• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.01.2024

13:33

Biće haos, sprema se pobuna! Loptice krive za Novakovu povredu

EPA Images

Tenis

Biće haos, sprema se pobuna! Loptice krive za Novakovu povredu

Podeli vest

Australijanac Nik Kirjos napao je ATP zbog povrede zgloba prvog tenisera sveta Novaka Đokovića. Smatra da su za sve krive loptice, a na problem je upozorio i naš teniser pre dva meseca tokom mastersa u Parizu.

Srpski as je povređen igrao meč drugog kola Junajted kupa protiv Jiržija Lehečke, pobedio ga je, ali nije mogao narednog dana da savlada Aleksa de Minora, jer ga je zglob desne ruke opet mučio. Nik smatra da su krive loptice pošto ih menjaju svake nedelje.

"Menjanje loptica svake nedelje je došlo i do Novakovog zgloba! ATP zaista mora da uradi nešto povodom ovog problema. Igrači stalno pate zbog toga. Takođe, svi oni koji misle da loptice nisu dovoljno bitan faktor za nečiju povredu nemaju pojma. Napor u igračevom zglobu je neverovatan tokom sezone", gremeo je Nik Kirjos posle poraza prvog tenisera sveta, a nema sumnje da će se igrači pobuniti, jer nije malo onih koji su nezadovoljni. 

Mada na prvi pogled nama laicima sve deluju potpuno isto, u poslednje vreme loptice se drastično razlikuju od turnira do turnira. Način na koji se odbijaju, izgled nakon brojnih udaraca sve je drugačije, što utiče, ne samo na način igre, već i na zdravlje tenisera. Koriste se tri tipa loptica za različite podloge - zemlju, travu, tvrde i dvoranske podloge. Međutim, svaki turnir bira, zavisno od sponzora, koje će loptice koristiti, pa se u poslednje vreme loptice drastično razlikuju od turnira do turnira koji se igraju na istoj podlozi. Teniseri sve češće negoduju zbog stalnih promena, pa nije malo igrača, vrhunskih, koji traže da se koriste iste. Samo tokom mesec dana takmičenja korišćeno je 11 različitih marki lopti, a među njima: Vilson, Babolat, HEAD, Pen, Joneks, Treton, Slazenger, Teknifibre, Artengo, RS Soderling i Danlop.

 

Foto: AP PHOTO

 

 

Video sam komentare koje sve više igrača daje o lopticama korišćenim na različitim turnirima. Korda, s kojim sam trenirao, rekao mi je da je ovo peti turnir po redu na kojem igra različitim lopticama. Ta nedoslednost je problem, i to je ono na šta se žali većina igrača, uključujući i mene. Treba da bude malo više doslednosti sa lopticama, kako bismo izbegli bilo kakve probleme sa zglobovima, laktovima i ramenima - kazao je Đoković tokom mastersa u Parizu pre dva meseca, verovatno ne sluteći da će zbog loptica imati problem pred početak Australijan open.

 

Foto: EPA Images

 

 

Novak je tokom Završnog ATP mastersa igrao sa Danlop lopticama, na Dejvis kupu sa drugim, a u Australiji ponovo sa Danlop, to je marka koju ATP službeno koristi na turu. Iako je marka loptica ista, one su se ipak razlikovale od takmičenja do takmičenja. U Torinu su teniseri igrali sa "Danlop ATP Official", a na Junajted kupu "Danlop AO". Svaka loptica ima varijacije u visini odskoka, pa loptice koje su koristili na Završnom mastersu imaju veći odskok od Danlop AO. Zbog toga je pomenuta marka često na meti kritika među igračima, jer izaziva bol u zglobovima.

- Brzina lopte uzrokuje biomehaničke promene u tehnici i položajima, što može da dovede do povreda. Stalna promena loptica je ubistvo za zglobove - rekao je Anhel Ruiz Kotoro, doktor Rafaela Nadala.

Svaka loptica koja se koristi na bilo kojoj podlozi mora da bude po propisima ITF, ali su i oni dvosmisleni i ostavljaju mnogo prostora za oscilacije. Primera radi, na tvrdoj podlozi, na kojoj se sada igra, propisi ITF-a određuju da lopta mora biti između 56 i 59,4 grama. Odskok bi trebao da bude od 138 cm do 151 centimetara. Stepen deformisanja  u trenutku kontakta trebao bi da bude  u rasponu od 0,56 do 0,78 centimetara, a u momentu kontakta s podlogom od 0,74 do 1,08 centimetara.

Foto: Tanjug/AP

Danil Medvedev se bunio zbog loptica

 

Danil Medvedev je tokom prošle sezone često kritikovao Danlop loptice sa kojima igraju. 

- Udarite lopticu deset puta i imate osećaj da je svaki put kad vam se vrati sve veća i veća. Nekako sva poraste. Ne želim da osećam bol u ramenu do kraja života. Nadam se da rešenje može da se pronađe.  Tvrde su kao jabuke. U Roterdamu su mi prišli igrači koji igraju dubl i svi su pričali da imaju problem sa laktom, zglobom i da misle da je to zbog lopti. Shvatio sam da nisam jedini koji to misli. Vidim Runea, Cicipasa, Kordu, svi imaju problema sa zglobom, laktom, ramenom. Ove loptice nisu dobre za tvrde terene.

Inače, Australija open je obnovio ugovor sa Danlop lopticama na još pet godina.

- Ako se samo ja svađam zbog loptica onda je to samo moj problem. Ali, ako 15 igrača kaže da oseća isto, onda su problem loptice 
-  rekao je Danil.

Stefanos Cicipas se takođe žalio na ovaj problem.

- Mislim da je ove godine ta promena u vezi sa lopticama nešto o čemu se dosta razgovaralo među igračima. Loptice bi trebalo da ostanu iste na većini turnira, posebno na onim na brzim podlogama. To ide u korist našim igračima i štiti nas od povreda. Čuo sam komentare drugih igrača o lopticama početkom godine i to je sve imalo značajnog uticaja na ramena, zglobove ruku i ruke uopšte. Mislim da otuda dolazi i moja povreda - govorio je Cicipas.

I mladom Amerikancu Benu Šeltonu smetaju loptice. 

- Obično nemam problem sa rukom, ali ovo je peti turnir zaredom na kom se koriste druge loptice. Definitivno to osećam ove nedelje - negodovao je Amerikanac posle mastersa u Parizu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija