• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A.K.

31.12.2023

07:30

Novakova strahovlada u 2023! Vratio oteto i ućutkao kritičare

Reuters

Novak Đoković

Novakova strahovlada u 2023! Vratio oteto i ućutkao kritičare

Podeli vest

Novak Đoković je u 2023. godini izdominirao kao da mu nije 36, nego 26 godina. Ispisao je istoriju "belog sporta" još jednom i to sezonom o kojoj će se decenijama pričati.

U Australiji je vratio ono što mu je oteto, a pripada mu, na Rolan Garosu postao jedini čovek sa tri grend slema na svakom velikom takmičenju i nadmašio Rafaela Nadala po broju najvećih trofeja, nažalost na Vimbldonu nije uspeo da se domogne osmog trofeja i stigne Rodžera Federera, ali se vratio u Njujork i osvetio Amerikancima, jer mu nisu dali da igra. Tačku je Đoković stavio u Torinu, postao je apsolutni rekorder sa sedam trofeja na Završnom mastersu, a osmu godinu završio na prvom mestu na ATP listi i "osnovao klub 400", jedini je čovek sa preko 400 nedelja na tronu. Ali, krenimo redom.

Bez obzira na sve što se desilo 2022. godini, poniženje, deportaciju, Novak Đoković je ostao čvrst, ono što bi drugog sportistu slomilo, srpskog asa je ojačalo, dalo mu neku posebnu snagu, raspalilo želju da gazi sve pred sobom, rivale, rekorde, mrzitelje... Pokazao je još jednom da je mentalna gromada, potcenjivali su ga i otpisivali i u 2023. i tako samo dolivali gorivo u mašinu. Sve je "bacio" na grend slem trofeje i igrao je na sva četiri finala, a osvojio tri trofeja.

 

Foto: reuters

 

 

Đoković je stigao u Melburn i vratio ono što mu pripada. Uvertiru je napravio u Adelejdu, izgubio je samo jedan set i najavio da će u Melburnu biti prava eksplozija. Osvojio je deseti trofej na Australijan openu  i izjednačio sa Rafaelom Nadalom po broju grend slem titila. Posle prvog grend slema u sezoni jedan i drugi su imali 22. Đoković je pokazao da su mu slemovi najveća motivacija, a u finalu je bez mnogo problema srušio Stefanosa Cicipasa - 3:0 (6:3, 7:6, 7:6). Nakon što je osvojio poslednji poen protiv Cicipasa, Novak je imao epsku proslavu. Na TV prenosu se nije videlo šta je sve pokazao, jer je prvo pokazao na glavu, potom na srce, a na kraju i da ima "onu stvar". Đoković u Melburnu nije izgubio od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Srpski teniser ima 28 uzastopnih pobeda, po čemu je prestigao čuvenog Andrea Agasija i Moniku Seleš, pa sada ima najdužu seriju pobeda na ovom turniru. Pobednički niz obuhvata tri uzastopne titule 2019, 2020. i 2021. pre nego što je bio primoran da prošlogodišnji turnir propusti jer nije vakcinisan protiv korona virusa. Još je impresivnije kada se zna da je povređen stigao do 22. slema.

 

Foto: AP/Photo

NOvak Đoković posle osvajanja desetog Australijan opena

 


Novak je imao problema sa zadnjom ložom, od turnira u Adelejdu. Bilo je spekulacija da možda neće moći da igra na Australijan openu, ali onda je doktorka Marijana Kovačević stupila na scenu. Đoković se mučio u prva tri kola i bolovi su bili vidljivi. Na meču sa Aleksom De Minorom Đoković je zaigrao bez bolova i na mnogo višem nivou. Razbio je Australijanca, pa Rusa Andreja Rubljova, Tomija Pola u polufinalu i na kraju Grka. Slomio se posle pobede, emocije su samo kuljale...Zagrlio je trenera Gorana Ivaniševića, pa majku Dijanu i rasplakao se. Nije mogao da se zaustavi ni kada je seo na stolicu uoči dodele pehara. Nije mu bilo lako, kuljale su emocije, napravili su od njega početkom 2022. najomraženijeg čoveka na svetu, ali vratio se visoko podignute glave.

