• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: V.Jović

30.11.2024

13:00

Ako nema u kući, ima na pijaci! Za Ljiljin kiseli kupus kažu da je najukusniji i najtraženiji (FOTO)

V.J.

Srbija

Ako nema u kući, ima na pijaci! Za Ljiljin kiseli kupus kažu da je najukusniji i najtraženiji (FOTO)

Podeli vest

Zimnica je svuda već ostavljena. Vredne domaćice na Istoku Srbije to uvek rade na vreme i sa puno ljubavi ali i tajni koje samo one znaju , pa im je zato zimnica i najukusnija.

Ukoliko neko i ne ostavi ono što se treba naći tokom zimskih meseci na trpezama, ima uvek na pijacama , pa tako i na majdanpečkoj, gde je Ljiljana Martinović iz sela Plavana kod Negotina jedna od najvičnijih žena i na čijoj se tezgi uvek nalazi sve što se poželeti može.

Foto: V.J.

 

 

Ljiljin kiseli kupus je uvek najtraženiji i ona ga ostavlja mnogo ranije od ostalih domaćica.

- Moja porodica se bavi isključivo ovim poslom. Imamo svoje proizvode i zimnicu ostavljam isključivo na starinski način, bez upotrebe konzervasa i hemije. Samo pasterizacijom. Pomažu mi majka i dve ćerke kada dođu, jer se školuju na strani, ali uglavnom sama postižem sve. 

Kupcima uvek mogu da ponudim zimnicu na koju su navikli, ali i ponešto novo. Kod mene uvek ima svega i paradajaza kuvanog i raznih salata od paprike, kiselih pečuraka , svih vrsta komota, džemova ali i pasterizovanih kiselih listova vinove loze , tako da se u zimskom peridu mogu samo zaviti sarmice.

Foto: V.J.

 

 

Kupus kiselim mnogo ranije jer su moji kupci navikli i više se ne muče , znaju da ga ima dovoljno kod mene, kroz smeh govori Ljilja i napominje da ona prodaje i sir i mleveno projino brašno, ali i suve plodove koji se koriste zimi umesto grickalica. Suve šjive , kajsije , jabuke...

Ipak , Ljiljin kiseli kupus je uvek najukusniji i najtraženiji.

- Nema tu neke filozofije. Svaku glavicu rasečem , ne vadim koren, već posložim u bure i tu naspem količinu izmerene soli i nalijem vodom. Kupus ne mora biti baš neka posebvna sorta već naš koji mi uzgajamao. Kada bude napunim , odozgore obavezno stavim veliki kamen da glavice ne isplivavaju. Ne koristim ništa drugo. Ali ,naredne dve nedelje crevom se mora pretakati kupus, kako bi se so i voda izmešali i so rastopila i tako se on sam kiseli. U narednih mesec dana, ako nije
prostorija ni previše hladna ni topla gde se drži, on je već ukiseljen, žut  kao dukat i ukusan, priča Ljilja.

Foto: V.J.

 

 

Inače, neke domaćice u ovim krajevima u kiseli kupus stavljaju cveklu da bi raso dobio roze boju ali i određenu količinu šećera, kažu, to je prirodni konzervans, pa je i raso ukusniji a kupus nije toliko slan i kiseo.

Stavljaju domaćice sa Istoka Srbije i po koji koren rena pred kraj , jer se kupus tada popularno ,,preseče,, tojest polako kiseli do određene mere i stane da se ne bi previše ukiselio. Ali i koren kukukuruza jer kako napominju, tada je raso bistar i na površini bureta se ne stvara takozvani ,,beli cvet,, kako ovde kažu da kupus ,,procveta,, već zadržava svoju bistru boju, pa se na taj način izbegne kvarenje.

Foto: V.J.

 

 

Mnogo je tajni koje vredne domaćice sa istoka Srbije znaju, zato se u poslednje vreme sve manje u gradovima muče oko pripremanja zimnice, jer znaju da se na pijacama nađe svega pa i kiselog kupusa.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Brutalno prebijanje u Novom Pazaru: Osveta ili nešto drugo?
Hronika

Brutalno prebijanje u Novom Pazaru: Osveta ili nešto drugo?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru uhapsili su prošlog O. P. (24) i A. M. (47) iz Novog Pazara, zbog sumnje da su izvršili krivično delo ubistvo u pokušaju prema E. Š. (29). Sada su isplivali novi detalji pozadine celog slučaja.

27.04.2025

09:40

Sport

Trener Denvera nije verovao: Samo sam čekao produžetak!
NBA

Trener Denvera nije verovao: Samo sam čekao produžetak!

Ova pobeda ide na račun igrača, ja sam već spremao produžetke kada se pogodak Gordona desio, priznao je trener Denvera Dejvid Adelman, nakon što je njegov tim stigao do izjednačenja protiv Los Anđelesa (2:2) u plej-ofu.

27.04.2025

09:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set