• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.12.2023

13:43

Održana Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu! Naučnici predstavili svoje rezultate!

Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu

Društvo

Održana Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu! Naučnici predstavili svoje rezultate!

Podeli vest

U četvrtak, 14. decembra, održana je Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu – Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, pod nazivom "IHTM - Korak u iskorak".

Jednodnevni skup je održan u svečanoj sali hotela Jugoslavija, na kom su naučnici zaposleni u ovom Institutu predstavili svoje naučne rezultate ostvarene u ovoj kalendarskoj godini kao i svoje naučne, inovacione i projekte saradnje sa privredom, a predstavljene su i dve start-up kompanije koje posluju u sastavu ovog Instituta.

Ovom prilikom uručene su nagrade najuspešnijim istraživačima i pohvale zaposlenima za izuzetan
doprinos razvoju Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju.

Ovom skupu prisustvovali su i članovi Upravnog odbora Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, predstavnici Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Jedinice za upravljanje SAIGE projektom, međunarodnog savetodavnog odbora IHTM-a, ekspertkinja Svetske banke, Univerziteta u Beogradu – Hemijskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu –Tehnološko-metalurškog fakulteta, Srpskog hemijskog društva, Fonda za nauku Republike Srbije i Zajednice instituta Srbije.

Foto: Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu

 

Prva interna naučna konferencija Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju održana je pod pokroviteljstvom Projekta akceleracije inovacija i podsticanja rasta preduzetnistva u Republici Srbiji (Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project – SAIGE). SAIGE projekat, koji sprovodi Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije uz partnerstvo sa Svetskom bankom i Evropskom unijom, daje podršku transformaciji naučnih instituta u Srbiji, među kojima je i IHTM.

Foto: Prva interna naučna konferencija Univerziteta u Beogradu

 

Tokom prve godine transformacije IHTM kroz SAIGE projekat unapređeni su mnogi organizacioni i komunikacioni procesi, osnovana je Kancelarija za projekte i međunarodnu saradnju IHTM i Telo za transfer tehnologije IHTM. Prvi rezultati transformacije se ogledaju u većoj stopi uspešnosti u dobijenim kompetetivnim projektima u odnosu na prethodne godine, kao i povećana saradnja sa privredom uključujući i konsultantske usluge. Pozitivni efekti transformacije posebno se ogledaju u jačanju motivacije zaposlenih i boljeg međusobnog povezivanja čiji je ishod između ostalog i događaj „IHTM - Korak u iskorak.“

Sponzori ovog skupa bile su i kompanije Analysis i Novos.

Univerziteta u Beogradu – Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IHTM) osnovan je 1961. godine. Osnovne delatnosti Instituta su fundamentalna i primenjena multidisciplinarna istraživanja, razvoj tehnoloških procesa u okviru hemije, tehnologije, mikroelektronike i metalurgije, kao i njihova primena u industriji, medicini i zaštiti životne sredine. Naučnoistraživačke aktivnosti se odvijaju u šest specijalizovanih Centara i dva Centra izuzetnih vrednosti koji okupljaju stručnjake i doktorande iz oblasti hemije, fizičke hemije, tehnologije, elektrotehnike, hemijskog i mašinskog inženjerstva, a koji su podržani zajedničkim administrativnim službama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14