• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

12.11.2025

19:00

Srbin oborio svetski rekord: Ova komplet lepinja pravljena je po posebnoj recepturi, nećete verovati kada vidite šta jedete (FOTO)

RINA

Srbija

Srbin oborio svetski rekord: Ova komplet lepinja pravljena je po posebnoj recepturi, nećete verovati kada vidite šta jedete (FOTO)

Podeli vest

Komplet lepinja koja je inače najpoznatiji gastronomski simbol Zlatiborskog okruga, dobio je savremeno izdanje zahvaljujući Nemanji Vukašinoviću, profesionalnom kuvaru iz Užica.

Šef kuhinje restorana na Zlatiboru odlučio je da ovo tradicionalno jelo predstavi u modernoj, svetskoj interpretaciji - "lepinja za svet".

- Ideja je nastala tako jer sam želeo da sačuvamo od zaborava tradicionalna jela, ali i da ih predstavimo na savremen način. Komplet lepinja je iz našeg kraja i zaslužuje svoje mesto u svetskim restoranima, zato smo je malo modifikovali a potom i izneli pred goste - kaže za RINU mladi kuvar inovator i šef kuhinje azijskog restorana Hotel Bor by Karisma.

Njegova verzija ovog jela koristi autentične sirovine poput kajmaka, mleka, brašna sa vodenice, ali primenjuje i moderne kulinarske tehnike, poput molekularne gastronomije.

- Sve su to sastojci koji čine pravu komplet lepinju, samo predstavljeni u novom obliku. Trudimo se da sve sirovine budu autentične. Lepinju prvo mesimo od brašna koje uzimamo sa lokalne vodenice, zatim u nju stavljamo mladi kajmak i belance. Zamutimo i pečemo da bude srednje pečeno. Na tu osnovu potom idu prah i sfera od pretopa, žumance koje je odležalo u soli, a preko se dodaje espuma od mladog kajmaka. Za dekoraciju koristimo prah od pretopa - objašnjava svoj proces rada Nemanja Vukašinović.

Nemanja kaže da, iako su reakcije javnosti podeljenje, većina koja proba ovu lepinju ostane bez teksta. Ukus je autentičan, samo je forma drugačija.

Kolege iz inostranstva već su tražile recept, a uskoro će se naći i na menijima nekih restorana u fine dining varijantama, otkriva on.

- Komplet lepinja, nastala početkom 19. veka, dva veka kasnije dobila je moderno ruho, ali i dalje se jede na isti način - topla, mirisna i bogata, i sa prstima baš kao nekad.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set