Magazin
Mnogi tvrde da je sirova hrana bolja, ali ove namirnice su zdravije kuvane!
Vremenom su ljudi postali svesniji onoga što unose u sebe i biraju kvalitetnije i zdravije namirnice.
Međutim, neki se iz te želje za što zdravijom ishranom, okreću sirovim namirnicama, ne znajući da bi kuvanjem zapravo mogli da poboljšaju njihov kvalitet.
I dok postoje namirnice koje jesu zdravije kada se konzumiraju sirove, ovih nekoliko bi bilo bolje da kuvate, jer se time poboljšava njihova nutritivna vrednost.
Spanać:
Kuvanjem spanaća se povećava sadržaj antioksidanata, poput zeaksantina i luteina, koji su posebno bitni za zdravlje očiju.
Tikvice:
Ukoliko kuvate tikvice, time vašem organizmu omogućavate bolju apsorpciju hranljivih materija, poput antioksidanata i vitamina C.
Paradajz:
Nivo likopena, antioksidanta koji pomaže u zaštiti od određenih vrsta karcinoma i srčanih bolesti se povećava kuvanjem paradajza.
Šargarepa:
Kuvanje šargarepe oslobađa beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A u organizmu.
Cvekla:
Povećanje nivoa antioksidanata poput betalaina, koji se povezuje sa smanjenjem upala i poboljšanjem zdravlja srca, postiže se kuvanjem cvekle.
Kupus:
Kuvanje kupusa olakšava varenje i smanjuje nadimanje i gasove, koje neki ljudi doživljavaju nakon konzumiranja sirovog kupusa.