• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.02.2024

08:13

Ratko Mladić u teškom stanju, njegov sin izneo tešku optužbu - Hag želi neradom da eliminiše generala?!

Shutterstock/Beta

Politika

Ratko Mladić u teškom stanju, njegov sin izneo tešku optužbu - Hag želi neradom da eliminiše generala?!

Podeli vest

Zdravstveno stanje bivešeg komandanta vojske RS Ratka Mladića je veoma teško i on bi trebalo da bude pušten iz zatvora na lečenje da su u Hagu poštovani međunarodno-pravni humanitarni standardi, rekao je njegov sin Darko Mladić.

On je istakao da je Mladiću potrebna svakodnevna kvalifikovana medicinska njega i da se sa time u neformalnim razgovorima slažu i stručnjaci u tribunalu.

- General sada ima 82 godine. Videćemo da li se u dogledno vreme može postići da on bude oslobođen radi lečenja. Naravno, osim ako ne žele da svojim neradom eliminišu Ratka Mladića - rekao je Mladićev sin za "Rusku gazetu", prenosi RTRS.

Foto: printscreen

 

Tim lekara Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske završio je nedavno preglede Ratka Mladića u pritvorskoj jedinici u Hagu. 

Kako je ranije preneo RTRS, tim je stupio u kontakt i sa Stojanom Župljaninom, koji je sa Mladićem u pritvorskoj jedinici, a koji je lekarima preneo značajne podatke o Mladićevim zdravstvenim problemima.

- Od Župljanina smo uzeli podatke kolike su mogućnosti Mladića pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti što će doprineti našem generalnom nalazu, odnosno konzilarnom mišljenju koje ćemo dostaviti Haškom tribunalu - rekao je generalni direktor UKC-a Vlado Đajić, koji je predvodi tim u Hagu.

Poseta generalu Mladiću je bila isključivo lekarska, a nikako politička
 

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci Vlado Đajić ocenio je istorijskom posetu tima lekara te medicinske ustavnove Hagu, koji su pregledali generala Ratka Mladića da bi utvrdili objektivnu sliku njegovog zdravstvenog stanja.

- Ovo je bila istorijska poseta. Prva koju je činio tim lekara iz Republike Srpske generalu Mladiću. General je bio prezadovoljan, poseta je uspela, svi smo stekli sliku o njegovom objektivnom stanju - rekao je Đajić gostujujući u Јutarnjem programu RTRS.

On je dodao da je poseta bila isključivo lekarska, a ne politička, kako neki mediji to pokušavaju da protumače.

- Pre nekoliko godina bili smo u poseti Stojanu Župljaninu, koji danas bolje izgleda nego tada kada smo ga prvi put videli. Sigurno da nećemo previše čekati sa konačnom ocenom i dijagnozom, očekujem je za nekoliko dana - rekao je Đajić.

Član tima dr Nikola Šobot ocenio je da sama poseta ovakvog tipa nosi stručnu i profesionalnu odgovornost.

- Dočekani smo profesionalno, dobili smo svu medicinsku dokumentaciju, uspeli smo da izgradimo kompletnu sliku stanja generala Mladića, ali daćemo i sugestije za lečenje i proporuke u kojem bi pravcu to trebalo da ide - naveo je Šobot.

Napomenuo je da je u ovom trenutku najvažnije da se ne ponove moždani udari, a Mladić ih je imao već dva. Podsetio je i da je Mladiću ugrađen pejsmejker, koji leči srčanu slabost.
U medicinaskom timu Republike Srpske bila su četiri ljekara, dva neurologa, psihijatar i kardiohirurg. 

General  Mladić u Ševeningenu izdržaa doživotnu zatvorsku kaznu na koju ga je osudio haški tribunal.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija