveze oružje iz Atine na Krf. Makedonac je ovu naredbu preneo Rabiju i fotografisao mu i poslao oružje koje je kasnije policija našla u  "Skaj"prepisci.

Foto: Foto: Shutterstock, MUP Srbije, Facebook

 

Naime, kako se sumnja Abas Rabi je 14. jula 2020. otišao u Igumenicu i uzeo vozilo tipa „volvo“ u kojem se nalazilo oružje i potom otputovao sa njim na Krf. To se dogodilo nakon što su se neidentifikovani ljudi koji su doneli oružje u Igumenicu uplašili da putuju trajektom iz Igumenice na Krf.

Kako proizilazi iz razgovora, Rabi nije poznavao osobu kojoj će predati oružje i iz tog razloga je 14.07.2020. godine poslao fotografiju na kojoj se vidi tačka predaje automobila sa oružjem (ispred crkve Agios Konstantinos i Eleni u oblasti Krfskog kanala). Pored toga poslao je fotografiju "volvo” kao i odeću koju je nosio, kako bi ga prepoznao. Nakon prijema oružja, Nebojša Janković je preuzeo njihovo održavanje i čišćenje. Marko Stanković je 17.07.2020. Draganu Kneževiću poslao fotografije dva automatska oružja tipa "škorpion" i "kalašnjikov".

Ubistvo Kozara i Hadžića izvršili su Dušan Jovanović, Filip Knežević, Marko Stanković i Miloš Jevrić. Posle ubistva, otišli ​​su čamcem sa Krfa u Sivotu. Po nalogu Jakupa Aljije, četvoricu ubica su vozilom iz Sivote na Halkidik prevezao je uprvo Abas Rabi. 

Nakon hapšenja u okviru mega-operacije, Rabi je detaljno otkrio svoju aktivnost istražnoj grupi, koja se skoro poklopila sa saznanjima u istrazi, 

Rabi je nakon hapšenja rekao da je po nalogu Jakupa Aljija tražio advokata koji će zastupati trojicu pritvorenika (Petković, Brašnjević, Lainović) prethodno uhapšenih u Glifadi, nakon incidenta u jednom noćnom klubu.

Takođe, kako je naveo,nakon ubistva Stamatovića i Dedovića, (sa čijim ubistvima navodno nije bio upoznat), po nalogu jednog od Jakupa Aljije ili Enisa Tačija, uzeo je vozilo marke „volvo“, koji je bio parkiran na području Elefsine, a u kojem su bili mobilni telefoni, GPS i maske tipa „full face“.  Posle izvesnog vremena, ovim automobilom je otišao na ostrvo Krf, gde je automobil predao nepoznatoj osobi. Posle nekoliko dana po novom nalogu Aljije i Tačija, uzeo je automobil od nepoznate osobe u Atini i potom otišao u Sivotu. Tamo je pokupio 3-4 osobe koje je preveza na Halkidiki.

Foto: printscreen/Abbas2/Abaz Rabi

 

 

Inače, Rabi ima poternicu i u Albaniji za krivična dela vezana za narkotikei druga krivična dela. 

" Albanske vlasti ga traže zbog: proizvodnje i prodaje narkotika, narušavanje javnog reda i mira, organizovanje ilegalnih lutrija, pucnjavu koj ase dogodila pre 20 godina. U maju 2007. je uhapšen je nakon što je, policija u njegovom automobilu pronašla automatsko oružje makedonske proizvodnje tipa „Škorpioni”, ali ga je pustio Sud u Sarandi. Pre 10 godina u jednom kazinu koji je Rabi iznajmio nađen je narkotik u obliku flaša i čokolade, veća količina novca i druge ilegalne stvar" piše "Alfapres"

Foto: printscreen RTS

 

Podsetimo, u zajedničkoj međunarodnoj akciji kodnog naziva Vertikala, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, Bezbednosno- informativne agencije, Evropola, kao i policija Kraljevine Španije, Republike Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su pripadnici organizovane kriminalne grupe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, dva krivična dela teško ubistvo i jedno teško ubistvo u pokušaju.

Organizatori navedene organizovane kriminalne grupe su Radoje Zvicer, Darko Šarić i Veljko Belivuk, a krivična prijava podneta je protiv ukupno 18 lica – rekao je ranije na konferenciji za medije načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić.

Nakon višegodišnje istrage i intenzivnog operativnog zajedničkog rada sa Evropolom, na teritoriji Srbije, Španije, Grčke i Republike Srpske, uhapšeni su: Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović Giba, Dragan Tomić zvani Vojnik, Vladimir Vojinović, Abaz Rabi, Nataša Dedić, Slobodan Vujačić, Vladimir Mandić, Rade Stojićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija