Magazin
Šta jesti kad imate dijabetes? Ovoga se najviše čuvajte!
Dijabetes nije posledica ishrane sa dosta belog rafinisanog šećera, ali pogrešna hrana može da poveća nivo šećera i insulina u krvi i uzrokuje upalne procese. Od tri vrste makronutrijenata koji daju energiju - ugljenih hidrata, proteina i masti – ovi prvi imaju najveći uticaj na nivo šećera.
Kada imate dijabetes i konzumirate previše ugljenih hidrata, a pogotovo odjednom, nivo šećera može da poraste do opasno visokog nivoa. S druge strane, održavanje niskog unosa ugljenih hidrata pomaže u sprečavanju porasta šećera u krvi i u velikoj meri smanjuje rizik od komplikacija - bolesti srca, bubrega, gubitka vida…
Koju hranu treba izbegavati?
Obavezno izbegavajte svu hranu koja sadrži proste šećere: slatkiše, kolače, proizvode od belog brašna (pekarske proizvode, testeninu, picu), kupovne sokove, med, agava nektar, javorov sirup, sušeno voće, kupovne voćne jogurte, kupovne cerealije, beli pirinač, pomfrit.
Koje su alternative?
Koristite proizvode od celog zrna žita (hleb, testenina, braon pirinač), čia semenke, laneno seme, brašna od jezgrastog voća i semenki (brašno od badema, kokosa, konoplje, susama....), ovsene/ražane/ječmene pahuljice, sveže ceđene sokove i sveže voće sa nižim glikemijskim indeksom, kao zaslađivač koristite steviju. Umesto pomfrita poslužite prilog od tikvica ili kelerabe, testo za picu napravite od karfiola, špagete od tikvica, za desert servirajte kuvano žito sa orasima ili kesten pire.
Kako kontrolisati nivo ugljenih hidrata?
Ako ste dobili preporuku koliki ukupni dnevni ili po obroku "neto" sadržaj ugljenih hidrata treba da bude, pogledajte koliko ukupno ugljenih hidrata namirnica ili obrok sadrže, pa onda oduzmite količinu vlakana od ukupnih ugljenih hidrata u hrani. Na taj način ćete dobiti "neto" sadržaj ugljenih hidrata. Na primer, ako šolja mešanog povrća sadrži 10 grama ugljenih hidrata i četiri grama vlakana, neto vrednost ugljenih hidrata je šest grama.
Opšte preporuke
Pravilno birajte namirnice
Jedite češće, ali manje obroke
Kontrolišite unos ugljenih hidrata
Smanjite unos zasićenih masti i holesterola
Pratite etikete i izbegavajte skrivene šećere
Redovno pratite šećer u krvi