14.04.2024.

08:10

Foto: Shuterstock

Magazin

Snižava pritisak, poboljšava probavu, utiče na mršavljenje... Ovo povrće se sprema na bezbroj načina, a niste svesni koliko je zdravo

Proleće je sezona ukusnih tikvica, koje se mogu pripremiti na hiljadu i jedan način. Osim prelepog, blagog ukusa, ovo povrće može da se pohvali i dragocenim sastojcima, koji štite od srčanog i moždanog udara, smanjuju visok nivo holesterola, snižavaju pritisak, poboljšavaju probavu i pomažu pri mršavljenju. Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme, jer imaju jaka antiupalna svojstva.

Od pritiska do prostate

Tikvica ima mnogo vrsta, boja i oblika, a kod nas se najčešće koriste mali, svetlozeleni plodovi slični krastavcima. Iako se radi o voću, većina nas ih tako ne doživljava i naziva ih povrćem.

Ova voćka/povrćka ima malo kalorija, ali mnoštvo nutrijenata. Izvanredan je izvor mangana i vitamina C, zatim magnezijuma, vitamina A, kalijuma, vlakana, folne kiseline, fosfora, bakra i vitamina B2, dok su žute tikvice bogate i beta-karotenom. Većina tih vrednih stvari nalazi se u kori, pa je nemojte ljuštiti s mladih plodova.

Svakodnevna konzumacija tikvica hrani organizam dijetalnim vlaknima, koja podstiču probavu, sprečavaju zatvor i čiste creva od toksina. Time smanjuju rizik od raka creva, regulišu šećer u krvi i smanjuju apetit. Takođe, imaju svega 17 kalorija u 100 grama, te su idealne za sve one koji su na dijeti.

Informer

tikvice

Antioksidansi i folati čuvaju zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema i snižavaju holesterol, dok visok udeo magnezijuma i kalijuma snižava krvni pritisak. Tikvice, samim tim, smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Ovo povrće ublažava tegobe u urinarnom traktu, dobro je za bubrege i bešiku, a za muškarce je važno što tikvice sadrže supstance koje štite prostatu.

Lako u kuhinji

Za pripremu tikvica vam je potrebno relativno malo vremena, a ako ih kuvate, pečete ili grilujete, za to vam ne treba više od desetak minuta. Takođe ih možete i sirove dodati u salate, pridružiti drugom kuvanom povrću ili zapeći u rerni, lagano propržiti na maslinovom ulju, jesti pohovane, izrendane dodati kao prilog palačinkama, mafinima ili kroketima od krompira. U nekim delovima sveta cvet tikvice važi za egzotični delikates i služi se kao prilog jelima, pohovan ili punjen.

Kolutove na lice

Zbog obilja mangana, koji je ključan i za proizvodnju prolina, aminokiseline koja učestvuje u formiranju kolagena, tikvice čine kožu zdravijom, a zarastanje rana bržim. Ako imate suvu ili zrelu kožu, stavite na lice i dekolte po par kriški i ostavite ih da stoje dvadesetak minuta.