• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.04.2022

09:00

BRITANCI TVRDE, IMAMO IZVORE U KREMLJU, RUSIJA ĆE ZAVRŠITI RAT DO 9. MAJA?! Moskva jasna, Putin nije lud da požuruje vojnu operaciju...

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

BRITANCI TVRDE, IMAMO IZVORE U KREMLJU, RUSIJA ĆE ZAVRŠITI RAT DO 9. MAJA?! Moskva jasna, Putin nije lud da požuruje vojnu operaciju...

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno planira da sukob u Ukrajini po svaku cenu okonča do 9. maja kako bi mogao trijumfalno da proslavi Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, tvrde britanski obaveštajci, pozivajući se na svoje izvore u Kremlju

Oni ističu da je lideru Ruske Federacije simbolika izuzetno važna, te da je zbog toga svojim saradnicima naredio da najkasnije do početka maja oslobode narodne republike Donjeck i Lugansk i tako ostvare glavne ciljeve aktuelne vojne operacije u Ukrajini.

Simboličan datum

Prema saznanjima britanskih bezbednosnih službi, Putin će "želeti da povuče paralele između sovjetske pobede nad nacističkom Nemačkom i njegovog zavetnog cilja da denacifikuje Ukrajinu", zbog čega se ruske trupe nalaze pod velikim pritiskom da u narednih mesec dana bace protivnika na kolena i obezbede trijumf u ratu koji od 24. februara trese celu Evropu i svet.

- Verujemo da je 9. maj izuzetno važan dan za Kremlj, a naročito za predsednika Vladimira Putina, koji je i ranije pridavao dosta značaja simbolici. Prema našim saznanjima, on vrši veliki pritisak na saradnike da do tog datuma ostvare zacrtane ciljeve u Ukrajini. Kako sada stvari stoje, Rusija će sve snage usmeriti ka Donbasu, regiji u kojoj se nalaze narodne republike Donjeck i Lugansk, zbog kojih je Putin i napao Ukrajince. Kad Donbas bude u Putinovim rukama, on će proglasiti pobedu i trijumfalno se obratiti javnosti na tradicionalnoj manifestaciji obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu - prenose zapadni mediji saznanja britanskih obaveštajaca.

Oni, međutim, upozoravaju da je takva namera šefa Kremlja veoma opasna, pre svega, po Rusiju, jer će onemogućiti ruskim trupama da taktiziraju u skladu sa situacijom na terenu, već će morati da po svaku cenu ispune Putinove ciljeve.

POBUNA U EU, PET ZEMALJA ODBIJA DA UDARI NA RUSIJU! Britanski mediji otkrili žestoku podelu u Evropi, Orban na čelu pokreta otpora!

- Prilagođavanje vojne akcije ispunjavanju političkih ciljeva može biti veoma opasno po Rusiju. To je mač sa dve oštrice, jer se ubrzavanje operacije može završiti vojnom katastrofom. Naravno, u opasnosti je i Ukrajina, pošto će Rusi sada krenuti na sve ili ništa - smatraju britanski agenti.

Podoljak: Sastanak Zelenskog i Putina nakon bitke za Donbas

Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, izjavio je u nedelju da će se lider Ukrajine verovatno sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tek nakon, kako je rekao, očekivane velike bitke za istočni Donbas.
- Ukrajina je spremna za velike bitke. Ukrajina mora pobediti, posebno u Donbasu. A nakon toga Ukrajina će dobiti moćniju pregovaračku poziciju, sa koje može da diktira određene uslove. Nakon toga će se sastati predsednici - poručio je Podoljak, dodajući da to može da potraje "dve ili tri nedelje".

Zapadni mediji podsećaju da je slična saznanja krajem prošle nedelje izneo i francuski predsednik Emanuel Makron, koji je izjavio da je 9. maj nacionalni praznik za Rusiju, odnosno dan kada bi trebalo proglasiti uspeh operacije u Ukrajini.

- Za Rusiju je 9. maj nacionalni praznik, važan vojni datum i gotovo je sigurno da za predsednika Putina taj dan treba da bude dan pobede. Ruske trupe koncentrisaće napore na Donbas, pa verujem da ćemo u toj oblasti na istoku Ukrajine u narednim nedeljama gledati teške borbe - objasnio je Makron.

Najveći rat od 1945.

S druge strane, Vasilij Kašin, stručnjak za geopolitiku na Visokoj školi ekonomije u Moskvi, smatra da 9. maj ne igra "nikakvu ulogu kada je reč o aktuelnom sukobu u Ukrajini", te navodi da Putin nije lud da požuruje vojnu operaciju samo da bi simbolično proglasio trijumf na Dan pobede nad fašizmom.

ZAPAD UCENAMA ŽELI DA U BEOGRADU POSTAVI ANTIRUSKU VLAST, BAŠ IH BRIGA ŠTA SU NA IZBORIMA REKLI SRBI! Čeka nas istorijska bitka!

- Ovo je veoma težak rat, najveći i najvažniji u Evropi još od Drugog svetskog rata. Niko neće tempirati bilo šta samo da bi se uklopio u proslavu državnog praznika. Ne kažem da se sukob u Ukrajini neće okončati do 9. maja, ali to sigurno neće biti da bi Putin mogao da povlači nekakve paralele između pobede nad nacističkom Nemačkom i pobede nad neonacističkim režimom u Kijevu - kaže Kašin.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut uživo u blogu na našem portalu.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija