Autor: Informer.rs

10.06.2024.

21:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Nikako ovo ne jedite pre spavanja - Nećete oka sklopiti! Uzrokuje gorušicu, nadimanje ali i ono najgore!

Konzumiranje određenih namirnica čak i nekoliko sati pre odlaska na spavanje može poremetiti vaš san.

Zdrav san je ključan za naše celokupno blagostanje. Ipak, stručnjaci upozoravaju da postoji nekoliko namirnica koje bi mogle ometati taj dragoceni san. Evo pet namirnica na koje biste trebali obratiti pažnju:

Napici s kofeinom

Kafa i drugi proizvodi s kofeinom često su povezani s trenutnim povećanjem energije. Kofein je poznat kao stimulans centralnog nervnog sistema, što znači da podstiče osećaj budnosti i energičnosti. Konzumiranje hrane i pića s kofeinom, uključujući kafu, čaj, sodu i čokoladne proizvode, može negativno uticati na san, čak i ako ih konzumirate satima pre spavanja.

Istraživanja su pokazala da čak i konzumiranje kafe nekoliko sati pre odlaska na spavanje može poremetiti san, piše "Healthline".

Informer

Začinjena hrana

Začinjena hrana često izaziva probleme s varenjem i može pogoršati simptome poput žgaravice i refluksa kiseline. Ovi simptomi mogu se pogoršati tokom noći kada ležite, jer kiselina može dospevati u jednjak, izazivajući nelagodu i poremećaje spavanja.

Namirnice s visokim glikemijskim indeksom i dodatkom šećera

Namirnice koje brzo povećavaju nivo šećera u krvi, poput belog hleba, slatkiša i proizvoda s dodatkom šećera, mogu imati različite efekte na san. Istraživanja pokazuju da dijeta bogata ovim namirnicama može dovesti do problema s nesanicom i lošijeg kvaliteta sna.

Informer

Masna hrana

Visok unos masti, posebno zasićenih masti, može negativno uticati na vaš san. Studije su pokazale da veći unos zasićenih masti može dovesti do lakšeg sna i kraćeg ukupnog vremena provedenog u snu.

Studija iz 2016. godine na 26 odraslih osoba otkrila je da je veći unos zasićenih masti povezan sa lakšim snom, prenosi "Ncbi".

Informer

Brza hrana i ultra-prerađena hrana

Ishrana bogata ultra-prerađenom hranom povezana je s lošijim kvalitetom sna i kraćim trajanjem sna. Studije su pokazale da adolescencija s većim unosom brze hrane, instant rezanaca i slatkiša često pati od lošijeg sna.

Studija iz 2018. koja je uključivala podatke o 118.462 adolescenata uzrasta od 12 do 18 godina otkrila je da su kraće trajanje sna i loš kvalitet povezani sa većim unosom brze hrane, instant rezanaca i slatkiša, prenosi "Ncbi".