• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: M. G.

28.02.2024

11:15

Ima krst na vratu, hteo ga Partizan! Velika ispovest Srbina: Rat je besneo, ja sam igrao fudbal (FOTO)

EPA

Fudbal

Ima krst na vratu, hteo ga Partizan! Velika ispovest Srbina: Rat je besneo, ja sam igrao fudbal (FOTO)

Podeli vest

Srpski fudbaler Aleksandar Radovanović (30), koji nastupa za Almeriju, u velikoj ispovesti za špansku "Marku" pričao je o detaljima svog odrastanja, a između ostalog i o ratnom periodu s kraja devedesetih u našoj zemlji.

Radovanović, koji je pre nekoliko godina bio na meti Partizana, ove zime pojačao je Almeriju, jedinu ekipu koja u top pet fudbalskih liga nema nijednu pobedu.

Njegova karijera sama po sebi je interesantna, jer za razliku od mnogih dobrih fudbalera iz naše države, nije igrao ni za Crvenu zvezdu, ni za Partizan. Počeo je u Mačvi iz rodnog Šapca, potom igrao za OFK Beograd, Spartak Suboticu, Vojvodinu, Lans, Kortrajk i američki Ostin, odakle je ove zime stigao u Almeriju.

Foto: EPA

Radovanović (levo) na predstavljanju u Almeriji

 

Poznat je i po tome što ima istetoviran krst na vratu, a za "Marku" je narodski rečeno otvorio dušu i ispričao kako je tekla njegova karijera, od najranijeg detinjstva.

Kako kaže, fudbalom je počeo da se bavi veoma rano i to za vreme NATO agresije 1999. godine.

- Moja prva sećanja na fudbal je igranje na ulici. Pokušali smo da treniramo u fudbalskoj akademiji, ali to je bilo 1999. godine i blo je veoma teško zbog ratne situacije. Trenirali smo uz alarme i sirene i trebalo je ući u kuću kad to krene. Bilo je jako teško igrati i raz,vijati se u tim uslovima. Međutim, fudbal mi je oduvek bio najvažniji i tako sam odrastao, nije bilo važno gde sam, jer lopta je uvek bila sa mnom - kaže Radovanović za "Marku".

Foto: Starsportphoto©

Radovanović (desno) dok je igrao za Vojvodinu

 

Momak rođen 1993. godine kaže da je to uticalo na razvoj njegovog karaktera.

- Kada sam bio mali bili smo usred građanskog rata i to je u velikoj meri uticalo na moj karakter. Porodica mi je uvek govorila da u Srbiji ako želiš nešto da postigneš, moraš da se boriš i za to da daješ uvek 110 odsto. Celog života sam to pokazivao na terenu. Za mene je svaka utakmica kao da sam u tim bitkama, jer na kraju ono što želim je da pomognem svom timu. Na svakom treningu, na svakoj utakmici, dajem sve od sebe - ističe on.

Radovanović na vratu ima istetoviran pravoslavni krst, i kako kaže, tu tetovažu uradio je pre sedam godina. Objasnio je i šta to znači za njega.

- Imam tetovažu krsta oko sedam godina. To je pravoslavni krst, koji predstavalja veru mog naroda u Srbiji. Za nas je to veoma važno, jer smo se mnogo borili za očuvanje naše tradicije. Nosim ga na vratu i predstavlja moju veru i snagu - ističe on.

Aleksandar je u nekoliko ranijih prelaznih rokova bio meta Partizana, koji je ozbiljno razmišljao da ga angažuje. Do dogovora nikad nije došlo, a on za "Marku" otkriva to kakav je igrač.

- Odrastao sam igrajući na jednostavan način. Tako sam naučen u Srbiji, da igram na način koji pruža stabilnost ekipi. Tokom karijere imao sam mnogo trenera koji su mi govorili da je to osnova. Sad, kada sam došao ovde, ono što stručni štab traži od nas je upravo da tako igramo, a to ja radim najbolje - naglašava Radovanović.

Njegov klub Almerija trenutno je ubedljivo poslednji na tabeli španske Primere, sa svega devet bodova i sa 12 poena manje od Selte, koja je prva iznad opasne zone. Uprkos tome, Radovanović se nada opstanku u La Ligi.

- Naredni meč igramo protiv Selte i svi znamo da ako pobedimo, možemo da priđemo na devet bodova od sigurne zone. Mislim da još imamo vremena da opstanemo, ali ovo je možda poslednja prilika. Mislim da imamo kvalitet. Moramo da počnemo da igramo kao porodica i da ginemo jedan za drugog na terenu. Ne znam hoće li biti to dovoljno da opstanemo, ali bar ćemo se boriti - dodaje on.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija