Autor: Informer.rs

16.08.2024.

20:00

Foto: Miloš Rafailović/shutterstock

Magazin

Osećate slabost, nesvesticu i zamagljen vam je vid? Nutricionista Mirković otkriva šta da jedete ako imate nizak pritisak

Nutricionistkinja Mirković objašnjava u kojim situacijama treba da se konsultujete sa lekarom.

- Nizak krvni pritisak moze ponekad da bude normalno stanje, ali ako je često nizak i ako se pojavljuju simptomi kao što su zamagljen vid, nesvestica, slabost i preznojavanje, najbolje je da se konsultujete sa lekarom opšte prakse - ističe Branka Mirković.

Informer

 

Zašto se javlja nizak pritisak?

Naša sagovornica kaže da povremeno nizak pritisak može da bude posledica promena u načinu života i životnih okolnosti, kao i hormonalnih poremećaja ili preterane fizičke aktivnosti bez dovoljno unosa tečnosti i hrane.

Informer

Ona ističe da osobe koje pate od niskog pritiska treba da imaju više manjih obroka u toku dana.

- Posebno je važno doručkovati, a razmaci između obroka treba da budu od 3 do 4 sata.  Veoma je važno unositi dovoljne količine tečnosti u toku dana -naglašava Branka Mirković.

Ona dodaje da pogrešna ishrana, preskakanje obroka, kao i držanje neadekvatnih dijeta,  mogu veoma negativno da utiču na pad sećera u krvi i posledično na pad pritiska.

Informer

unošenje dovoljno tečnosti je veoma važno

Kako održavati normalan pritisak?

Nutricionistkinja Branka Mirković ističe da postoji i poseban režim ishrane za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

Pored toga što je važno često piti vodu, važno je unositi i vitamin B 12.

- B12  pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i sprečava anemiju, a utiče na regulisanje širenja krvnih sudova. Treba uzimati sledeće namirnice: jaja, piletinu, morsku ribu, lososa, tunjevinu, kao i mlečne proizvode sa niskim sadržajem masnoće.

Informer

mlečni proizvodi

Naša sagovornica napominje da hrana bogata folatima vitamin B 9 ili folna kiselina takođe pomažu ćelijama da stvaraju više krvnih zrnaca.

- Jedite zeleno lisnato povrce, spanać, brokoli, kelj, razne druge zeleniše, ali i pomorandze, mahunarke, sočivo, posebno leblebije i orašaste plodove -orah, lešnik, badem - napominje Branka Mirković.

Informer

spanać

Branka Mirković navodi i koja hrana uzrokuje povećanje srčanog ritma i skok krvnog pritiska.

- To su kofein, razne vrste kafa, čaj, kakao, čokolada. Krvni pritisak mogu da povećaju i namirnice sa visokim sadržajem soli. Među njima su masline, razni slani sirevi, konzervisana riba, slani krekeri, supe i sosovi sa dosta soli.

Informer

Koju hranu treba izbegavati?

Branka Mirković napominje da osobe koje pate od niskog krvnog pritiska treba da izbegavaju krompir, pirinač, hleb, testeninu, slatka pića, sokove i sirupe sa dosta sećera, kao i alkohol.

 -  Jabuke nisu dobre za osobe sa niskim pritiskom, posebno ako se jedu na prazan stomak. Isto važi i za med, matični mleč, kesten, šargarepu. Sve namirnice koje naglo podignu šećer u krvi i naglo spuste šećer u krvi treba izbegavati - napominje naša sagovornica.

Ona dodaje da, ako imate nizak krvni pritisak, neke namirnice treba jesti umereno. 

Među njima su lubenica, paradajz, dinja, crni luk, boranija, razne semenke.  

Potrebno je izbegavati i alkohol. 

- Alkohol prvo podigne pritisak i stimuliše rad srca. On, međutim, izaziva dehidraciju i vazolizaciju pa će pritisak naglo opasti. Mnogo kafe moze da izazove iste simptome - kaže još Branka Mirković.