• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K. - M. C.

13.04.2023

07:00

SKANDALOZNA REAKCIJA ZAPADA NA POKUŠAJ UBISTVA MILANA JOVANOVIĆA NA KIM! Albanska policija priznala: Bio je pokušaj ubistva Srbina; SAD i EU: Moguće da se nešto desilo...

Kosovo online

Politika

SKANDALOZNA REAKCIJA ZAPADA NA POKUŠAJ UBISTVA MILANA JOVANOVIĆA NA KIM! Albanska policija priznala: Bio je pokušaj ubistva Srbina; SAD i EU: Moguće da se nešto desilo...

Podeli vest

Međunarodna zajednica odbija da osudi albanske teroriste koji su pucali na Srbina Milana Jovanovića s namerom da ga ubiju, a pre samo deset dana žestoko su protestovali zbog paljenja tri automobila na severu!?!

Albanska, Kurtijeva takozvana policija priznala je da su njeni pripadnici pokušali da ubiju Srbina Milana Jovanovića u ponedeljak uveče kod Zvečana, ali Zapad, SAD, EU i Nemačka odbijaju da osude taj zločin!?

Četvorica policajaca, za koje se sumnja da su učestvovali u ranjavanju Milana Jovanovića na Bistričkom mostu, uhapšena su prekjuče, 18 sati nakon napada, a jedan od njih je iste večeri optužen za krivično delo 'ubistvo u pokušaju'. Međutim, međunarodna zajednica je i nakon ovoga odbila da osudi Albance!?!

Samo zabrinuti!?!

Čak ni priznanje 'kosovske policije' da je njihov pripadnik hteo da ubije Srbina nije dovoljno zapadnim moćnicima da se jasno odrede prema zločinu! Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer samo je saopštio da je zabrinut zbog ovog incidenta?!

'Sjedinjene Države su zabrinute zbog incidenta u kome je upucan kosovski Srbin u Zvečanu. Treba sprovesti temeljnu i kredibilnu istragu jer svi građani moraju imati poverenja u transparentnost sprovođenja zakona i sektora pravde', napisao je Hovenijer na Tviteru.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić ironično je poručio ambasadoru SAD da su i 'Srbi zabrinuti što je on zabrinut'.

- Ambasadori Kvinte rade sve suprotno od onog što je neophodno za normalizaciju odnosa. Umesto da jasno osudi pokušaj ubistva Srbina Milana Jovanovića, on je zabrinut!? - kaže Rakić.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Goran Rakić

Ni Ambasada Nemačke se nije proslavila u reakcijama. Nemački ambasador Jern Rode tek se juče oglasio, više od 24 sata nakon incidenta kod Bistričkog mosta, i to nakon kritike koju mu je povodom ćutnje i nereagovanja uputio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. I Rode je, kao i Hovenijer, zabrinut.

- Još jedan zabrinjavajući bezbednosni incident. Dobro je videti da je 'kosovska policija' reagovala opsežnim istraživanjem slučaja. Moguće nedolično ponašanje policije treba pažljivo ispitati kao i svaki drugi. Žrtvi želim brz oporavak - napisao je Rode na Tviteru.

Iz EU, odnosno centrale u Briselu, nije bilo reakcija, samo je kancelarija EU u Prištini na Tviteru napisala da osuđuje incident. Skandalozna reakcija tek juče je došla i iz Euleksa, misije EU koja je zadužena za bezbednost i mir na Kosmetu. Oni su, naime, saopštili da će tek "razmotriti mogućnost povećanja učestalosti' njihovih izviđačkih patrola oko područja kod Bistričkog mosta, a i to će uraditi 'u bliskoj saradnji sa 'kosovskom policijom'"?!?

Protest Srba: Evropo, pucaju na nas!

Foto: Informer DN

Više stotina građana Zvečana i Severne Mitrovice učestvovalo je juče u protestnoj šetnji, na koju je pozvala Marina Jovanović, supruga Milana Jovanovića, kojeg su pripadnici kosovske policije pokušali da ubiju.

Oni su išli putem Zvečan-Raška do Bistričkog mosta, gde se incident desio, noseći transparente na kojima piše 'Evropo, pucaju na nas!', 'Ovde vam nije mesto', 'Idite odavde'...

Kod Bistričkog mosta u Zvečanu, u blizini punkta gde su smešteni specijalci takozvane kosovske policije, Srbi su prethodno postavili znak sa upozorenjem - 'Kurtijevi specijalci pucaju na Srbe'.

Sve ovo je u suprotnosti sa stavovima i reakcijama istog tog Zapada pre samo deset dana, kada je na severu KiM uhapšen Srbin zbog paljenja tri automobila u Zubinom Potoku. Tada su i SAD i Nemačka oštro i vrlo brzo reagovale, uz poruke da je takvo ponašanje kriminalno, a snažna osuda odmah je stigla i iz centrale EU!

Foto: kosovo-online.com

Komentarišući sve ove događaje, predsednik Matice Albanaca Demo Beriša kaže da ga nije iznenadila mlaka reakcija Zapada na pokušaj ubistva Srbina.

- 'Kosovska policija' je tek posle reakcije američkog ambasadora Hovenijera priznala delo, međutim, osuda međunarodne zajednice i dalje je, po običaju, blaga i bez ikakvih posledica po Prištinu. Aljbinu Kurtiju je sve dozvoljeno kako bi ostvario svoj cilj - proterivanje Srba. Ovo je takođe smišljeno urađeno baš pred današnji sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima s Kosova, kako bi se izvršio pritisak na njega da prizna faktičko stanje, što on sigurno neće činiti. Očekuje se da će za predstojeći Vaskrs doći do nove provokacije - podvlači Beriša.

Postoji pozadina

Diplomata Zoran Milivojević ističe da pravih reakcija međunarodne zajednice nema jer je na delu zajednička strategija Zapada i Prištine.

- Albanci i Zapad imaju isti cilj i sada je to potpuno jasno. Prvi cilj im je da Srbija promeni stav, da prihvati 'kosovsku nezavisnost' na ovaj ili onaj način. Drugi je da se Zajednica srpskih opština stavi u drugi plan i da se sada razgovara o ovim incidentima, a da Zajednica ostane za neko drugo vreme. Da ima ZSO, do ovoga ne ni došlo - zaključuje Milivojević.

Vučić danas sa Srbima sa Kosova

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će se u Raški sa članovima Vlade sastati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Dan pre sastanaka sa njima Vučić se sreo sa američkim ambasadorom u Beogradu Kristoferom Hilom i poručio da situacija za Srbe koji žive na KiM postaje sve teža.

- Srbi su izloženi gotovo svakodnevnim napadima, hapšenjima i drugim pritiscima. Javlja se sve veće nezadovoljstvo naroda kako zbog jednostranih i nelegalnih poteza privremenih organa samouprave u Prištini, tako i zbog odsustva adekvatne reakcije međunarodne zajednice. Srbija će, kao i dosad, nastaviti da odgovornom politikom i dijalogom rešava sva otvorena pitanja u cilju boljeg života građana. Očekujem podršku SAD u svim naporima usmerenim na očuvanje mira i stabilnosti u regionu i postizanje i implementaciju održivih dogovora sa Prištinom, što se prvenstveno odnosi na formiranje ZSO - rekao je Vučić Hilu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Krivi

pre 1 godinu

Srbi sa Kosmeta treba danas da upute molbu predsedniku Srbije sledećeg sadržaja: Nemoj više da nas "braniš", molimo te k'o boga!

Rastko

pre 1 godinu

O bože me dragi sačuvaj pa mi Srbi se nikada dozvati pameti nećemo kad od jednom zabludnelih uporno očekujemo da se smoodreknu svojih najslađih vrednosti ....ccccccc

Rastko

pre 1 godinu

Aj navedite mi barem JEDNU reakciju SAD-a i EU u prethodnih 100 god. koja NIJE bila skandalozna ....

Rastko

pre 1 godinu

Još JEDINO nama zaostalima u vremenu i prostoru NIJE jasno da svi od reda Zapadni vazali na keca prihvataju SVE njihove raspalo trule vrednosti i SVI žive ko mali bogovi na zemlji

Rastko

pre 1 godinu

Moramo da krenemo ispočetka ...SVE vrednosti koje su nama normalne njima su NENORMALNE... a sa takvima opštiti je ravno kao da opštite sa balvanima ... I ŠTA TU PA KOME NEŠTO NIJE JASNO ja stvarno ne razumem ... a ukoliko očekujete da će JEDNA Srbija SVE takve na gomili da dodvede u red predlažem nam kolektivno lečenje ....

Rastko

pre 1 godinu

Iskreno , očekivao sam da će uz to što su rekli da je moguće da se nešto desilo dodati i da se g.vno obesilo ali to verovatno čuvaju za Obraloženje rešenja ove i svake druge situacije na KIM-u ....

Rastko

pre 1 godinu

Ukratko ..šut s'rogatim nikad nije mogo ...mnogoooo

Rastko

pre 1 godinu

Ništa , borićemo se do poslednjeg Srbina ....

Rastko

pre 1 godinu

Verovali ili NE....blizu pola građana Srbije o ovoj i svakoj drugoj situaciji misli ISTO kao i čelnici SAD-a i EU a ako NE i za par nijansi GORE od njih ....

Penzioner

pre 1 godinu

Treba primeniti reciprocitet u odnosu na Albance na jugu Srbije, pa videti reakcije ambasadora!

Rastko

pre 1 godinu

GREŠKA je u nama zato što se još SAMO mi rukovodimo emocijama a cela EU i SAD isključivo i samo parama ....

Ljuba

pre 1 godinu

Koji licemeri ovi skotovi sa zapada, pa treba brate mili da nestanu ko narodi i da ostatak sveta živi normalno.

Verko

pre 1 godinu

E sa takvim splačinama Vučić pravi dogovore i veruje im.Oni bi najviše voleli i da nas nema

platinum wolf

pre 1 godinu

Pa, vi Vučićevi dupelisci se hvalite kako pičkoustog i Srbiju cene i poštuju USA i EU.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15