• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

10.03.2024

07:10

Slovo o suđenju: Debitant Ilić najlošiji akter derbija (VIDEO)

ATA Images

Fudbal

Slovo o suđenju: Debitant Ilić najlošiji akter derbija (VIDEO)

Podeli vest

Kragujevčanin sa pištaljkom nije se proslavio juče na "Marakani".

Odigrali su fudbaleri Crvene zvezde i Partizana jedan od najboljih međusobnih duela u poslednje vreme (2:2), postigli četiri gola, stvarali šanse, promašivali, borili se... Apsolutno svi akteri iz oba tabora, počev od trenera Vladana Milojevića i Igora Duljaja bili su na nivou, svi osim glavnog arbitra Pavla Ilića (34)!

Kao po nekom nepisanom pravilu u srpskom fudbalu, ponovo je "čovek u crnom" bio u centru pažnje i to ne zbog svojih dobrih odluka. Naprotiv. Umesto da se priča o odličnoj, otvorenoj igri, ponovo se raspravlja o suđenju, nažalost, s razlogom.

Sama odluka nadležnih organa, odnosno Sudijske komisije FSS i njenog predsednika Dejana Santrača, da deljenje pravde u jednoj od najvažnijih utakmica u domaćem prvenstvu poveri čoveku koji nema dovoljno iskustva, a ni autoriteta za tako nešto, podigla je prašinu u sportskoj javnosti.

Ilić je do derbija imao priliku da sudi na samo 13 superligaških mečeva u karijeri. Pritom, bio je 2021. godine pod ozbiljnim sumnjama UEFA da je učestvovao u nameštanju utakmice u Prvoj ligi između kraljevačke Sloge i Trajala, kada je podelio čak deset žutih kartona. Zato se i postavlja pitanje kako, zašto i čime je zaslužio da baš on deli pravdu u okršaju najvećih rivala.

Foto: Starsportphoto

Pavle Ilić

U pojedinim trenucima arbitar iz Kragujevca je dovodio do ludila sve prisutne na "Marakani", nebitno kom taboru pripadaju. Imao je nekoliko jako loših procena, seckao igru kada za to nije bilo potrebe, puštao faulove koje je morao da dosudi, nije se obazirao kada neko od igrača leži na travi...

Gnev igrača Partizana navukao je još u prvom poluvremenu, kada je dosudio prekršaj na ivici kaznenog prostora, a onda pomerio živi zid na čak 11 metara (?!). Nastavilo se ignorisanjem Spajićevog udaranja Saldanje, laktom u glavu, kada je prosto morao da mu pokaže žuti karton.

Foto: Starsportphoto

Duel Spajića i Saldanje

Uneo je nervozu igračima oba tima, u jednom momentu se više pričalo i mahalo rukama, nego igralo. Prekršaj Hvanga, koji je praktično kao poslednji igrač odbrane u kontri zaustavio Kalulua okarakterisao je kao žuti karton, ali je zato procenio da je Severina napravio prekršaj za drugi žuti, odnosno crveni. Iako se videlo da nije bilo nikakve namere, što je kasnije potvrdio i sudijski ekspert Zdravko Jokić.

Foto: Starsportphoto

Severina dobija crveni karton

I, neko će sada reći, Zvezda je bila bolja, a Partizan traži opravdanje u arbitraži. Činjenica je da su crveno-beli bili opasniji, da su imali veći posed lopte i stvorili mnogo više šansi od crno-belih, tu dileme nema, uostalom, statistka to potvrđuje. Međutim, ostaje ono pitanje - šta bi bilo da je do kraja ostalo "11 na 11"?

Foto: ATA Images

Hvang zaradio žuti karton

Možda bi baš to pomoglo da se borba još više rasplamsa, da se "otvore" i krenu na sve ili ništa i jedni i drugi, da se postigne još neki gol... Na kraju krajeva, fudbal je tu izgubio i to je cela poenta. Jer, ako su se beogradski velikani potrudili da navijačima pruže lepu predstavu, onda je i sudija dužan da valjano obavi svoj deo posla.

Zato, struko iz FSS, sledeći put prst na čelo i dobro da razmislite koga birate za glavnog arbitra na "večitom derbiju". Da nam se Evropa ne smeje!

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
AS

pre 1 mesec

Da je zvezda iskoristila deo svojih šansi i dala partizanu 5-6 komada, da li bi i onda pisali o sudijama? Dosta više toga.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija