Autor: Informer.rs

21.07.2023.

16:30

Foto: Shutterstock

Magazin

Isprobajte efikasnu dijetu koja podmlađuje mozak za devet meseci!

Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Izraelu, Nemačkoj i američkom gradu Harvardu proučavalo je mediteransku dijetu.

Pokazalo se da prelazak na ishranu punu svežeg povrća, voća, ribe, integralnih žitarica i maslinovog ulja čini čuda za biološko doba našeg mozga.

Međunarodni tim istraživača je zaključio da mediteranska dijeta efikasno usporava znake ubrzanog starenja koji se vide kod gojaznih ljudi.

Nakon 18 meseci praćenja ove dijete, skeniran je mozak onih koji su učestvovali u ispitivanju. Pokazalo se da je starost njihovog mozga devet meseci manja od očekivane.

Informer

U studiji su učestvovala 102 učesnika koji su u proseku izgubili 2,3 kilograma. Za svaki izgubljeni jedan procenat telesne težine, mozak učesnika je bio devet meseci mlađi od njihovog hronološkog uzrasta, otkrili su istraživači.

Ovo istraživanje pokazuje da zdravija ishrana može biti jedan od najjednostavnijih načina da poboljšate svoje fizičko stanje, bez obzira na godine.

- Naša studija naglašava važnost zdravog načina života, uključujući manji unos prerađene hrane, slatkiša i pića, u očuvanju zdravlja mozga - rekao je neuronaučnik Gidon Levakov sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu u Izraelu.