• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.02.2024

10:49

Drecun upozorava: Kurti se neće zaustaviti, NATO razmatra povećanje broja vojnika

Tanja Andric

Politika

Drecun upozorava: Kurti se neće zaustaviti, NATO razmatra povećanje broja vojnika

Podeli vest

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da je odluka Prištine o ukidanju dinara jedan od najtežih udaraca za Srbe, ali i da se Aljbin Kurti neće na tome zaustaviti. Navodi da je u Briselu u sedištu NATO-a imao razgovore i da ta Alijansa sada razmatra povećanje broja vojnika.

Smatra da nema podrške Kurtiju "onih koji mu čuvaju leđa", da bi on drugačije pregovarao i znao dokle može da ide. Zato je, ističe Drecun, najvažnije da se na njega izvši pritisak, da mu se ukine bilo kakva vrsta vojne pomoći, jer je, Kurti na to najosetljiviji.

Priština od danas ukida dinar kao sredstvo plaćanja na tzv. Kosovu, a jedino sredstvo plaćanja trebalo bi da bude evro.

Ipak, Priština je najavila prelazni period za uvođenje evra kao jedine valute na tzv. Kosovu i zbog te odluke, predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i sa šefom delegacije Evropske unije.

Milovan Drecun naglašava za RTS da je reč o jednom u nizu veoma štetnih poteza koje povlači administracija u Prištini, a koji su upereni protiv opstanka normalnog života srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Navodi i da takav potez ima dvostruki cilj.

- S jedne strane, Priština želi da maksimalno protera državu Srbiju i njeno prisustvo na Kosovu i Metohiji, da eliminiše sve institucije koje mogu da se povežu sa našom državom, a s druge strane da u potpunosti onemogući jedan normalan život srpskom narodu i da mu jednostavno učini budućnost bez perspektive. Ako preduzimate takve poteze, vi onda direktno udarate na normalan život, na bezbednost ljudi, na sve ono što čovek treba da radi, da bi Kurti mogao da živi na jednoj teritoriji, na jednom prostranstvu - ukazuje Drecun.

Ocenjuje da je ovo jedan od najtežih udaraca, ali smatra da se Kurti neće zaustaviti ni na tome.

- On želi po svaku cenu da natera i Beograd, da Kosovo tretira kao državu. Znate, traže nekako licenciranje neke od naših banaka i to po zakonima takozvanog Kosova da bi jednostavno naterao Beograd da se prema našoj teritoriji odnosi kao prema nekakvoj državi. S druge strane je očigledno da i taj zapadni deo međunarodne zajednice koji može da utiče na ponašanje Prištine, se izgleda, oglušuje o sve naše zahteve, naše molbe, o sve naše činjenice i argumente koje iznosimo, da to može da izazove jednu možda sada najtežu destabilizaciju i krizu na Kosovo i Metohiju - ocenjuje Drecun.

Smatra da je Kvinta zaista želela da zaustavi Kurtija u toj nameri, da je to već mogla da uradi, a ne da se čeka posljednji trenutak. To se, kaže, može oceniti kao jednostavno prihvatanje Kurtijeve politike da snažnim udarima na život srpskog naroda na tzv. Kosovu, vrši pritisak na Beograd da pravi političke ustupke i da se u razgovorima u Briselu, u dijalogu, zapravo rukovodi onim što Priština traži.

- Priština po svaku cenu hoće da postigne de fakto priznanje i da se Beograd složi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama. Sada kada ne možete da izvršite direktan pritisak na Beograd, on se vrši, tu je i članstvo u EU, onda vi vršite pritisak na srpski narod, maksimalno mu onemogućavate normalan život. Srbi kreću sa iseljavanjem, nije to sada masovno iseljavanje, ali se smanjuje broj Srba koji ostaju na KiM - upozorava predsednik skupštinskog odbora.

Smatra da Kurti ne poštuje dogovore zato što mu se to dozvoljava od strane onih koji mu, kako kaže "čuvaju leđa".

- Da nema te podrške, drugačije bi on pregovarao, znao bi dokle može da ide. Ali on je ohrabren. Najvažnija stvar je da se Kurtiju ukine bilo kakva dalja pomoć na tom vojnom planu i podrška u transformaciji KBS u tzv. Vojsku Kosova. Na to je najosetljiviji. Ako hoćete da ga zaista naterate da se ponaša onako kako bar čujemo u javnosti od nekih zapadnih političara, onda morate da prekinete tu podršku - naglašava Drecun.

Takođe, ukazuje i da Kurti neće da formira Zajednicu srpskih opština i da je to jasno i glasno rekao. Ali ga, kaže Drecun zanima da nanese što je moguće veću štetu srpskom narodu, jer smatra da je to najveći pritisak na Beograd.

- Ja se bojim da bi zbog realizacije tog cilja, Kurti mogao nastaviti sa preduzimanjem i drugih aktivnosti. Vidite, stalno izmišljaju neke mere koje su štetne u opstanku srpskog naroda - kaže Drecun.

Navodi da je u Briselu u sedištu NATO-a imao razgovore i da ta Alijansa sada razmatra povećanje broja vojnika. 

- Kažu razmatramo da li treba pored ovog najvećeg povećanja u poslednjih deset godina, da dalje povećamo vojnike, da li to treba da bude rezervni sastav ili aktivni pripadnici, vi vidite da oni izgleda planiraju i očekuju novu krizu i novu destabilizaciju na Kosovu i Metohiji. A to samo može da se desi posezanjem Aljbina Kurtija za nekim dodatnim merama protiv srpskog naroda - procenjuje Drecun.

To, zaključuje Drecun, onda izaziva jednu tešku dilemu, da li uopšte neko na zapadu želi da zaustavi Kurtija u pogubnom delovanju na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija