Autor: Informer.rs

13.08.2024.

15:00

Foto: Freepik.com

Magazin

Doktorka otkrila šta nam krade san! Ove namirnice nam uništavaju odmor - Zato smo umorni!

Prema savetu stručnjaka, odrasli bi tokom noći trebali da spavaju najmanje sedam do osam sati. Iako se ovo može činiti kao izazov, doktorka Ejmi Šah sa Harvarda naglašava da je važno izbeći stres koji proizilazi iz nedostatka sna.

Ona ističe da svaka osoba ima svoje jedinstvene potrebe, te je ključno prilagoditi količinu sna svojem organizmu.

Probudite se sveži

Doktorka Šah pruža pet korisnih saveta za osvežavajuće buđenje. Preporučuje da se ide u krevet i budi u isto vreme svakog dana, uključujući vikende. Takođe, savetuje smanjenje unosa hrane koja može izazvati povećanje nivoa kortizola, kao i izbegavanje kafe, alkohola i nikotina, kako prenosi "CNBC".

Informer

Neke namirnice mogu uticati na ravnotežu kortizola, pa se preporučuje izbegavanje životinjskih proteina, rafinisanih šećera, soli i zasićenih masti. Nasuprot tome, ishrana bogata voćem i povrćem može doprineti zdravim ritmovima proizvodnje kortizola, što je važno za kvalitetan san.

Istraživanja pokazuju da konzumacija kafe u večernjim satima može narušiti cirkadijalni ritam na ćelijskom nivou, pa je preporučljivo izbegavati je poslepodne. Iako alkohol može delovati umirujuće na početku, on kasnije može poremetiti san. Nikotin je, s druge strane, stimulans koji može uzrokovati kraći i nepravilan san.

Niže temperature u spavaćoj sobi imaju povoljan uticaj na kvalitet sna, dok vežbanje pre spavanja nije preporučljivo, jer podiže telesnu temperaturu i tako ometa san. Takođe, vežbanje može povećati vreme provedeno u sporotalasnom snu, delimično zbog toga što umara telo.