• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje/M.J.

28.03.2022

20:08

KAKO UPROPASTITI SOPSTVENU VEZU? Toksične navike koje uništavaju ljubavnu sreću!

Shutterstock

Ljubav

KAKO UPROPASTITI SOPSTVENU VEZU? Toksične navike koje uništavaju ljubavnu sreću!

Podeli vest

U svakom emotivnom odnosu sasvim je normalno da se povremeno pojave nesuglasice, nerazumevanje ili sukob stavova, ali ako neki loši obrasci ponašanja postanu učestali, lako dolazi do raskida

Svi se sećamo popularnog filma "Kako izgubiti dečka za deset dana". Ova romantična komedija oslikava većinu muško-ženskih odnosa i načina na koje sami, lošim potezima, možemo upropastiti sopstvenu vezu. Niko od nas ne dobije pri rođenju uputstvo za srećnu ljubav, već je potrebno da ceo život o njoj učimo, trudimo se i radimo na pronalasku svog recepta za uspešnu vezu ili brak. Savršen partnerski odnos u realnosti ne postoji, to možemo videti samo na bioskopskom platnu.

Ipak, ne znači da treba odustati od težnje da svoj ljubavni život učinimo što boljim i idealnijim po nas same. Vaš emotivni partner, kao i vi, poseduje određene mane, ali je važno da ih prihvatite i zajedno radite na njihovom otklanjanju i pretvaranju u dobre strane ličnosti. U suprotnom, toksična energija će se proširiti u vašem odnosu, a posledice koje prouzrokuje nećete uspeti tako lako da zalečite. Postoji nekoliko loših navika na koje morate obratiti pažnju kako se ne biste doveli u bezizlaznu situaciju:

Poigravanje osećanjima i postavljanje ultimatuma

Obmane, manipulacije ili postavljanja ultimatuma nikada nisu dali dobre rezultate u bilo kojem emotivnom odnosu, naročito ne u romantičnim odnosima. Kada se u vezu usele ovakvi emotivni otrovi, ona postaje puna zabluda, laži, nepoverenja i urušava se, ma koliko mislili da je vaša povremena manipulacija bila za najbolje dobro.

Foto: Shutterstock

Problemi u vezi se obično reflektuju i na krevet

Očekujete da vam partner čita misli

Ovo je takođe posledica loše komunikacije. Partner ne može uvek da pretpostavi šta vi želite da kažete ili očekujete od njega. Otvoreno razgovarajte o svojim emocijama, potrebama i željama.

Gubitak sopstvenog identiteta

Ne dozvolite da u braku ili vezi izgubite sebe. I dalje se viđajte sa prijateljima, radite omiljene aktivnosti u slobodno vreme, negujte svoje principe, uživajte u svom poslu... Sačuvajte pravu prirodu svog bića i udovoljite mu - jer zapravo to je ona iskra u vama u koju se i vaš partner zaljubio. Vašu vezu učinićete boljom samo ukoliko radite na sebi i ako ste zadovoljni sobom.

Potreba da nekoga menjate

Prvo što treba raščistiti jeste da nema savršene osobe, a drugo, o različitim karakterima i sitnicama koje vam nisu simpatične kod partnera trebali ste ranije misliti. Jedno je podsetiti voljenu osobu da treba da popravi neku stvar u kući, a drugo je tražiti od stidljive osobe da postane otvorena i avanturista uvek spreman na akciju.

Foto: Shutterstock

Pazite na izgovorene reči

Ne gurajte probleme pod tepih

Otvoreno razgovarajte o problemima, jer, ako se skrivaju, postaju sve veći i veći, a samim tim i teži za rešavanje.

Pazite na izgovorene reči

Ponekad, tokom rasprave ili kada smo pod stresom, ne možemo da kontrolišemo sve što izgovaramo. Svaku misao u napetim situacijama dobro procenite, jer pregruba reč upućena voljenoj osobi može da ostavi mnogo veće posledice nego što vam se u trenu čini. Bez obzira na to koliko se kasnije hladne glave izvinite za izrečeno, izgovoreno gotovo uvek ostane upamćeno.

Osuđivanje zbog stvari iz prošlosti

Ako ste nešto oprostili ili ste prihvatili partnerovu prošlost, nema potrebe za povratkom. Prošlost je tu da bismo učili iz iskustva, a ne da bismo je oživljavali iznova. Vraćanje u prošlost može samo uzrokovati dodatne netrpeljivosti. Živite zajedno u ljubavi u ovom trenu i posvetite se građenju budućnosti i svih onih lepih stvari koje su tek pred vama.

Foto: Shutterstock

Glavni problem ljubomore je manjak samopouzdanja

Posesivnost i ljubomora

Ljubomora može biti još toksičnija od bilo kojeg problema jer ju je teže kontrolisati. Dolazi u bilo kojem obliku i izjeda vas iznutra. Uz ljubomoru uvek dolazi i posesivnost i potreba da partnera grčevito držite uz sebe. Glavni problem ljubomore je manjak samopouzdanja koji imate, pa radite na tome i ubijete dve muve jednim udarcem.

Poređenje sa bivšima

Svaka veza je, kao i svaka osoba, različita. Ona nosi određene čari, lepote ili izazove. Zato zaboravite na nešto što ste imali u prošlosti ako želite da napredujete na polju ljubavi sa sadašnjim partnerom. Veoma je bitno da shvatite da je neko postao vaš bivši partner sa razlogom, ma kako vam se to sa ove vremenske distance činilo.

Foto: Freepick

Ucene nisu prihvatljiv način komunikacije

Ucenjivanje raskidom

Ovaj vid ucene jeste jedna od najtoksičnijih navika bračnih parova kada god dođe do problema. Iako to često kažete u afektu ili kao pretnju, partner može takvim rečima biti veoma povređen. Takođe, unećete novu dozu nepoverenja u emotivni odnos. Ako želite da odete, onda otvoreno razgovarajte o tome i to zaista uradite. Svaka pretnja, ucena ili manipulacija u odnosu taloži toksičnu i negativnu energiju.

Gubitak intimnosti

Razmena seksualne ili erotske energije često je neophodna za održanje ljubavi i strasti u emotivnom odnosu. Ukoliko na ovom polju postoje određeni problemi, može ih rešiti samo otvoren i iskren razgovor.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija