• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

04.01.2024

11:45

Hidrolog RHMZ-a o vodostaju Dunava: Evo da li nam prete poplave?!

printskreen rts

Društvo

Hidrolog RHMZ-a o vodostaju Dunava: Evo da li nam prete poplave?!

Podeli vest

Vodostaj Dunava kod Novog Sada dostigao je svoj maksimum, reka je poplavila mesta koja se nalaze na najnižem terenu u nebranjenom području. Razloga za brigu od poplava nema i neće biti proglašeno stanje redovne odbrane.

Hidrolog iz RHMZ Dejan Vladiković kaže da je vrh poplavnog talasa trenutno kod Novog Sada na Dunavu i polako prolazi, ali se ne očekuju značajne posledice.

- U toku sutrašnjeg dana očekujemo par centimetara više kod Zemuna. Međutim, ostaćemo 10 centimetara ispod granice odbrane od poplave. Neće biti proglašena redovna odbrana od poplava. Rast nivoa Dunava rezultat je naglog topljenja snega i padavina u gornjem slivu reke u Nemačkoj, Češkoj i Austriji - objasnio je Vladiković.

Foto: printskreen rts

 

Za ovo doba godine to je karakterističnije za sliv Save, a ređe za Dunav, gde se to češće dešava s proleća.

- Stalno se prati situacija, sve relevantne podatke nam šalju kolege iz Mađarske, a mi ažurirane  šaljemo kolegama u Rumuniji - rekao je hidrolog iz RHMZ.

Najveće posledice, kada je reč o poplavama, nastaju u kombinaciji topljenja snega i jakih padavina koje su najčešće u periodu od februara do aprila.

- Kod nas se pad temperature i snežne padavine očekuju tek posle Božića. Na drugim većim rekama u Srbiji nema značajnijih promena, kod nas najveće probleme prave bujice, ali toga trenutno nema - rekao je hidrolog Dejan Vladiković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija