• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Lenta.ru

10.08.2023

23:45

Vašington je odredio rok Kijevu?! Vojska Ukrajine ne može da ispuni nalog SAD - vreme ističe!

Reuters

Vesti

Vašington je odredio rok Kijevu?! Vojska Ukrajine ne može da ispuni nalog SAD - vreme ističe!

Podeli vest

SAD su obezbedile sve što je potrebno za Oružane snage Ukrajine (UAF), ali vreme je protiv njihove kontraofanzive. Ovo je izjavio koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi .

On je napomenuo da se ofanzivna operacija Oružanih snaga Ukrajine odvija presporo, a „vreme nije na strani Ukrajinaca". Prema njegovim rečima, rok za završetak operacije je već blizu: sa početkom jeseni ukrajinskoj vojsci će postati teže za manevrisanje i teže za korišćenje bespilotnih letelica (UAV).

Lista za kupovinu

U mesecima koji su prethodili kontraofanzivi, ispunili smo sve zahteve sa ukrajinske „liste za kupovinu". Sve što su rekli da im je potrebno za kontraofanzivu, dobili su

Kirbi je obećao da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu uprkos nevoljnosti običnih Amerikanaca, pokazala je anketa CNN-a . On je naglasio da je tokom ukrajinskog sukoba američki narod podržavao Kijev , kao i Kongres, koji je to činio na dvopartijskoj osnovi.

Izvor u američkoj vladi je primetio da je u Vašingtonu sposobnost Oružanih snaga Ukrajine da brzo probiju odbranu ruske vojske od najveće važnosti za uspeh Ukrajine u sukobu. Istovremeno je ukazao na adekvatnu ocenu situacije na frontu u Beloj kući. Prema njegovim rečima, američke vlasti nisu sklone ni potcenjivanju ni precenjivanju.

Pomoćnik američkog predsednika Džoa Bajdena za pitanja nacionalne bezbednosti Džejk Salivan priznaje da Kijev ima značajne gubitke zbog kontraofanzive. On je dodao da Vašington vidi težinu ofanzivne operacije, ali su SAD upozorile da će to biti teško.

Kirbi je napomenuo da se ukrajinska vojska suočava sa ojačanim linijama odbrane i da mora da se kreće kroz minska polja, što je, kako kaže, teško samo po sebi. A kada pucaju na vas i nanose artiljerijske udare, što se dešava svaki dan, to se pretvara u mukotrpan rad.

Ukrajina je postala glavni primalac američke pomoći od Drugog svetskog rata

Prema zvaničnim podacima, Ukrajina je od početka sukoba dobila 66,2 milijarde dolara američke pomoći, što je čini najvećim primaocem podrške Vašingtona od Drugog svetskog rata.

Od ukupnih troškova podrške Vašingtona Kijevu, 43,1 milijarda dolara se troši na vojnu pomoć, od čega 23,5 milijardi dolara na oružje i opremu iz skladišta Ministarstva odbrane SAD. U poređenju sa podrškom SAD drugim zemljama, pomoć Ukrajini je jedinstvena. To uveliko prevazilazi bilateralnu podršku drugih saveznika SAD.

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

 

Prema izvorima Rojtersa, administracija američkog predsednika namerava da dodeli novi paket pomoći od 200 miliona dolara. Prema njihovim rečima, paket će posebno uključivati protivtenkovske raketne sisteme, uključujući TOV i Javelin , opremu za čišćenje mina i municiju za protivvazdušne raketne sisteme Patriot.

Kongres SAD je odbio da raspravlja o Ukrajini

Politiko je 9. avgusta, pozivajući se na informisane izvore, izvestio da SAD očekuju da će Bajden od Kongresa zatražiti milijarde dolara koje će se koristiti za novo oružje i drugu pomoć Ukrajini. Napominje se da se mnogi zakonodavci ne slažu da nastave da finansiraju Kijev.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Mekarti obećao je da to pitanje neće iznositi na debatu. Kongresmen Den Bišop rekao je da SAD ne mogu da nastave da „izbacuju novac napolje, održavaju ovaj sukob u životu bez odgovornosti ili transparentnosti".

Nema uslova i nema planova da se čak definiše kako će pobeda izgledati. Amerikanci su umorni od Vašingtona koji bezglavo hrli u beskrajne ratove

Poslanik Mardžori Tejlor Grin takođe je pozvala američke vlasti da prestanu da finansiraju Ukrajinu, s obzirom na njene probleme sa vojskom. 

Ruska ambasada u Sjedinjenim Državama saopštila je da je insistiranje Bele kuće na potrebi za daljom vojnom pomoći Ukrajini, uprkos smanjenju javne podrške ovom kursu, priznanje neuspeha strategije Sjedinjenih Država.

Ipak, Amerikanci nastavljaju da se pretvaraju da je sve u redu i da ide po planu, dok neuspehe u izvođenju toliko objavljivane kontraofanzive u Sjedinjenim Državama prepoznaje sve više analitičara u samim Sjedinjenim Državama.

Rusko diplomatsko predstavništvo pozvalo je američke vlasti da se predomisle i obrate pažnju na to da akcije Vašingtona samo dovode do eskalacije sukoba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Spektakularno završeni Dani Kladova
Društvo

Spektakularno završeni Dani Kladova

Spektaklom u tvrđavi Fetislam, koncertom Danice Crnogorčević, u prisustvu nekoliko hiljada građana, uz vatromet i baklje na zidovima tvrđave, završeni su ovogodišnji Dani opštine Kladovo, koji su, utisak je svih građana opštine, ove godine zaista prevazišli sva očekivanja.

27.04.2024

12:40

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14