23.06.2024.

16:00

Foto: Shutterstock

Magazin

14 namirnica će vas rashladiti tokom leta! Obavezno ih jedite - Skoro pa menjaju vodu!

Ljudsko telo sastoji se od 60 odsto vode, a pravilna hidratacija pomaže u regulaciji telesne temperature, sprečavanju infekcija, eliminaciji otpada i boljoj apsorpciji hranljivih materija.

Što se tiče mentalnog zdravlja, voda je ključna za optimizaciju sna, kognitivnih funkcija i raspoloženja. Studije sugerišu da vas odgovarajuća hidratacija čini boljom osobom.

S druge strane, nedavna studija pokazala je da nedovoljna konzumacija vode povećava rizik od smrti kod sredovečnih ljudi za 20 odsto. Kortni Smit kaže za "The Post" da je većina nas hronično dehidrirana.

- Često brkamo glad i žeđ. Žeđ je odložena reakcija; tako da ponekad, ako mislite da ste gladni, a upravo ste jeli, možda ste zapravo žedni. Većina nas nema osećaj žeđi dok malo ne dehidriramo - objašnjava ona. 

Informer

Telo apsorbuje otprilike 20 odsto vode koja mu je potrebna iz hrane. Koji od tih izvora pojačavaju vašu hidrataciju?

- Hrana koju bi trebalo konzumirati više za hidrataciju su voće i povrće sa visokim sadržajem vode. To uključuje celer, krastavce, lubenicu i tikvice. Oni pomažu kod hidratacije jer se sastoje od 90 odsto vode ili više - reče Smit.

- Iz te hrane takođe dobijate vitamine, minerale i vlakna. S opšteg zdravstvenog stanovišta, većina ljudi ne konzumira dovoljno vlakana. Dakle, ubijate tri muve jednim udarcem, to je u suštini način obavljanja više zadataka - dodala je.

Informer

Sledeće voće i povrće daje najviše hidratacije po zalogaju ili gutljaju. Još bolje, za one koji se žele spasiti od teške vrućine šporeta ili rerne, većina njih je bolja za vas kada se konzumiraju sirove.

Krastavac: Sa 96 odsto vode, krastavac ima najveći sadržaj H2O od bilo koje čvrste hrane.

Ajsberg salata: Sastoji se od 96 odsto vode i pruža odličnu hidrataciju.

Celer: Osim što sadrži 95 odsto vode, celer je izvrstan izvor vlakana.

Rotkvice: Sadrže 95 odsto vode i bogate su vlaknima i vitaminom C.

Paradajz: Sa 94 odsto vode, paradajz je bogat likopenom, antioksidansom.

Tikvice i letnja tikva: Sa 94 odsto vode, pružaju odličnu hidrataciju.

Špargle: Sirove ili pečene, bogate kalijumom i sastoje se od 92 odsto vode.

Paprika babura: Sa 92 odsto vode, bogate su antioksidansima.

Kupus: Kada se kuva, mnoge sorte kupusa sadrže 94 odsto vode.

Karfiol: Kuvani karfiol sadrži 93 odsto vode.

Pečurke: Poznate po antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima, sastoje se od 92 odsto vode.

Lubenica: Sa 92 odsto vode, bogata je likopenom.

Spanać: Sastoji se od 92 odsto vode, bogat je hranljivim materijama i odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i gvožđa.

Jagode: Sastoje se od 92 odsto vode, imaju malo kalorija, puno vlakana i vitamina C. Zamena jagoda umesto paradajza čini slatku i slanu letnju salsu.