Potom je Nole odmarao do početka marta, posle Melburna na terenu se pojavio u Dubaiju ali je u polufinalu poražen od Danila Medvedeva, opet nije mogao da igra na mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, jer nije vakcinisan protiv korone, pa mu nije bilo dozvoljeno da uđe u Ameriku. U Monte Karlu i Banjaluci je eliminisan posle dva odigrana meča, dok ga je Holger Rune zaustavio u četvrtfinalu mastersa u Rimu. Ali, bio je najbolji kada je bilo najpotrebnije, najvažnije. 

 

Foto: EPA

 

 

Na Rolan Garosu je ušao u istoriju, ućutkao kritičare i stavio tačku na polemiku koje najbolji teniser ikada. Stigao je do treće titule u Parizu, 23. grend slema, čime je postao jedini igrač kome je to pošlo za rukom. Srpski teniser u finalu je pobedio Kaspera Ruda sa 3:0 (7:6, 6:3, 7:5). U polufinalu je u 37. godini naneo težak poraz mladom Karlosu Alkarazu i već tada je postao šampion Rolan Garosa. Bukvalno ga je samleo na terenu, a licemerna pariska publika pokazala je pravo lice. Svim silama su se trudili da ga sapletu, zajedno sa zapadnim medijima koji su prognizirali krah Srbina. Ali, ni prvi ni poslednji put. Proglasili su ga autsajderom u okršaju sa gotovo duplo mlađim rivalom, a onda je on "novog kralja" naterao da mu otkažu ruke, noge, glava... Finale je bilo rutinski posao. Mogu da nastave da ga mrze, pored svih relevantnih rekorda je ime GOAT Novaka Đokovića. 


- Kada si jedan od najboljih igrača svi očekuju da pobeđuješ, kada izgubiš onda je to tragedija. Izgubio sam više mečeva nego što sam dobio pred Rolan Garos, bilo je sumnji od strane ljudi, da li mogu da osvojim ili ne. Sve što je bilo ostavio sam iza sebe, volim da se takmičim i tako sam ušao u turnir. Svi znaju da je visoka planina pobediti me, taj osećaj mi se sviđa. Pobedio sam neke jako mlade igrače, ali sam i pored svega ostao u sadašnjosti, fokusiran na taktiku i na svaki naredni poen - rekao je Novak posle rekordnog 23. grend slema.

Foto: Tanjug/AP

Novak je u Parizu osvojio rekordni 23. grend slem

 


Posle Australijan opena i Rolan Garosa polako su svi pričali o Kalendarskom slemu, ali nažalost Novak je zaustavljen u finalu Vimbldona.Alkaraz ga je jedva pobedio nakon pet setova, a onda ga je ceo zapadni svet proglasio za novog "kralja tenisa", a Novaka umalo strpali u penzionerski dom. Jedan poen, jedan zicer u finalu Vimbldona koštao je najboljeg tenisera sveta ikada da opet ispiše istoriju.  Novak je taj meč izgubio 1:6, 7:6, 6:1, 3:6, 6:4. Ali, u petom setu je imao predost od 1:0 i brejk loptu. Imao je udarac praktično sa mreže i pustio je Alkaraza da se izvuče. Trenutak koji je, vrlo verovatno, rešio finale, jer je okrenuo momentum potpuno na stranu španskog tenisera. Umesto da povede sa 2:0 u odlučujućem setu, propustio je šansu i Španac je to kasnije kaznio. Nole mu je poklonio grend slem! Imao je Đoković na 40:30 gotovo dobijen poen, Alkaras je tešku loptu vratio pravo na smeč srpskom teniseru, a on je požurio i raspalio lopticu u mrežu. Umesto Novakovog vođstva od 2:0, Karlos je dobio "veštačko disanje", a Đoković naneo sebi udarac od koga nije uspeo da se oporavi.

 

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz i Novak Đoković

 

Prekinut je Đokovićev niz u Londonu. Srpski teniser je izgubio na "Ol Ingland klubu" posle 34 vezane pobede, a na Centralnom terenu posle 45 uzastopnih - prethodno ga je na najvećem stadionu pobedio Endi Mari u finalu 2013. Savladale su e ocije Novaka posle poraza potekle su suze kada je video sina Stefana u loži.
 
