• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.G.

15.02.2024

13:17

Neoborivi dokaz profesora Ćirkovića! Ako je po medvedima u divljini, onda nema dileme koliko će zima još potrajati (FOTO)

Z.G.

Vesti

Neoborivi dokaz profesora Ćirkovića! Ako je po medvedima u divljini, onda nema dileme koliko će zima još potrajati (FOTO)

Podeli vest

Sudeći po medvedima u prirodi, koji su na teritoriji Zapadne Srbije, proleće neće skoro doći, jer su u dubokom snu.

To nam je rekao profesor Duško Ćirović sa Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji od 2007. godine vodi projekat markiranje i praćenja medveda u Srbiji.

- Imamo sedam medveda koje pratimo i sudeći po njima, koji su još u hibernaciji, proleće nam neće skoro doći. Imamo po dva medveda na Tari, Zlatiboru i Goliji, i jednog medveda na Zlataru. Svi oni još spavaju. Neki su bili aktivni do nevembra, a neki do decembra prošle godine - rekao je profesor Ćirović.

Foto: Z.G.

 

Očekuje da kada se probude da dve ženke izađu sa mladuncima.

- Mečka Tankosava na Zlatiboru i mečka Paraskeva na Tari već imaju mladunce, tako da ćemo imati nove zanimljivosti - kaže naš sagovornik.

Prošle jeseni je na medvedu Damjanu sa Tare stavljena kamera koja će snimati njegovo kretanje, šta jede, druži li se sa ostalim medvedima i slično. Za godinu danu će se saznati više o tajnom životu gorskog cara.

Foto: Z.G.

 

Prema narodnom verovanju medvedi na Sretenje određuju kakvo će nas vreme čekati u narednom periodu. Prema medvedima narod je nekada određivao da li će se zima nastaviti ili će doći proleće.

Ako medved ugleda svoju senku, to će ga uplašiti i naterati da se vrati u svoju jazbinu što znači da nas očekuje još šest nedelja zime.

Foto: Z.G.

 

 

Međutim, ako nema senke i medved provede neko vreme napolju, to znači da nas očekuju lepi dani. Ako medved i dalje spava zima će se produžiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set