• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. K.

28.10.2024

07:30

Kako je profesor iz okoline Bačke Palanke pronašao izgubljenu disertaciju Ive Andrića

informer.rs

Srbija

Kako je profesor iz okoline Bačke Palanke pronašao izgubljenu disertaciju Ive Andrića

Podeli vest

Pre skoro četiri i po decenije, profesor lingvistike Univerziteta u Gracu dr Anton Šerer, rođen u Obrovcu, kod Bačke Palanke, pronašao je izgubljenu doktorsku disertaciju našeg nobelovca Ive Andrića, za čiji se originalni primerak, pisan na nemačkom jeziku, dugo nije znalo gde je.

Primerak koji je dobio Andrić bio je negde zaturen, dok je nestao i original na nemačkom jeziku, koji se nalazio u biblioteci tog austrijskog Univerziteta.
Kako bi se na neki način odužili svom zemljaku, Opštinski muzej u Bačkoj Palanci će do kraja godine dobiti stalnu postavku posvećenu Šereru i njegovom delu.

- Centralni deo postavke biće posvećen neverovatnoj priču o pronalasku doktorske disertacije nobelovca Ive Andrića, koja se smatrala izgubljenom i to u godini u kojoj se obeležava jedan vek od Andrićeve odbrane doktorata na Univerzitetu u Gracu – kaže Olga Nađ, direktor Muzeja u Bačkoj Palanci.

Disertaciju "Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine" Ivo Andrić odbranio je na Univerzitetu u Gracu 1924. godine. Akademik Zoran Кonstantinović je davne 1982. godine kada je disertacija prvi put objavljena na srpskom jeziku, u prvom broju "Svezaka Zadužbine Ive Andrića" objasnio kako je spasena disertacija.

 


- Na sve molbe, zahteve i insistiranja kod univerzitetske biblioteke u Gracu da se disertacija preda "Zadužbini Ive Andrića", odgovarano je, da je već izdata, ali se ne zna kome, da se za njom traga, da je negde zaturena, dok na kraju nije proglašena da "je izgubljena". Što je ipak spasena u originalu na nemačkom jeziku, dugujemo prof. dr Antonu Šereru, lektoru univerziteta u penziji i ovlašćenom sudskom tumaču za srpskohrvatski jezik u Gracu – naveo je Konstantinović.

Anton Šerer je magistrirao u Gracu na temu "Paralele između Geteovog Fausta i Njagoševog Gorskog vijenca", a doktorirao disertacijom "Geteovo proučavanje srpske narodne poezije i njegove predstave o slovenskim narodima".
Mentor doktorske disertacije Antona Šerera, bio je čuveni slavista prof. dr Hajnrih Feliks Šmit, pred kojim je 15. maja 1924. godine takođe doktorirao Ivo Andrić.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set