- Drago mi je da je moj sin i dalje tu i da se i dalje smeje. Volim vas, hvala što me podržavaš.

Pola teniske planete proglasilo je gašenje Novakove ere. Mediji, teniski stručnjaci, brojni teniseri i teniserke dozvolili su sebi da zaborave ko je i šta je Novak Đoković. Bez imalo srama su zaključili da je završena karijera čoveka koji je samo mesec dana pre toga ponizio mladog Španca, koji ima 23 gremd slema... Zaključili su kako "Novak stari",  da je njegova "era završena, a Alkarazova počela". Taj isti starac im je već posle mesec dana zadao novi udarac. Nedavno je Nole malo u šali, malo u zbilji rekao da ga je Alkaraz razbesneo tim porazom, pa je morao da pobedi sve do kraja sezone.  

 

Foto: Reuters

 

 

Vratio se u Ameriku i uzeo sve. U Sinsinatiju je podsetio Alkaraza da je još mali, pa onda uzeo 24. slem usred Njujorka. Ono što je pokazao u finalu Sinsinatija će biti prepričavano godinama. Kako se Srbin vratio i osvojio 39. masters titulu u karijeri. Novak  je pobedio Karlosa u finalu mastersa sa  5:7, 7:6, 7:6 posle tri sata i 49 minuta igre! Odigrao je meč za teniske knjige, za nešto što se zove istorija, a u istoriji može biti samo jedan najbolji. To je Novak Đoković. Ihrao je dva taj-brejka, bio je i na kolenima, ali nije nas razočarao. Nikada i nije.

 

Foto: EPA

 

 

Alkaraz je posle preokreta poveo sa 1:0 u setovima, oduzeo servis Đokoviću na početku drugog, dok se Srbin mučio na ubitačnom suncu u Ohaju, izgledao je kao grogirani bokser. Međutim, pronašao je snagu u 37. godini života da sruši duplo mlađeg rivala. Vratio je brejk, a potom u 13. gemu spasao je meč loptu pri rezultatu 6:5, a ubrzo potom iskoristio set loptu i izjednačio. U trećem setu su jedan i drugi bacali navijače u trans. Novak je prvi uspeo da napravi brejk, u sedmom gemu, ali je Alkaraz spasao četiri meč lopte u 10. na Đokovićev servis i uzvratio brejk, a zatim i poveo 6:5. Đoković je uspeo da sačuva servis i u taj-brejku od 4:4 osvoji poslednja tri poena za treću titulu u Sinsinatiju, 39. masters u karijeri. To može samo srpski teniski as. Da vas pobedi kada mu verovatnoća uperi revolver u glavu. Posle Vimbldona svet tenisa je slavio "novog kralja", Karlosa Alkaraza, a najvećeg svih vremena, Novaka Đokovića, gurnuo u prašinu. Veću grešku nisu mogli da naprave. Pokazao je Đoković da je neuništiv, da je Supermen, pa je nakon poslednjeg poena pocepao dres, pustio emocije i pokazao kako će svi da završe svaki put kada ga otpišu.

Foto: EPA Images

Novak je pocepao majicu posle pobede u Sinsinatiju

 

 


U Sinsinatiju je pokazao koliko su svi ostali daleko od njihovog nivoa, a to isto je ponovio na Ju-Es openu. Jednostavno neuništiv! Najbolji teniser svih vremena savladao je sjajnog Danila Medvedeva 6:3, 7:6 (7:5), 6:3 u finalu Ju-Es opena, došao do četvrte titule u Njujorku, rekordne 24. grend slema i 96. trofeja u karijeri! 

