• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B. S. - M. M. D.

04.03.2022

07:00

PAMETNA POLITIKA SRBIJE DAJE REZULTATE I PORED KRIZE NA SVETSKIM BERZAMA Gorivo u Srbiji neće biti skuplje od 185 dinara!

Zastitnik potrosaca

Društvo

PAMETNA POLITIKA SRBIJE DAJE REZULTATE I PORED KRIZE NA SVETSKIM BERZAMA Gorivo u Srbiji neće biti skuplje od 185 dinara!

Podeli vest

Litar benzina, umesto sadašnjih 171, koštao bi posle 11. marta 177 dinara, dok bi u maloprodaji litar evro-dizela umesto 179 koštao 185 dinara

Cene goriva u Srbiji neće biti skuplje od 185 dinara za litar posle 11. marta, kada ističe uredba Vlade Srbije o ograničenju cena energenata! Tako bi litar benzina, umesto sadašnjih 171, koštao 177 dinara, dok bi u maloprodaji litar evro-dizela umesto 179 koštao 185 dinara.


S obzirom na to da cena nafte na svetskim berzama nastavlja da divlja, sva je prilika da će uredba o zamrzavanju cena u maloprodaji u Srbiji biti produžena. Kako nezvanično saznajemo, sprema se još jedno ograničenje od mesec dana, do 10. aprila. Za to se zalažu i naftaši, jer kažu da im se sa starim cenama gotovo izjednačila nabavna i prodajna cena energenata.


Zamrzavanje cena


Nebojša Atanacković, stručnjak za naftne derivate, ističe da će svakako gorivo morati da poskupi pošto istekne rok o ograničenju cena.


- Već sada je razlika samo dva ili tri dinara između nabavne cene, koja je rasla, i prodajne cene u Srbiji. Nemoguće je da se tako nastavi, pa se očekuje da odmah po odmrzavanju cene goriva porastu. Nafta je odavno prešla 100 dolara za barel, juče je išla i do 120. Dakle, od 11. marta bi cena benzina i dizela trebalo da poraste bar za pet do šest dinara. Tako će benzin koštati 177, a dizel 185 dinara. Ukoliko država odluči da ponovo produži uredbu o zabrani cena, ona bi morala da ostavi ovakve povećane cene - navodi Nebojša Atanacković.

Cene u Srbiji
Derivat Sadašnja cena Buduća cena
benzin 171rsd/l 177rsd/l
evro-dizel 179rsd/l 185rsd/l

Poludele berze


Potresi na svetskim berzama zbog krize oko rata u Ukrajini se ne smiruju! Posle rekordnog skoka cene gasa pre dva dana, juče je nastavila da divlja i cena nafte, koja je dostigla vrednost od 118 dolara za barel, što nije zabeleženo u poslednjih deset godina! To je dovelo do ogromnih poskupljenja i nestašica na pumpama širom Evrope. Cena derivata poslednjih nedelja, podstaknuta ukrajinskom krizom i događanjima na svetskom tržištu nafte, stalno raste, i u Austriji koja se sve više približava do rekordnih dva evra po litri. Nakon dizela, sada je i benzin dostigao rekordnu cenu, koja će ući u istorijske anale. Sa dnevnom prosečnom cenom od 1,57 evra po litru prekoračena je najviša cena benzina tipa super iz 2012. Još su skuplja poboljšana goriva, koja koštaju i do 1,9 evra za litar. Kada su u pitanju ostale države, rekordi padaju i u Velikoj Britaniji, a od početka godine gorivo je najviše poskupelo u Rumuniji, i to za čak 15 odsto, zatim u Estoniji i Sloveniji.


Pored nafte, vrtoglavi rast na berzama i dalje imaju i ostale sirovine i beleže istorijske rekorde nakon što su EU i SAD uvele ekonomske sankcije Rusiji. I dok je cena pšenice i juče nastavila da raste, gasu je pala cena sa 2.230 dolara za 1.000 kubika na 1.800 dolara.
 

Cene goriva u Evropi

Cene goriva u Evropi

država     benzin     evro-dizel
Belgija     2,82         2,67
Danska     1,9           1,79
Francuska 1,9           1,79
Nemačka   1,8          1,76
Grčka        1,9          1,66
Italija       1,9           1,78
Holandija   2,9          2,3
Norveška    2,1          2
V. Britanija 1,9         1,9

 

* cene su u evrima za litar


Zalihe pšenice samo za 27 dana da se ceo svet hrani


Zalihe velikih izvoznika pšenice - EU, Rusije, SAD, Kanade, Ukrajine, Argentine, Australije i Kazahstana pale su na devetogodišnji minimum od 57 miliona tona, prema proceni Međunarodne agencije za žita (IGC). Oni sada učestvuju sa samo jednom petinom u globalnim zalihama, što je u odnosu na procenjenu svetsku potrošnju od 781 milion tona dovoljno da se svet hrani samo 27 dana.
Kako navode u agenciji, postoji zabrinutost da bi aktuelna kriza mogla da spreči poljoprivrednike u Rusiji i Ukrajini da poseju žitarice ovog proleća, što bi dodatno izvršilo pritisak na globalno snabdevanje.

Dramatično u Nemačkoj:
Rezerve gasa samo 3%

Nemačka je dala ovlašćenje svom Centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju.
Najveće skladište gasa u zapadnoj Evropi nalazi se u nemačkoj pokrajini Donjoj Saksoniji na dubini od dva kilometra. Zove se Reden i veliko je kao 910 fudbalskih igrališta. Može obezbediti jednogodišnju potrošnju gasa za oko dva miliona domaćinstava. Ipak, popunjenost skladišta je svega tri odsto. Reden ima ključnu ulogu za Nemačku i Evropu kada se radi o sigurnosti snabdevanja gasom. Astora, kompanija koja rukovodi skladištem, podružnica je ruskog energetskog diva "Gasproma", koji kontroliše više od trećine svih nemačkih skladišta gasa.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
batmannbg

pre 2 godine

"Dramatično u Nemačkoj:Rezerve gasa samo 3%" Gnusne laži...Putin je i sam rekao da niko nije poručio gas i da ga nemci pumpaju u kontra smeru ka Poljskoj, iz nekog razloga...tako i da su poručili gas, ne bi mogli da ga dobiju u kontra smeru kroz gasovod. Inače su dobili 5,3 milijarde kubika više nego što su poručili do sada...samo laži da se otme i to malo novca što je ostalo ljudima !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija