27.04.2024.

13:45

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Magazin

Ove namirnice čuvaju krvne sudove! Vaskularni hirurg otkriva kako se sačuvati od ateroskleroze i hipertenzije

Proleće donosi, ne samo buđenje prirode, već i priliku za unapređenje zdravlja, posebno kada je u pitanju očuvanje krvnih sudova.

Dr Dario Jocić, vaskularni hirurg, za Informer.rs ističe ulogu zelenog povrća u prevenciji bolesti krvnih sudova.

- Iz ugla nekog ko viđa pacijente u različitim fazama venskih bolesti, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je prevencija važna. A jedan od najvažnijih delova prevencije je ishrana. Zeleno povrće bogato je antioksidansima, vitaminima i mineralima koji su ključni za zdravlje naših krvnih sudova - ističe dr Jocić i dodaje:

- Spanać, brokoli, kelj i zelena salata mogu značajno doprineti jačanju i očuvanju elastičnosti krvnih sudova.

Ishrana kao ključ prevencije bolesti krvnih sudova

- Redovan unos zelenog povrća, voća, integralnih žitarica i zdravih masti smanjuje rizik od ateroskleroze, hipertenzije i drugih vaskularnih oboljenja - naglašava dr Jocić i nastavlja:

- Kada je reč o osobama koje već imaju proširene vene, smanjenje unosa soli postaje od suštinskog značaja. Višak soli u ishrani može pogoršati simptome proširenih vena. So zadržava tečnost u organizmu, što može dovesti do otoka u nogama i povećanja pritiska u venama.

Prolećna ishrana može značajno olakšati simptome vaskularnih bolesti, uključujući i proširene vene.

- Pored zelenog povrća, važno je povećati unos voća poput citrusa, bogatih vitaminom C, koji jača zidove krvnih sudova.Takođe, treba izbegavati zasićene masti i šećere, koji mogu doprineti zapaljenju krvnih sudova. Na primer, tu spadaju industrijski slatkiši, lisnata peciva i slično - ističe dr Jocić.

Informer

dr Dario Jocić

Važnost prevencije, ali i brze reakcije ukoliko se primete simptomi vaskularnih bolesti je još nešto na šta treba obratiti pažnju. 

- Nikada ne treba čekati ako primetite oticanje nogu, bolove u nogama ili druge znakove problema sa krvnim sudovima. Rano otkrivanje i adekvatno lečenje, ključni su za sprečavanje komplikacija - naglašava doktor.

Kada je reč o lečenju vaskularnih bolesti, pristup može varirati u zavisnosti od stanja pacijenta.

- U nekim slučajevima, promena ishrane i životnih navika može biti dovoljna, naravno, ukoliko se dosledno primenjuje. U drugim situacijama, mogu biti potrebni lekovi za regulisanje krvnog pritiska ili hirurške intervencije poput skleroterapije ili hirurškog uklanjanja proširenih vena.

U svakom slučaju, ako primetite problem, javljanje vaskularnom hirurgu ključno je za praćenje stanja i pravovremeno reagovanje.

- Prevencija je uvek bolja od lečenja - zaključuje dr Jocić.