Ovim se Novak revanširao ruskom igraču za poraz u finalu Ju-Es opena 2021. godine, kada ga je zaustavio da se domogne Kalendarskog slema. Takođe, postao je  najstariji osvajač turnira u Njujorku  i treći teniser koji je u istoj godini osvojio Australijen Open, Rolan Garos i Ju-es open. Ako je neko i sumnjao posle Njujorka nema  nikakve diskusije da je Đoković najveći koji je ikada držao reket u rukama. Nije malo onih koji Novaku žele da vide leđa, posle Vimbldona su to jasno i rekli, ali kraj je kada Nole kaže, a ne mediji i "stručnjaci".  U Njujorku je osvojio i 12. grend slem nakon što je proslavio 30. rođendan. Čak je dostigao i, mislilo se, nedodirljivu Margaret Kort sa  24 grend slem titule. I ne namerava da stane! 

 

Foto: EPA Images

 

 

-  Činjenica jeste jedna - da nisam iz Srbije, pre mnogo godina bih bio dignut u nebesa u sportskom nivou, pogotovo u zapadnom svetu. No, dobro, to je deo mog životnog putovanja, ja sam zahvalan na tome što dolazim iz Srbije, to mi daje veru i nadu. Zato je sve ovo što postižem još slađe i još više me ispunjava, a vi pišite ono što mislite - jasan je bio Nole.

Posle odmora od skoro dva meseca, vratio se na teren i napravio opet nešto impresivno. Osvojio 40. masters u karijeri. U  finalu Pariza bio bolji od Grigora Dimitrova sa 2:0, po setovima 6:4, 6:3, čime je došao i do svog sedmog trofeja u Parizu. To je bila njegova 97. titula u karijeri, a već na Završnom mastersu u Torinu dodao je još jednu. Nole je bio bez poraza od finala Vimbldona, ali je niz od 19 pobeda prekinuo Janik Siner u drugom kolu Torina. Revanširao mu se Srbin, pobedio ga je u finalu  6:3, 6:3, čime je došao do svog sedmog trofeja u karijeri na ovom turniru! 

Jedna pobeda u Torinu mu je bila dovoljna da osigura prvo mesto na ATP listi, osmu godinu u karijeri. To nije sve. Došao je tokom 2023. do magičnog broja i "kluba" od 400 nedelja na prvom mestu na ATP listi. Pitanje je da li će iko ikada nadmašiti to što je uradio. Đoković je rekord po broju sedmica kao broj jedan na ATP listi oborio još u martu 2021. godine kada je nadmašio 310 nedelja Švajcarca Rodžera Federera. Ali, to nije bilo dovoljno. Postao je apsolutni rekorder - niko mu nije ravan u obe konkurencije. Iza sebe je ostavio i Štefi Graf koja je na tronu bila 377 nedelja, potom sledi Martina Navratilova sa 332 nedelje, pa Serena Vilijams sa 319, dok je peti Rodžer Federer sa 310 sedmica, Nadal je dobacio do 209.

 

Foto: Tanjug/AP

 

 

Nažalost, nije uspeo ono što je možda najviše želeo, trofej sa Dejvis kup reprezentacijom. Italijani su bili kombi u finalu, a prvi teniser sveta poražen je od Janika Sinera. Italijan je postao prvi teniser koji je savladao  Đokovića na Dejvis kupu još od davne 2011. godine. Poslednji put kada je Novak izgubio bilo je kada je morao da preda meč Huanu Martinu del Potru zbog povrede, a tri godine ranije ga je pobedio Rafael Nadal.

- Ostaje žal što nisam osvojio Vimbldon, ali bih potpisao da osvojim tri u godini. Nastaviću, osećam se dobro, imam dobro okruženje, Grend slemovi su uvek prioritet. Ne igram previše na drugim turnirima, ali gledam da budem na vrhunsku na Grend slemovima, to su emocije koje me motivišu, svakog dana. Ponekad pitam sebe šta mi ovo treba, koliko ću još ovako, imam ta pitanja u glavi, ali znam da sam još uvek tu i ne želim da napustim ovaj sport dok god sam na vrhunskom nivou - rekao je Đoković.

Svet neće videti većeg borca od Rafaela Nadala, Rodžer Federer je genijalac sa reketom u ruci, ali najbolji je ipak Novak Đoković. Sad je samo pitanje kolika će razlika da bude. Novak je taj koji će odlučiti, a neće to biti skoro. Čeka nas 2024! Olimpijska godina, a zlato koje mu nedstaje, bi mu baš lepo stajalo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija