16.11.2022.

21:59

Foto: Shutterstock

Magazin

NIJE TOLIKO TEŠKO! 6 saveta kako da se NE UGOJITE tokom predstojećih PRAZNIKA!

Vreme slava je uveliko počelo, a kada se tome dodaju rođendani i neka druga slavlja, poput svadbi i krštenja, nema sumnje da je unos kalorija znatno povećan.

Imajući u vidu da nam se takođe bliže novogodišnji i božićni praznici, kada je trpeza takođe bogatija, postavlja se pitanje kako odoleti i ne dozvoliti da dobijemo koji kilogram više. 

Zapravo, dr Raul Manalak savetuje da primenite ovih šest saveta, koji će vam pomoći da kilažu držite pod kontrolom, uprkos iskušenjima koja su pred vama:

1. Obavestite prijatelje i porodicu unapred da pokušavate da se hranite zdravije.

Kada odlučite da se zdravije hranite ili makar da ne preterujete sa svim đakonijama koje se nađu na stolu, teško je na licu mesta objašnjavati drugima zbog čega ne želite da uzmete to dodatno parče kolača.

Zato je bolje da svojoj okolini unapred kažete da se suzdrže od čuvenog "nutkanja" i da ćete se poslužiti onoliko koliko ste u prilici.

2. Pojedite zdravu užinu ili obrok pre nego što krenete na praznične zabave.

Kako ne biste bili u iskušenju da se prejedete ili pojedete više nego što bi trebalo, poslužite se malim trikom zavaravanja stomaka

Pre nego što krenete na zabavu, pojedite malo orašastih plodova na primer, čime ćete se zasititi, pa ćete biti umereni za stolom.

Informer

ručak

3. Ne uskraćujte sebi omiljenu prazničnu hranu.

Kada već dođete na zabavu, nema potrebe da se svega odričete i gledate tužnjikavo u vaš omiljeni slatkiš. Počastite se, ali se i zaustavite na jednom komadu.

4. Neka vaši obroci budu što uravnoteženiji.

Praznične trpeze su uglavnom prepune raznih đakonija. Odlučite se za zdraviju varijantu, tako što ćete jesti više salate na primer, a manje masnog pečenja ili torte.

5. Odlučite se za bezalkoholni umesto alkoholnog koktela.

Bezalkoholni kokteli su uglavnom miksevi raznih sokova, koji iako ni sami nisu baš zdrava varijanta, opet su "bezopasniji" u odnosu na alkoholne, koji sadrže dodatne kalorije.

6. Ostanite hidrirani.

Nikako ne smete zanemariti dovoljan unos vode, koju bi čak bilo bolje da konzumirate umesto sokova i koktela.

BONUS VIDEO: