• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

27.12.2023

11:22

Novak, Kosovo je Srbija, Ivana, suze... Ovo su najbolje fotografije u 2023. godini

Reuters/EPA/profimedia

Tenis

Novak, Kosovo je Srbija, Ivana, suze... Ovo su najbolje fotografije u 2023. godini

Podeli vest

Spektakularno, dirljivo, simbolično... odabrali smo za vas najbolje fotografije koje su obeležile srpski sport u 2023. godine.

Od Novaka Đokovića na Australijan openu, kada je osvojio deseti trofej, preko rekordnog 23. grend slama u Parizu, svetske šampionke Ivane Španović, NBA prvaka Nikole Jokića... do tuge i poraza u finalu Srbije na Svetskom košarkaško prvenstvu u Manili... 

Sportska 2023. godina bila je prepuna emocija, suza radosnica, tuge, besa, ljutnje, kajanja.. Počeka je spektakularno, Novak Đoković je u Australiji osvojio deseti trofej pošto je u finalu pobedio Stefanosa Cicipasa. Takođe, izjednačio se tada sa Rafwleom Nadalom po broju grend slem trofje, jedan i drugi su imali 22 i pored Španca, koji ima 14 Garosa, jedini je teniser sa deset naslova na nekom slemu.

Foto: EPAIMAGES

Novak Đoković je na Australijan openu osvojio deseti trofej

 

 

 

Fotografije brutalne tuče košarkaša Partizana i Real Madrida  u okviru TOP 8 faze Evrolige obišle su svet. Ljulj je veoma grubo faulirao Kevina Pantera, kapiten Partizana je nažalist naseo. Panter se uneo u lice Ljulju, usledile su ratoborne gestikulacije, gurkanje i onda opšta tuča, situacija je eskalirala. Nastao je opšti haos na parketu, brutalni sukob usred utakmice, koja je pekinuta minut i 40 pre kraja. Panter se tukao sa Džananom Musom na jednoj strani, Egzum je želeo da razdvoji ratoborne igrače ali je izvukao deblji kraj. Prvo mu je pritrčao Gabrijel Dek i udario ga, a onda mu je sa leđa prišao Gerson Jabusele, uhvatio ga rvačkim zahvatom i divljački ga oborio na parket i povredio. Usledio je opšti metež, uleteli su svi igrači, a Panter je tom prilikom udario Džanana Musu kojeg je potom Lesor bacio na zemlju. Nije se znalo ko koga udara i gura, a ispostavilo se da je najdeblji kraj izvukao Egzum koji je povredio skočni zglob.

 

Foto: EPAIMAGES

Tuča košarkaša Partizana u Reala u Madridu

 


Novak je na startu Rolan Garosa podigao ce svet na noge jer je posle trijumfa na protiv Aleksandra Kovačevića (3-0), napisaona kameri poruku: "Kosovo je srce Srbije“, a ispod nje "Stop nasilju!“. Tako je dao podršku srpskom narodu na Kosmetu, koji trpi teror takozvanih kosovskih vlasti. Tada su Srbi na severu Kosmeta doživeli upad tzv. specijalnih jedinica policije Kosova, gde su albanski gradonačelnici zauzeli opštine u kojima vlast imaju Srbi, pa su čak i skinuli srpsku zastavu i stavili zastavu tzv. Kosova. Tom prilikom su napali i goloruk narod, a povređeno je 10 osoba.

Foto: printscreen/Instagram

Novakova poruka u Parizu: Kosovo je Srbija

 

 


Potom je najbolji teniser sveta u finalu pobedio Kaspera Ruda u tri seta i osvojio rekordni 23. grend slem. Stavio je tačku na debatu ko je najbolji teniser ikada. Tada je imao jedan trofej više od Nadala (22), a potom je trijumfovao i na Ju-Es openu, pa ima 24 najveća trofeja u karijeri.

 

 

Foto: Tanjug/AP

Novak sa 23. grend slem titulom

 


Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović  osvojila je zlato na Svetskom prvenstvu u Budimpešti  u skoku udalj! Ostvarila je dva čudesna skoka u Budimpešti i niko nije mogao da joj parira u finalu. Prvo je skokom od 7,05 ostvarila najbolji rezultat ove sezone, a onda je skokom od 7,14 samo potvrdila svoje zlato. To je njena prva zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u atletici!

 

 

 

Foto: Starsportphoto

Ivana Španović je šampionka sveta

 

 

Denver Nagetsi osvojili su prvu titulu šampiona košarkaške NBA lige u istoriji pobedom nad Majami Hitom 4:1 u seriji, a srpski centar Nikola Jokić proglašen je za najkorisnijeg igrača finalne serije. Šampionski prsten, koji dobijaju svi igrači pobedničkog tima, predstavlja krunu karijere 28-godišnjeg Jokića koji je prethodno 2021. i 2022. osvajao MVP priznanja za najkorisnijeg igrača regularne sezone u NBA ligi. Nejlepše fotografije posle finala koje su obišle planetu su slavlje Nikole sa ćerkicom Ognjenom.

 

Foto: Tanjug/AP

Slavlje Nikole Jokića sa ćerkicom posle osvajanja titule

 

 


U finalu mastersa u Sinsinatiju Novak Đoković je pobedio Karlosa Alkaraza, osvetio mu se za poraz na Vimbldonu i posle sjajnog finala pocepao majicu. Pored toga, rasplakao je mladog Španca,koji je očekivao novi trijumf protiv najboljeg ikada.

 

Foto: EPA Images

Novak je pocepao majicu posle pobede u Sinsinatiju

 


Košarkaši Srbije osvojili su drugo mesto na Svetskom prvenstvu u Manili nakon što su poraženi u finalu od Nemačke sa  77:83. Nisu "orlovi"  mogli da sakriju suze nakon poraza. Dali su sve od sebe da dođu do zlata, ali nije išlo. Najviše je tugovao najmlađi košarkaš "orlova" Nikola Jović koji nije uspeo da sakrije suze. Ni Marko Gudurić, jedan od igrača koji se smatraju tragičarima nije zadržao emocije nakon posledjjeg zvuka sirene. Kod rezultata 78:75 za Nemačku, na 56 sekundi pre kraja meča, bio je u odličnoj poziciji da poravna rezultat ali je promašio. Potom je na 38 sekundi pre kraja meča  promašio nešto što sigurno ne bi u narednih dvadeset puta, da se nađe u identičnoj situaciji. Trebalo je samo da loptu položi o tablu. Izveo je mekan potez, po čemu je poznat, ali se lopta, neobjašnjivo izmigoljila iz obruča.

 

Foto: printscreen

Jović i Gudurić uplakani posle poraza od Nemaca u finalu Mundobasketa

 

Foto: Starsportphoto

Marko Gudurić

 

  
Mnogo je Crvena zvezda planirala i očekivala ove sezone, a malo uradila. Takmičenje u Ligi šampiona okončala bez ijedne pobede u griuoi sa Manečster sitijem, Lajpcigom i Jang bojsom, dok je druga u Superligi Srbije. Na odmor ih je najveći rival ispratio porazom u večitom derbiju (2:1)u Humskoj, a navijači su ih potom oterali u svlačioncu. Fotografija koja koja ce zvezdašima dugo  ostati u sećanju. Igrači Zvezde su samo kratko bili ispred vatrenih pristalica, a onda su se zaputili ka svlačionici. Navijači su ih poslali u svlačionicu, uz povike "skinite dresove". Poraz, pad na drugo mesto i jesenja kruna za najvećeg rivala, sve je to zabolelo navijače aktuelnog šampiona.

 

Foto: Starsportphoto

Delije oterale igrače Zvezde posle poraza u derbiju

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija