• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.01.2024

11:46

(VIDEO) Dramatična pojava u Rusiji izaziva strah!

youtube

Vesti

(VIDEO) Dramatična pojava u Rusiji izaziva strah!

Podeli vest

Osam kratera u sibirskom permafrostu, dubokih 50 metara, zbunjuju naučnike otkako su otkriveni pre više od 10 godina. Specifični su za ruska severna poluostrva Jamal i Gidan, što sugeriše da je rešenje zagonetke u tom predelu, piše Live Science.

Istraživači su tokom godina predložili nekoliko objašnjenja, u rasponu od udara meteora do eksplozija prirodnog gasa.

Jedna teorija kaže da su krateri nastali na mestu jezera punih prirodnog gasa koji je izbijao iz permafrosta. Ta jezera su možda presušila, izlažući svoja korita ledenim temperaturama koje su zapečatile otvore kroz koje je gas izlazio. Sakupljeni gas u permafrostu je možda na kraju oslobođen putem eksplozija koje su napravile ogromne kratere.

Međutim, taj model ne objašnjava činjenicu da tih ogromnih kratera ima na raznim geološkim lokacijama širom poluostrva, a da nisu na svim postojala jezera.

Ranija istraživanja su takođe povezivala kratere sa akumulacijom prirodnog gasa u permafrostu, ali ne mogu da objasne zašto se takve rupe nalaze samo na severu Rusije. Dakle, formiranje tih ogromnih kratera ukazuje na uslove specifične za Jamal i Gidan.

Permafrost na Jamalskom i Gidanskom poluostrvu uveliko varira u debljini, u rasponu od nekoliko desetina metara do 500 metara. Tlo se verovatno zaledilo pre više od 40.000 godina, zarobljavajući drevne morske sedimente bogate metanom koji se postepeno pretvarao u ogromne zalihe prirodnog gasa. Te zalihe proizvode toplotu koja topi permafrost odozdo, ostavljajući džepove gasa u njegovoj osnovi.

Permafrost u Rusiji i drugim oblastima takođe se topi na površini usled klimatskih promena. Na mestima gde je već tanak na poluostrvima Jamal i Gidan topljenje sa obe strane i pritisak gasa mogu dovesti do kolapsa preostalog permafrosta, izazivajući eksploziju.

Ovaj „efekat šampanjca“ bi objasnio prisustvo manjih kratera oko osam ogromnih, pošto bi ogromni komadi leda izbačeni ekplozijom mogli napraviti znatna udubljenja u tlu.

Možda ima više takvih kratera nego što mislimo jer su voda i sedimenti verovatno ispunili neke od rupa tokom vremena.

Oslobađanje prirodnog gasa i metana prilikom tih eksplozija moglo bi aktivirati klimatske povratne sprege ako globalne temperature nastave da rastu i ubrzavaju topljenje permafrosta.

Oko 1.700 milijardi tona gasova koji proizvode efekat staklene bašte, uključujući ugljen-dioksid i metan, nalazi se u arktičkom permafrostu. Sve veće emisije zbog topljenja permafrosta predstavljaju veliki problem.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14