• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.03.2024

12:24

Ministar Jovanović otvorio konferenciju: Obeležava se Dan Univerzalne prihvatljivosti

Marina Jančević

Društvo

Ministar Jovanović otvorio konferenciju: Obeležava se Dan Univerzalne prihvatljivosti

Podeli vest

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović otvorio je danas konferenciju povodom Dana Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024), u Beogradu.

- Srbija ima izuzetno bogatu istoriju koju odlikuje kulturna šarenolikost. Duga tradicija međuetničke tolerancije je vremenom dodatno obogatila i naš nacionalni identitet. Uvažavanje različitosti i potreba drugih naroda se ogleda i kroz diverzitet programa na manjinskim jezicima na našim javnim servisima, gde zajednice pored osnovne informisanosti čuvaju i svoj kulturni identitet - rekao je Jovanović. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

On je istakao da je Republika Srbija pronašla rešenje za brojne jezičke barijere na internetu koje se prevazilaze zahvaljujući internacionalizovanim nazivima domena koji otvaraju širi spektar izbora i mogućnosti. Još 2012. godine je uveden ćirilični internet domen .srb. Takođe, činjenica da se nazivi nacionalnih domena mogu registrovati koristeći znakove manjinskih naroda (i latinične i ćirilične) predstavlja važan uslov za ispunjen diverzitet na internetu.

- Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, intenzivno radi na tome da brz i siguran internet stigne do svih krajeva Srbije, do najudaljenijih sela, do svih naših građana. Početkom decembra 2022. godine smo započeli radove na kapitalnom projektu razvoja širokopojasnog interneta kroz izgradnju nedostajuće infrastrukture u ruralnim naseljima i povezivanje javnih ustanova i domaćinstava na širokopojasnu mrežu. Cilj projekta nam je pokrivanje preko 99% ruralnih domaćinstava u Srbiji mrežama nove generacije, do 2025. godine, čime će najudaljenija sela dobiti pristup optičkom internetu brzine preko 100 Mb/s“-  naglasio je Jovanović. 

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Dan Univerzalne prihvatljivosti organizuje se pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN) i Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) kao lokalnim partnerom i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG). 

Univerzalna prihvatljivost je tehnički zahtev kojim se osigurava da svi validni nazivi domena i imejl adrese, bez obzira na pismo, jezik i broj karaktera koji ih čine, budu jednako prihvaćeni od strane svih internetom omogućenih aplikacija, uređaja i sistema i smatra se osnovnim zahtevom za dalju ekspanziju interneta.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Ovaj skup je imao za cilj da okupi lokalne, regionalne i svetske stručnjake za višejezičnost na internetu koji su pokrenuli temu važnosti Univerzalne prihvatljivosti. Takođe prisutni su imali priliku da se upoznaju sa primerima promocije i implementacije rešenja koja podržavaju Univerzalnu prihvatljivost, o mogućnostima edukacije budućeg IT kadra u ovom segmentu, a u okviru ovog događaja održana je i posebna tehnička radionica koja podučava kako programirati i konfigurisati alate – sajtove, aplikacije, imejl servere da podržavaju UA, nazive domena i imejl adrese na različitim jezicima i pismima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak
Beograd

Zatvara se veliki broj ulica u centru i na Novom Beogradu! Skoro 100 linija gradskog prevoza menja trasu: Ovo je detaljan spisak

Najmasovniji međunarodni sportski događaj na ulicama našeg glavnog grada - Beogradski maraton, održava se u nedelju 28. aprila sa već tradicionalnim startom kod Crkve Svetog Marka i ciljem na Terazijama. Beogradski maraton ove godine okupiće rekordnih preko 13.000 učesnika, i to na distancama od 10, 21 i 42 kilometra, a u Beograd dolazi i 2.500 stranaca iz 72 zemlje širom sveta.

27.04.2024

09:14