• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.02.2024

11:01

"Za te pare mogla sam da kupim novu?!" Mirjanu ojadio vodoinstalater: Za 6 minuta posla uzeo 7.000 dinara!

shutterstock/Informer

Društvo

"Za te pare mogla sam da kupim novu?!" Mirjanu ojadio vodoinstalater: Za 6 minuta posla uzeo 7.000 dinara!

Podeli vest

U Srbiji je sve manje majstora, pa tako ne čudi podatak da su pojedine usluge vodoinstalatera poskupele za 20 odsto.

Jedna Mirjana nije mogla da sakrije nezadovoljstvo zbog računa koji joj je vodoinstalater ispostavio nakon što je zamenio „odvodnu gumu na ve-ce šolji“.

- Šolja je curila nekoliko dana i oko nje sam postavila peškir, pošto nisam imala vremena da zovem majstora. Pošto svaki dan idem kod lekara, odlagala sam popravku, međutim kada sam videla da se peškir brzo natopi vodom, pozvala sam sestru i zamolila je da mi nađe nekog majstora jer je ona imala iskustva s njima. To je i uradila, pa je čovek već ujutru pozvao i najavio dolazak u podne. Došao je i za nepunih pet-šest minuta uzeo mi 7.000 dinara - objašnjava ona.

Mirjana kaže da nije ulazila u kupatilo jer je malo, pa nije videla šta je vodoinstalater uradio, ali je svakako namestio ve-ce šolju tako da više ne curi.

- Ipak, ne može da ostane ravnodušna na novac koji mu je dala jer, kaže, da je znala da će toliko da košta, zamenila bi staru šolju novom. "Šolja zaista ne curi, ali sam iznenađena cenom koju mi je naplatio. Komšija mi kaže da me je majstor ‘prešao’ jer je navodno zamena gume na ve-ce šolji oko 2.000 dinara, što znači da je on u ostalih 5.000 ubrojao ruke odnosno svoj rad i dolazak na teren. Ma ajte, molim vas, bezobrazluk. Da mi je rekao da će toliko koštati, stavila bih novu šolju. Nema smisla - kaže Mirjana.

Foto: Shutterstock

 

Kako dalje objašnjava, ni njena sestra nije prošla bolje – za odgušenje sudopere naplaćeno joj je takođe 7.000 dinara.

- Nismo mi toliko naivne. Videle smo na internetu da je cena usluge za odgušenje sudopere do 3.000 dinara, što znači da je sam dolazak na teren skuplji nego što je bio. Skoro duplo je poskupeo - ističe ona.

Kakve su cene vodoinstalaterskih usluga?

Prema rečima sagovornika Milovana Rančića koji je više od trideset godina vodoinstalater, usluge svakog majstora su više-manje slične, ali je praksa pokazala da mnogi od njih cenovnik prilagođavaju utrošenom vremenu.

- Ja sam se susreo sa različitim situacijama i sa različitim ljudima. Ni sam nisam verovao ko sve radi ovaj posao. To kažem jer se, nažalost, mnogi lažno predstavljaju, pa od zamene najobičnije sijalice ili skidanja kamenca u bojleru naprave nauku. Pritom, te usluge naplate mnogo više nego što jesu - kaže Rančić.

Foto: printscreen/ TikTok

 

Dodaje da su usluge vodoinstalatera zaista poskupele, kao što je i sve drugo poskupelo. Ipak, najviše je skočio dolazak majstora odnosno izlazak na teren, čija cena zavisi od same lokacije.

- Ranije je izlazak na teren koštao oko 2.000 dinara. Sada je to više. Ne bi trebalo da bude duplo, ali recimo za nekih 1.000 dinara jer je i gorivo poskupelo. Opet naglašavam, mnogi majstori u ukupnu cenu obračunavaju i koliko im je vremena oduzeo taj posao.

"Ne znam dok ne pogledam!"

Cene nekih najosnovnijih, a najtraženijih vodoinstalaterskih usluga su, kaže, većinom poznate na internetu, a savetuje sve da čim pozovu majstora, odmah pitaju kolika je cena. Osim, naravno, kada ne znate o kakvom kvaru je reč, pa vodoinstalateru ne preostaje ništa drugo osim onog „ne znam dok ne pogledam“.

- Mnogi zloupotrebe tu rečenicu iako često bude tako. Žena ne zna u čemu je problem i dok ne vidimo, ne možemo da joj kažemo cenu. Recimo, cena odgušenja zavisi od toga gde je problem. Najskuplja je sudoperska teža, čija cena je do 9.000 dinara, dok je recimo odgušenje sudopere 4.000 dinara. Montaža umivaonika, baterije i slično je mahom oko 2.000 dinara, dok bojlera oko 5.000. Zamena grejača 2.000, popravka slavine 2.000. Ima zaista i onih skupljih stavki, ali kao što rekoh, pitajte prethodno, a ako ne znate, posavetujte se sa komšijom, rođakom ili prijateljem jer bi neko trebalo da zna da identifikuje problem - savetuje vodoinstalater.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija