• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

16.11.2024

10:17

Dođeš, uživaš i zaradiš! U valjevskom kraju razmišljaju o novoj grani turizma! Evo o čemu je reč

printscreen rts

Srbija

Dođeš, uživaš i zaradiš! U valjevskom kraju razmišljaju o novoj grani turizma! Evo o čemu je reč

Podeli vest

U šumi nadomak sela Jovanja, nedaleko od Valjeva, meštani u jesen beru pečurke, ali je malo onih koji znaju da je ovaj kraj bogat i onom sortom, koje ima i tokom zime, a za koju se otimaju ekskluzivni restorani.

Delimir Mijailović ima sertifikat i dozvolu za sakupljanje tartufa i već ih deceniju i po sa sinom i psom Belom, rase lagoto romanjolo, istančanog njuha za pronalaženje ove vrste gljiva, skuplja u šumi.

U taj posao krenuo je najpre dresurom ovih pasa pre 16 godina, a prve tartufe pronašao je dve godine kasnije.

- Sezona ovde traje celu godinu. Crnih letnjih tartufa ima od maja, a i kasnije u jesen, pa i tokom zime. Trenutno je aktuelna sezona belog tartufa. Ovde nije neko prebogato stanište, ali uvek može da se nađe za naše potrebe. Eto, spojili smo lepo i korisno, šetamo u prirodi, nađemo tartufe, odličan su delikates - priča Delimir za rts. 

I Vasilije je već mnogo naučio o ovim šumskim plodovima. 

 

- Svinjski tartuf malo čudno miriše i razlikuju se po boji od crnih tartufa. Znam i za ulcinatum, mesencerijum, mi ga ovde zovemo "naftaš" - nabraja Vasilije.

Cena tartufa je od 50 do 80 evra po kilogramu, a Delimir kaže da oni, kojima je motiv zarada, treba da budu i odgovorni prema prirodi.

- Mnogi novi tartufari upropašćavaju staništa grabuljanjem. Kreću da vade i da traže tartufe kad nije vreme, mnogo ranije pre početka sezone, a osim toga i klima se promenila pa sve to utiče da ih ima manje - dodaje ovaj tartufar.

Porodica Mijailović ima ideju da razvije tartufarski turizam – jednodnevni izlet sa neizostavnom degustacijom delikatesa.

 Delimirova supruga Biljana objašnjava plan.

- Ljudi koji vole šetnju, prirodu, šumu ne moraju da idu nigde dalje odavde, da dođu kod nas, da obiđu našu Srbiju, da se posluže, da probaju tartufe, koje neće probati nigde osim u nekim ekskluzivnim restoranima - kaže Biljana. 

Uz posebnog psa, kasnije bi svaki turista mogao da se upusti u lov na tartufe, pa i da zaradi...

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set