• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: G.R.

16.04.2025

08:00

Cene prasetine u vrtoglavom rastu! Ipak postoji mogućnost da na prazničnoj trpezi poslužite pečenje i dodatno uštedite

Shutterstock

Srbija

Cene prasetine u vrtoglavom rastu! Ipak postoji mogućnost da na prazničnoj trpezi poslužite pečenje i dodatno uštedite

Podeli vest

Kilogram žive vage prasadi na pijacama u šabačkom kraju košta od 400 do 500 dinara, pa su za razliku od prošle godine kada je cena bila od 600 do 700 dinara pečenjare zatrpane rezervacijama prasećeg pečenja za vaskršnju trpezu

- Na društvenim mrežama ima dosta oglasa, a cene su od 2.000 do 2.200 dinara kilogram. Ako se dobro pogledaju sve ponude, može neki dinar da se uštedi na nižoj ceni, a pojedine pečenjare obavljaju i besplatnu dostavu - kaže jedan Šapčanin.

Iako se cena prasića od jesenas ne menja, vlasnici pečenjara su od tada cenu podigli za 300 do 500 dinara.

- Ne košta samo prase, a pošto ima dosta posla mora da se ukalkuliše i rad pomoćnih radnika koje je teško pronaći. Klanje košta 2.000 dinara, pečenje u furuni isto toliko, pregled na trihinelozu 400, a sečenje 1.000 dinara, pa zavisno od toga koliko je prase bilo teško i cena pečenja isečenog na kockice i spakovanog na ovalu bude od 2.000 do 2.200 dinara - objasnio je vlasnik pečenjare.

Usluge pečenjara su poskupele i od kada je zbog čestih kontrola inspekcija "zaveden red", pa samo legalno registrovane radnje koje poseduju propisane sertifikate mogu da obavljaju ovu delatnost.

Pošto se za razliku od krsne slave za Vaskrs ređe kupuje celo prase, mnogi su se snašli kako da na prazničnoj trpezi posluže pečenje i dodatno uštede.

- Kupili smo po 600 dinara oko četiri kilograma i kad ispečemo u rerni biće dovoljno za praznični ručak, a jeftinije nego u pečenjari - kazala je domaćica iz Šapca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set