• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo

22.10.2024

12:41

Zabeležen novi slučaj zaušaka u vrtiću u Srbiji! Bolest je opasna po dečake, a ove simptome ne smete ignorisati!

pexels.com

Vesti

Zabeležen novi slučaj zaušaka u vrtiću u Srbiji! Bolest je opasna po dečake, a ove simptome ne smete ignorisati!

Podeli vest

Više od 95% vakcinisanih razvija imunitet koji je dugotrajan, a verovatno i doživotan.

U novosadskom vrtiću registrovan je prvi slučaj zauški, a decu u Srbiji napale su i varičele, stomačni virusi, rino virusi i brnu virus, kaže pedijatar dr Saša Milićević.

Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) podsetili su za portal Bebac da MMR vakcina štiti od zaušaka, malih boginja i rubeole. Dr Milićević kaže za Kurir da su zauške jedna od dečjih zaraznih bolesti koja napada paroditne žlezde i prenose se lako kapljičnim putem.

- Zauške dugo nisu bile viđene, ali s obzirom na to da roditelji izbegavaju da vakcinišu decu ova zarazna bolest se opet javila. Pretpostavljam da se radi o mališanu koji još uvek nije vakcinisan. Bolest prolazi sama od sebe, ali kod muške dece može da izazove probleme sa testisima. To nisu često slučajevi u praksi, ali u literaturi jeste zabeleženo. Manifestuje se kao virusna infekcija sa tipičnim simptomima: malaksalost, povišena telesna temperatura, dete odbija da jede, a onda se pojavi otok žlezda iza ušiju. To ume da bude bolno i potrebno je javiti se lekaru. Dete mora da miruje, da ne ide u vrtić je ako jedno dete ode u kolektiv zaraziće i drugu decu koja nisu vakcinisana. Zauške za sada ne bi trebalo da se šire, ali neophodno je pratiti situaciju - naglasio je dr Milićević i dodao:

- U teoriji zauške se mogu javiti i kod odraslih, ali oni tokom života steknu imunitet. Jedina zaštita je vakcina koja sprečava nastanak epidemije i pojavu drugih oblika. Za roditelje je važno da zauške uoče odmah i da ne pomisle da je možda otok limfnih žlezda. Zauške su bolest koju izaziva mumps virus, a prenosi se kapljičnim putem i kontaktom sa pljuvačkom inficirane osobe. Inkubacija je od 12 do 25 dana. Oboljenje je praćeno temperaturom, otokom i bolom jedne ili više pljuvačnih žlezda - rekao je on.

 

Moguće komplikacije su: zapaljenje polnih žlezda, aseptički meningitis, encefalitis, gluvoća. Imunitet nakon obolevanja je doživotan. Bolest se najčešće javlja kod dece u uzrastu 5-9 godina, mada mogu da obolevaju i adolescenti i odrasli.

U približno 30% slučajeva simptomi su blagi i ne ukazuju na bolest ili je infekcija bez simptoma. Veliki broj infekcija kod dece mlađe od dve godine je bez kliničkih simptoma. Više od 95% vakcinisanih razvija imunitet koji je dugotrajan, a verovatno i doživotan.

Zahvaljujući dugogodišnjoj primeni vakcine na ovim prostorima od 1981. godine, bolest se poslednjih godina registruje kod pojedinačnih slučajeva ili u epidemijama u kolektivima kod nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, piše na sajtu Gradskog zdravlja za javno zdravlje Beograd. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set