• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.12.2023

17:10

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu: Ovo se najviše prijavljuje

Shutterstock

Društvo

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu: Ovo se najviše prijavljuje

Podeli vest

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu svako može da pozove i dobije savet o bezbednom i pravilnom korišćenju digitalnih tehnologija, ali i da prijavi digitalno nasilje na broj 19833 ili na sajtu Pametno i bezbedno.

Deca na internetu često imaju bogatija i potpuno odvojena iskustva od odraslih, jer odavno je svaka aplikacija personalizovana do detalja za svaku osobu pojedinačno, što može da umanji njihovu bezbednost.

"Nekada vidim neke zabrinjavajuće snimke na primer piše: "Ja sam tvoj bog, ako ne lajkuješ, desiće ti se nešto loše". Odmah obavestim majku ili oca koji mi kažu da to nije istina", kaže jedan dečak.

"Nikada ne treba da objavljuješ sebe i druge zato što postoji mnogo ljudi koji će te izvređati, ishejtovati na internetu, to te može jako povrediti. Ja to ne radim, ali mislim da ne treba ni drugi to da rade", ističe njegov drugar.

 

Kako se zaštititi

Zato je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu razgovara o merama zaštite i direktno sa decom kroz edukacije u više od 200 škola kao što je "Bata Bulić" u Petrovcu na Mlavi.

- Nalozi na društvenim mrežama moraju da budu zatvoreni, da ne može svako da im uđe na profil, preuzme fotografiju i okači na neki neprimeren sajt. Takođe, da štite svoje lozinke da ne odaju šifre nikome osim svojim roditeljima, naravno da ne pišu negativne komentare. Da je vršnjačko nasilje koje se dešava na internetu kažnjivo - kaže Emina Beković, edukator Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

 

Kome se obratiti u slučaju digitalnog nasilja

Osim roditelja kao prve instance učenici se mogu obratiti i nastavnicima koji stvaranjem pozitivne atmosfere na času mogu da umanje rizik od nasilja na internetu.

 - Učenike podstičemo da imaju poverenje u nas kao nastavnike, da nas ne preskaču, da ako imaju neki problem razgovaraju sa nama, jer je to najbolji način i korak ka rešenju problema. Takođe i kroz časove redovne nastave i odeljenskog starešine trudimo se da kod učenika razvijemo osećaj za empatiju, saosećanje, pomoći drugima - kaže Dragana Branković, nastavnica francuskog u OŠ “Bata Bulić” Petrovac na Mlavi.

Nacionalni kontakt centar tokom sedam godina rada na broj 19833 primio je više od 38.000 poziva od kojih je formirano mnogo više predmeta savetodavne prirode najčešće za roditelje, a više od 500 predmeta prosleđeno je nadležnim institucijama.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija