• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.01.2024

10:05

Marko (11) je pronašao izgubljeni novac i vratio ga! Nije mogao da veruje kad mu je stigla nagrada!

zdravopancevo.rs

Vesti

Marko (11) je pronašao izgubljeni novac i vratio ga! Nije mogao da veruje kad mu je stigla nagrada!

Podeli vest

Marko Stojčevski (11) učenik petog razreda Osnovne škole "Žarko Zrenjanin" u Kačarevu krajem decembra učinio je dobro delo. Pokazao je da je vaspitan i pošten dečak, a za taj gest nagrađen je onim što je najviše želeo!

A ovako je sve počelo...

Nekoliko dana pred kraj godine, Marka je mama poslala da kupi neke namirnice. Ispred jedne prodavnice pića, ugledao je smotuljak novčanica od 100 evra, 2.000 i 1.000 dinara, ali ih nije zadržao već ih je dao prodavačici, piše portal zdravopancevo.rs.

Ona je predložila da sačekaju do narednog dana i provere hoće li se javiti osoba koja je novac izgubila, a da će, ukoliko se to ne desi, novac vrati dečaku. Tako su i uradili, a već istog dana kod prodavnice se zatekla uplakana devojčica u potrazi za izgubljenim novcem.

Tako je Marko zahvaljujući svom poštenju ovoj devojčici spasao praznike, ali tu se priča nije završila! Kačarevci su se udružili i rešili da na najlepši mogući način zahvale Marku na ovom dobrom delu.

Foto: zdravopancevo.rs

Marko Stojčevski, dobar mali čovek

 

Markova mama Dušica Dakić Stojčevski, naime, u razgovoru za pančevački portal zdravopancevo.rs rekla je da joj je Marko priznao da su mu osećanja bila pomešana kad je ugledao novac.

- Rekao mi je da je na trenutak pomislio kako bi taman mogao da kupi nov bicikl, jer mu se ovaj raspada, ali ipak je odlučio da je bolje da sačeka da se eventualno javi onaj ko je pare izgubio, jer mu je bilo jasno koliko bi ta osoba bila tužna da ovako pred praznike ostane bez te svote koja nije tako mala - rekla je Dušica.

Ove reči dale su Kačarevcima ideju. Znali su šta će Marka najviše razveseliti, pa se tako u komentarima ispod teksta pojavio predlog da se dečaku kupi nov bicikl koji je naišao na oduševljenje. Ekipa iz udruženja "Volonteri Kačarevo" uzela je stvar u svoje ruke, organizovala akciju i tako pružila priliku sugrađanima da doniraju novac.

Foto: zdravopancevo.rs

Želja mu se ostvarila - novi bicikl je dobio

 

Desetak dana kasnije, na Bogojavljenje, Marku je uručen nov bicikl, koji vredi gotovo duplo više od novca koji je pronašao i vratio! 

- Kod Srba se od davnina Bogojavljenje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti. E pa, Markane naš, tebi se ispunila. Postoji jedna izreka koja glasi: "Lakše je skinuti krunu sa glave nego je očuvati". Tako je i sa nama ljudima. Ne rađaju se ljudi pokvareni i oholi, u putu to postaju. Valjda život našamara čoveka, pa se on promeni. Promenićeš se i ti. Tada kada se budeš promenio, sačuvaj tu vrstu duha pravog gledanja na svet, ne onog ambicioznog i osvajačkog. Život će ti nametnuti razna iskušenja. U tim momentima seti se svog gesta gde si izbegao da zadovoljiš sebe. Jer upravo to zadovoljstvo prema nama samima nam ne dopušta da razumemo jedni druge. Razumećeš jednog dana – napisali su "Volonteri Kačarevo" na svojoj Fejsbuk stranici uz fotografije presrećnog dečaka kraj novog bicikla.

Prema rečima Markove mame, radost njenog sina zbog ovog lepog iznenađenja ne može se opisati, ali najvažnije je to što se lekcija o poštenju, dobroti i ispravnom postupanju sada dodatno ukorenila ne samo u srcu njene dece (Marko ima starijeg brata), već i u srcima njihovih drugara iz škole i iz sela, a verovatno i sve one dece, ali i odraslih koji su čuli ovu priču.

Bila sam vrlo ponosna što je Marko tog dana vratio novac, jer je to za nas bila potvrda da iz kuće nosi dobro vaspitanje. Iako mi je bilo pomalo neprijatno što se priča toliko proširila i što je organizovana i akcija da mu se kupi bicikl, s druge strane mi je bilo jako drago zbog njega i ostale dece, jer će im sigurno ovaj primer ubuduće biti putokaz kako treba da postupaju u životu. A Marku osmeh danima ne silazi s lica, ne samo zbog novog bicikla, već i zbog činjenice da je dobio toliko mnogo pohvala i lepih reči i od poznatih i od nepoznatih ljudi. Sad već mogu da budem sigurna da on više nikad neće imati dilemu kako treba da postupi u situacijama koje život bude stavljao pred njega i zbog toga posebno hvala svim Kačarevcima koji su učestvovali u ovoj akciji – rekla je Dušica Dakić Stojčevski.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set