• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Z. G.

01.03.2024

13:55

(VIDEO) Ko voli nek izvoli! Otvorena Pršutijada u Mačkatu! A cene ...

Z.G.

Srbija

(VIDEO) Ko voli nek izvoli! Otvorena Pršutijada u Mačkatu! A cene ...

Podeli vest

Zlatiborsko selo Mačkat do nedelje će imati poseban miris – miris pršute i drugog suvog mesa! Ovogodišnji Sajam suvomesnatih proizvoda "Pršutijada“ okupilo je devet izlagača i brojne proizvođače drugih domaćih proizvoda.

Kao i prethodnih godina, izabrani su najbolji proizvođači, koje je ocenjivalo deset stručnjaka iz Centra za ispitivanje namirnica iz Beograda.
Za najboljeg proizvođača goveđe pršute proglašen je Petar Šopalović iz Mačkata, čija je kobasica takođe odnela prvu nagradu.


Za najboljeg proizvođača svinjske pršute prvu nagradu je dobio Dragan Stojanović, dok je proizvođač Nikola Brković proglašen za najboljeg proizvođača ovčije stelje i slanine.

- Od kada znam za sebe sam u ovom poslu. U kući radimo brat, snaja, ja, žena, otac i majka. Ovde je sva goveđa pršuta izvrsna, a neka mora biti najbolja – kaže Petar Šopalović (34) iz Mačkata, najbolji proizvođač goveđe pršute, koja je treća generacija u svojoj porodici koja se bavi ovim poslom.

Foto: Z. G.

Petar Šopalović, dvostruki pobednik - najbolja goveđa pršuta i kobasica

 

On objašnjava da bi goveđa pršuta bila dobro stoka mora da bude debela, da se lepo usoli, obradi i, najvažnije, da se osuši. Taj proces, od početka soljenja do finalnog proizvoda, traje dva meseca.
- Najteže je naći dobru sirovinu, ali mi radimo za jednom klanicom koja stvarno ima izuzetno dobra grla – dodao je Petar.


Uz zvuke violine, na sajmu se kuvao kačamak, a glavni majstori bili su profesor kuvarstva iz Ugostiteljsko-turističke škole Miroljub Mitrašinović, sa svoja dva učenika.

- Za ovaj idealan doručak potrebni su voda, mast ili ulje i brašno od kukuruza osmaka. Prvo pustimo da dobro provri voda i ulje, a onda postepeno dodajemo brašno. Masa mora da bude malo ređa da bi se kukuruz skuvao, te da se masa posle polako stegne. Služi se sa mlečnim proizvodima, sirom i kajmak, a može i sa pršutom. Ima varijanta da se u kuvanu masu doda stari kajmak e to je već cicvara – kaže nam profesor kuvarstva.


Na ovogodišnjem sajmu cene nisu bile baš sajamske. Goveđa pršuta je od 2.800 do 3.000 dinara, svinjska pršuta 1.800 dinara, ovčija stelja 2.500 dinara, čvarci, slanina i kobasica od 1.300 do 1.600 dinara.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je otvorio ovu manifestaciju i najavio osnovanje Agrar biznis centra koji će biti u principu akcionarskog društva, a koje će mnogim proizvođačima, kako je rekao, omogućiti velike pogodnosti.

Pogledajte u videu deo atmosfere sa Pršutijade




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set