10.04.2024.

06:20

Foto: Shutterstock

Magazin

Mnogi tvrde da je sirova hrana bolja, ali ove namirnice su zdravije kuvane!

Vremenom su ljudi postali svesniji onoga što unose u sebe i biraju kvalitetnije i zdravije namirnice.

Međutim, neki se iz te želje za što zdravijom ishranom, okreću sirovim namirnicama, ne znajući da bi kuvanjem zapravo mogli da poboljšaju njihov kvalitet.

I dok postoje namirnice koje jesu zdravije kada se konzumiraju sirove, ovih nekoliko bi bilo bolje da kuvate, jer se time poboljšava njihova nutritivna vrednost.

Spanać:

Kuvanjem spanaća se povećava sadržaj antioksidanata, poput zeaksantina i luteina, koji su posebno bitni za zdravlje očiju.

Tikvice:

Ukoliko kuvate tikvice, time vašem organizmu omogućavate bolju apsorpciju hranljivih materija, poput antioksidanata i vitamina C.

Informer

tikvice

Paradajz:

Nivo likopena, antioksidanta koji pomaže u zaštiti od određenih vrsta karcinoma i srčanih bolesti se povećava kuvanjem paradajza.

Šargarepa:

Kuvanje šargarepe oslobađa beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A u organizmu.

Cvekla:

Povećanje nivoa antioksidanata poput betalaina, koji se povezuje sa smanjenjem upala i poboljšanjem zdravlja srca, postiže se kuvanjem cvekle.

Kupus:

Kuvanje kupusa olakšava varenje i smanjuje nadimanje i gasove, koje neki ljudi doživljavaju nakon konzumiranja sirovog kupusa.