• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.02.2024

23:00

Zelenski dobio najgore moguće vesti!  Republikanci blokirali zakonu o milijardama za Ukrajinu i Izrael!

Reuters

Vesti

Zelenski dobio najgore moguće vesti! Republikanci blokirali zakonu o milijardama za Ukrajinu i Izrael!

Podeli vest

Republikanci u Senatu blokirali su danas dvostranački paket zakona koji ima za cilj smanjenje rekordnog broja ilegalnih prelazaka američkih granica i uključuje milijarde dolara hitne pomoći za Ukrajinu, Izrael i partnere SAD u indo-pacifičkom regionu.

Zvaničnici administracije predsednika Džoa Bajdena mesecima su radili sa demokratama i republikancima u Senatu na tom zakonu za koji nije glasalo 60 senatora koliko je bilo potrebno da bi bio usvojen, prenosi AP.

Prethodno je većina republikanaca potvrdila da će glasati protiv tog zakonskog akta.
Prema dvopartijskom zakonu, Izrael bi dobio 14 milijardi dolara, za pomoć Ukrajini je predviđeno 60 milijardi, a 10 milijardi bi otišlo u svrhu humanitarne pomoći civilima u Ukrajini, Gazi i na Zapadnoj obali.

Republikanci su prvobitno zahtevali promene granične politike u zamenu za pomoć Ukrajini, ali su odustali od tog kompromisa ove nedelje brzo nakon što je granični sporazum objavljen, smatrajući ga neadekvatnim.

Vođa demokratske većine u Senatu Čak Šamer rekao je da će pokušati da spase paket ratne pomoći i da će nastaviti pritisak da se održi glasanje o desetinama milijardi dolara pomoći za zvanični Kijev, za Izrael i druge američke saveznike, ali bez dela koji se odnosi na zakon o efikasnijoj kontroli američkih granica.

Za sada nije izvesno da li će dovoljan broj republikanaca glasati za to da se nastavi procedura za izglasavanje zakona o ratnoj pomoc´i jer je i za usvajanje te procedure potrebna većina od 60 glasova u Senatu.

Paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od oko 60 milijardi dolara mesecima je u zastoju u američkom Kongresu zbog sve većeg protivljenja konzervativaca u Predstavničkom domu i Senatu koji kritikuju odluku Bajdenove administracije kao rasipničku i zahtevaju izlaznu strategiju Amerike iz rata u Ukrajni.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija