• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

07.03.2024

10:51

Nebojša Bakarec: Decenija agonije opozicije na izborima u Beogradu - Vučićevi pobednici i Đilasovi gubitnici!

Tanja Andric

Kolumne

Nebojša Bakarec: Decenija agonije opozicije na izborima u Beogradu - Vučićevi pobednici i Đilasovi gubitnici!

Podeli vest

Opozicija koju predvodi Đilas („Nasilje protiv Srbije“) i njeni mediji šire fantastične laži pred nove izbore u Beogradu. Opet lažu da su pobedili na izborima u Beogradu 2023. Istina je da su i u Beogradu ubedljivo izgubili izbore

Prvo mesto na beogradskim izborima 2023. zauzela je SNS sa 39 odsto glasova, i 49 osvojenih mandata. Đilasovci su osvojili 34 odsto glasova i 43 mandata. Kako su onda oni pobedili? Đilasovci su iste te laži širili i posle izbora 2022. godine, kada su takođe izgubili i beogradske izbore.

Zbog toga je red da podsetim đilasovce i njihove medije na činjenice i rezultate beogradskih izbora u poslednjih deset godina. Kada posmatramo poslednjih 10 godina izbora u Beogradu, kada uporedimo Vučićeve SNS pobednike i Đilasove žute gubitnike, stvari postaju kristalno jasne. Samoobjašnjavajuće!

Foto: nebojša bakarec

 

Kako se glasalo u Beogradu u poslednjih deset godina?

Izbori na kojima je Srpska napredna stranka (SNS) prvi put osvojila vlast u Beogradu održani su 16.3.2014. godine. Kandidat SNS za gradonačelnika je bio Siniša Mali. On je ubedljivo pobedio, i izabran je za gradonačelnika Beograda. Siniša Mali je pune 4 godine izvanredno radio svoj posao. SNS je 2014. dobila apsolutnu većinu - 63 od 110 odbornika, odnosno 43,62 odsto glasova. Kandidat DS za gradonačelnika je bio Dragan Đilas - lista „Sa Demokratskom strankom za demokratski Beograd-Dragan Đilas“. Đilas je ubedljivo poražen! DS je dobila 22 odbornika - 15,7 odsto. Kuriozitet predstavlja činjenica da se Dragan Đilas, tokom 4 godine mandata, nikada nije pojavio na sednicama Skupštine Beograda, a uredno je primao odborničku naknadu.

Na sledećim izborima, održanim u martu 2018. godine, apsolutnu većinu ponovo je osvojio SNS sa 64 odbornika (45 odsto). Kandidat SNS za gradonačelnika Beograda je bio dečiji hirurg, Zoran Radojičić. On je ubedljivo pobedio, i izabran je za gradonačelnika Beograda. Zoran Radojičić je pune 4 godine izvanredno radio svoj posao. Lista “Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju!” je dobila 26 mandata (18,93 odsto). Njihov kandidat za gradonačelnika, Dragan Đilas je ubedljivo poražen. Tokom trajanja tog mandata, odbornik Dragan Đilas se na sednicama Skupštine grada, pojavio samo nekoliko puta, i ponovo pune 4 godine nije dolazio na sednice Skupštine Beograda, a uredno je primao odborničku naknadu. Dakle, Đilas 8 godina nije dolazio na sednice Skupštine grada, da se bori za građane koji su mu poverili mandat. Neverovatno!

Naredni beogradski izbori su održani 2022. godine. Srpska napredna stranka je opet pobedila i osvojila 38,8 odsto glasova (348.345 glasova), odnosno 48 mandata. Kandidat SNS za gradonačelnika je bio Aleksandar Šapić. On je ubedljivo pobedio, i izabran je za gradonačelnika Beograda. Do kraja mandata je izvanredno radio svoj posao. Đilasova lista „Ujedinjeni za pobedu Beograda“ dobila je 21,78 posto, odnosno 26 mandata. Đilas nije imao hrabrosti da se kandiduje za gradonačelnika Beograda, već je podmentuo penzionera Vladetu Jankovića od 80 godina, koji je ubedljivo poražen. Đilasovci su tada lagali da su oni pobedili i da je izvršena izborna krađa!?!

Opozicija je 2023. godine, ultimativno zatražila da se održe izbori na svim nivoima vlasti. Predsednik Vučić i SNS, su im izašli u susret, i novi izbori su održani 17.12.2023. Opozicija je ubedljivo poražena na parlamentarnim, pokrajinskim, beogradskim, gradskim i opštinskim izborima. U Beogradu je SNS osvojila 39,1 odsto glasova (367.239 glasova) odnosno 49 odbornika, jedan procenat i jedan mandat više (20.000 glasova više) nego 2022. godine. Kandidat SNS za gradonačelnika je bio Aleksandar Šapić. On je ubedljivo pobedio. Đilasova lista “Srbija protiv nasilja” je dobila 34,6 odsto glasova, odnosno 43 odbornika. Đilas nije imao hrabrosti da se kandiduje za gradonačelnika Beograda, već je podmentuo anonimusa Vladimira Obradovića, koji je ubedljivo poražen.

I pored ubedljive pobede SNS i Aleksandra Šapića, i pored činjenice da je postojao minimum od 56 odbornika za izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika, odlučeno je da se održe novi beogradski izbori zbog toga što je opozicija opet širila laži o izbornoj krađi i kupovini 2 odbornika. Grupa odbornika Nestorovića, koja je bila jezičak na vagi, se raspala na tri dela, ali je samo dvoje tih odbornika htelo da podrži SNS i SPS. SNS je podigla lestvicu legitimiteta, i odlučila da izađe u susret zahtevu opozicije da se održe novi izbori u Beogradu (verovatno krajem aprila ili početkom maja 2024.).

Na budućim beogradskim izborima, SNS je odlučila da za kandidata za gradonačelnika Beograda, ponovo kandiduje dvostrukog pobednika Aleksandra Šapića, koji je izvanredno obavljao dužnost gradonačelnika Beograda od 2022. godine. Đilas, Marinika i drugi sa te liste su pomenuli ime Dejana Bodiroge, kao mogućeg kandidata za gradonačelnika. Posle toga su u javnost izašla neslaganja u Đilasovoj koaliciji u vezi kandidata za gradonačelnika.

U svakom slučaju, imajući u vidu činjenicu da Đilas nije imao hrabrosti da se kandiduje za gradonačelnika Beograda, ni 2022., ni 2023. godine, i da neće biti kandidat ni 2024. godine, nameće se niz pitanja.

Zašto Đilas nema hrabrosti da se kandiduje za gradonačelnika BG? Zbog čega je Dragan Đilas tolika kukavica? Đilas je pre 3 meseca govorio da je Vladimir Obradović najbolji kandidat za gradonačelnika. Ako je to tako, zbog čega Đilas ponovo ne kandiduje Obradovića za gradonačelnika?

Potpredsednica Đilasove stranke SSP, Marinika Tepić je 3.3.2024. na TV NovaS („Utisak nedelje“) govorila o tome ko može, a ko ne može da bude nosilac liste, ili kandidat za gradonačelnika Beograda - pominjući Aleksandra Vučića, kada je rekla: „Formalno gledano na beogradskim izborima ne postoji zakonska prepreka, jer je on Beograđanin i može da se nađe na listi odbornika“. Ova njena izjava se mora odnositi i na nosioca liste ili kandidata za gradonačelnika sa liste Marinikine stranke i koalicije. Iz izjave Marinike Tepić vidimo da se ona zalaže za to da kandidat za gradonačelnika Beograda, ili nosilac beogradske liste, može biti neko ko je Beograđanin. Kad taj stav Marinike Tepić primenimo na mogućeg kanditata njene liste „SPN“ – Bodirogu, ispada da Bodiroga ne zadovoljava kriterijum Marinike Tepić. Bodiroga nije „Beograđanin“ kako to kaže Marinika Tepić. Bodiroga je rođen u Zrenjaninu! Bodiroga je najveći deo svog života proveo u Zrenjaninu, i u inostranstvu gde je igrao košarku. Tek u poslednjih nekoliko godina Bodiroga živi u Beogradu. Sa stanovišta zakona, Bodiroga može da bude kandidat za odbornika u Beogradu, a time i kandidat za gradonačelnika. Ali po kriterijumu Marinike Tepić – ne može. U junu će u Zrenjaninu da se održe redovni gradski izbori. Zbog čega se Bodiroga ne kandiduje za gradonačelnika Zrenjanina, ispred Đilasove i Marinikine liste?

Foto: nebojša bakarec

 

U poslednjih deset godina Đilas i njegove liste su pretrpeli četiri teška poraza na beogradskim izborima. Đilasovci su imali tri kandidata za gradonačelnika i svaki je ubedljivo poražen. Gubitnik Đilas je propao kao kandidat za gradonačelnika 2014. i 2018. godine. Đilasov kandidat za gradonačelnika, gubitnik Vladeta Janković je propao 2022. godine. Đilasov kandidat za gradonačelnika, gubitnik Vladimir Obradović je propao 2023. godine. Kada je Đilas postavio Obradovića za kandidata za gradonačelnika 2023., on je priznao da je Vladeta Janković bio loš kandidat. Kada Đilas postavi Bodirogu ili nekog drugog, a ne Obradovića, za kandidata, on će priznati da je i Obradović bio loš kandidat za gradonačelnika. Iz ovoga proističe zakonitost - svako koga Đilas kandiduje ili podrži na izborima, garantovano propada!

Srpska napredna stranka ima pobednički niz kandidata za gradonačelnike. Siniša Mali, pobednik 2014. Zoran Radojičić, pobednik 2018. Aleksandar Šapić, pobednik 2022. Aleksandar Šapić, pobednik 2023. godine. I ovde vidimo zakonitost – svako koga Vučić i SNS kandiduju na izborima, garantovano pobeđuje!

Foto: nebojša bakarec

 

Predsednik Vučić, SNS i gradonačelnici iz SNS su postigli sjajne rezultate i u Beogradu i u Srbiji. Navešću samo nekoliko primera. SNS je u Beogradu, od 2013. do danas, uradio deset puta više nego vlasti DS i Đilasa, od 2000. do 2013. godine. Na primer – prosečna mesečna zarada u Beogradu 2012. za vreme bivše Đilasove vlasti, je bila 452 evra. Prosečna mesečna zarada u Beogradu u avgustu 2023 godine, za vreme Vučićeve vlasti, iznosi 930 evra! Dakle, plate u Beogradu su u Vučićevo doba, više nego dvostruko veće, nego u doba Đilasovog režime. U Beogradu vlast SNS, uz pomoć Republike Srbije, gradi metro. Đilasov režim je obećavao metro 5 godina, ali bez uspeha. U Beogradu je vlast SNS, rešila poluvekovnu rak ranu – deponiju u Vinči. Taj problem je rešen izgradnjom Centra za upravljane otpadom u Vinči, sanacijom stare deponije, izgradnjom Energane, koja proizvodi deo električne energije potrebne Beogradu, sanitarnom deponijom sa prečišćavanjem procednih voda i prikupljanjem deponijskog gasa, i postrojenjem za reciklažu otpada od građenja i rušenja, pridržavajući se u potpunosti najstrožih propisa EU. Vlast SNS je izgradila obilaznicu oko Beograda. Izgrađen je niz bolnica i domova zdravlja. Izgrađena je zgrada nove železničke stanice Beograd centar u Prokopu. Beograd se gradi, uzduž i popreko. Gradonačelnik Šapić je nastavio kontinuitet preporoda Beograda. Uveo je besplatne vrtiće za svu našu dečicu, uveo je besplatne udžbenike za svu decu u osnovnim i srednjim školama, kao niko do sada. Za manje od 2 godine, gradonačelnik Šapić i mi iz SNS, uradili smo još hiljade sjajnih stvari za Beograd. Evo poslednjeg, možda banalnog, ali značajnog primera koji se tiče smanjenja zagađenja vazduha u Beogradu. U vreme vlasti bivšeg Đilasovog režima, srednja godišnja vrednost štetnih čestica PM10 je 2011. bila 49. Danas, u doba Vučića, je to na mnogo nižem nivou od svega 28! Broj dana sa prekoračenjem nivoa zagađujućih PM10 čestica, u doba bivšeg Đilasovog režima, 2011. godine je bio 122 dana. Danas, u Vučićevo doba, je to na 5 puta nižem nivou, i broj dana sa prekoračenjem PM10, iznosi svega 24 dana u 2023. godini!

Ako opozicija koju predvodi Đilas pobedi u Beogradu, Beograđani mogu da se oproste od visokih plata. Đilasovci će tako besomučno krenuti da pljačkaju Beograd, da će plate u Beogradu drastično pasti. Đilasovci će otkazati EXPO, zaustaviće gradnju metroa, ukinuće besplatne udžbenike za decu, ukinuće besplatne vrtiće. Setimo se, već su temeljno opljačkali Beograd do 2013. godine, dok su vladali. Bivši gradonačelnik Đilas je ostavio ogroman dug gradu Beogradu, težak 1,18 milijardi evra. Za to vreme kompanije gradonačelnika Đillasa su ostvarile poslovni profit od 619 miliona evra. Jasno je kako su se prelivale stotine miliona evra. Dok je Beograd siromašio i grcao u dugovima, Đilas je postao superbogataš. Pametnom dosta!

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija