22.05.2024.

15:40

Foto: Shutterstock

Magazin

Raketa do leta! Uz ova tri napitka brže ćete izgubiti kilograme i istopiti salo sa stomaka!

Kako se leto približava, mnogi od nas traže načine kako da postignu ravniji stomak i poboljšaju svoje celokupno zdravlje. Učinkovit pristup je fokusiranje na zdravlje creva jer postoji značajna poveznica između toga i upravljanja težinom. Kada je crevni mikrobiom uravnotežen sa korisnim bakterijama, može da poboljša probavu, podstakne metabolizam i podrži prirodne mehanizme regulaciju telesne težine.

Zato je dr. Rejčel Lav otkrila tri napitka koja su odlična za zdravlje creva i doprinose mršavljenju i održavanju zdrave težine.

1. Kombuha

Kombuha je fermentisani čaj prepun probiotika, korisnih bakterija koje doprinose zdravom crevnom mikrobiomu.

 - Uravnoteženi mikrobiom pomaže procesu probave, smanjuje upalu i osigurava bolju apsorpciju hranjivih materija što sve dovodi do ravnijeg stomaka -  kaže doktorka za SheFinds.

Informer

 

Probiotici u kombuhi održavaju ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u želucu, koje su važne za učinkovitu probavu i sprečavanje nadutosti. Osim toga, kombuha sadrži kiselinu i polifenole za koje se pokazalo da ubrzavaju metabolizam i smanjuju nakupljanje telesne masti.

- Probiotici u kombuhi osiguravaju pravu ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u želucu, koja je potrebna za učinkovitu probavu i sprečavanje nadutosti - dodaje dr. Lo.

2. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira poznat je po svojim proivupalnim svojstvima i sposobnosti da pomaže zdravoj probavi.

- Za ublažavanje želudačnih tegoba ili ubrzavanje metabolizma, ovo je pravo piće - savetuje Rejčel.

Informer

 

Đumbir stimuliše probavne enzime, učinkovitije razgrađuje hranu i sprečava nakupljanje nadutosti. Takođe ima termogena svojstva, što znači da može malo da poveća telesnu toplotu i brzinu metabolizma, olakšavajući gubitak težine.

- Đumbir podstiče probavne enzime na učinkovitiju razgradnju hrane kako bi se sprečila nadutost - objasnila je doktorka.

3. Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima, osobito katehinima, koji pospešuju metabolizam i pomažu u sagorevanju sala na trbuhu. Kofein u zelenom čaju može da pomogne u sagorevanju dodatnih kalorija tokom vežbanja.

Informer

 

- Katehini zelenog čaja imaju protivupalna svojstva koja pomažu zdravlju creva, minimuzujući upalu i podstičući razvoj dobrih bakterija u crevima. Dakle, redovno pijenje zelenog čaja može da poboljša probavu i smanji salo na stomaku - zaključuje dr. Lov.