• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

07.11.2022

14:01

NEKOM RAT, NEKOM BRAT! Američke naftne kompanije nikad bogatije, od početka sukoba u Ukrajini zaradile VIŠE NEGO IKADA U ISTORIJI!

AP/Photo

Vesti

NEKOM RAT, NEKOM BRAT! Američke naftne kompanije nikad bogatije, od početka sukoba u Ukrajini zaradile VIŠE NEGO IKADA U ISTORIJI!

Podeli vest

Mediji navode da su američke naftne kompanije od februara prihodovale stotine milijardi dolara

Ukupni neto prihod javnih naftnih i gasnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Državama premašio je 200 milijardi dolara za drugi i treći kvartal ove godine, prema analizi izveštaja o zaradi i procenama koje je sproveo S&P Global Commodity Insights za Fajnenšel tajms.

Mediji su tokom vikenda objavili, pozivajući se na analizu, da su američki proizvođači nafte unovčili period geopolitičkih previranja zbog sukoba u Ukrajini koji je uzdrmao globalno energetsko tržište i digao cene u nebo.

Cifra od 200 milijardi dolara, koja uključuje supervelike, srednje velike integrisane grupe i manje nezavisne operatere naftnih škriljaca, označava "najprofitabilnijih šest meseci u ovom sektoru", piše Fajnenšnel tajms. „Operativni novčani tok će verovatno biti rekordan – ili barem vrlo blizu njega – do kraja godine“, rekao je za izvršni direktor za istraživanje kapitala S&P-a Hasan Eltori.

U izveštaju se takođe navodi da je prošle nedelje američki predsednik Džo Bajden optužio kompanije za „profitiranje” u sukobu. Bajden je zapretio da će od Kongresa zatražiti da proizvođače udari višim porezima osim ako ne ulože novac u ispumpavanje više nafte kako bi snizili cene na pumpama. Odgovarajući na ovaj neočekivani porez, Daren Vuds, izvršni direktor kompanije EkonMobil, koja je imala najprofitabilniji kvartal ikada, navodno je rekao da bi krupnu dividendu njegove kompanije trebalo smatrati načinom da „vrati deo profita direktno američkom narodu“.

Fajnenšel tajms takođe navodi da je referentna cena nafte tipa Brent u proseku iznosila više od 105 dolara po barelu tokom drugog i trećeg kvartala – znatno iznad proseka od oko 70 dolara po barelu u poslednjih pet godina. Brent je početkom marta dostigao maksimum od skoro 140 dolara po barelu. U međuvremenu, Vol strit je navodno zahtevao da kompanije daju prioritet prinosu akcionara u odnosu na skupe kampanje bušenja u potrazi za sve većim rastom proizvodnje.

Prema procenama investicione banke Rejmond Džejms, koju citira FT, kapitalna potrošnja 50 najvećih svetskih proizvođača iznosiće ove godine oko 300 milijardi dolara, što je otprilike polovina onoga što je bilo 2013, kada su cene poslednji put bile na slilčnom nivou.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!
ZLOUPOTREBILA DECU DA NAPUNI SVOJ DŽEP

Majka Đorđa Stankovića - kandidata Mikija Aleksića za gradonačelnika Niša - iz budžeta otela više od milion i po evra!

Marina Stanković, majka Đorđa Stankovića - kandidata za gradonačelnika Niša "Narodnog pokreta" Mikija Aleksića - iz budžeta grada Niša na kvarno je uspela da privredi nešto više od milion i po evra za "usluge privatnog vrtića, ličnog pratioca i personalnog asistenta" u svojim Predškolskim ustanovama "Meda".

22.05.2024

15:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija