• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2020

13:30

VESNA JE BILA SRPSKA STJUARDESA O KOJOJ JE BRUJAO SVET Ugostio ju je i Tito, a kada je umrla, u njenom stanu zatečen je ŠOKANTAN PRIZOR

Estrada

VESNA JE BILA SRPSKA STJUARDESA O KOJOJ JE BRUJAO SVET Ugostio ju je i Tito, a kada je umrla, u njenom stanu zatečen je ŠOKANTAN PRIZOR

Podeli vest

Za ime Vesne Vulović čuo je ceo svet - ona je 1972. godine jedina preživela avionsku nesreću iznad tadašnje Čehoslovačke.

Kada je avion na letu Kopenhagen – Zagreb počeo da se ruši, Vesna je imala samo 20 godina i jedina je od 29 putnika koja je uspela da preživi pad sa 10 hiljada metara.

Vesna je jedno vreme nakon nesreće bila paralizovana, a o detaljima tragedije čitala je u novinama, gde se bila potkrala i rečenica da je ona "skoro umrla od šoka"

Bila i Titova gošća

Novine su ubrzo preplavili pobednički tekstovi o Vesni koja je bila svojevrsna heroina nacije i simbol epske pobede života nad smrti. Po povratku u SFRJ, ugostio ju je tadašnji predsednik SFRJ maršal Josip Broz Tito.

Ali pamćenje ume da bude kratko, a zasluge najčešće ni ne završe u pravim rukama.

Žena koja je preživela nemoguću situaciju, pitala je Jugoslovensku aviokompaniju da nastavi da radi kao stjuardes. Dodelili su joj posao za šalterom.

Ipak, Vesnu nisu mogli da spreče da leti. Nije izbegavala letove.

"Ljudi su uvek želeli da sede pored mene tokom leta", ispričala je Vesna koju narod nije zaboravio. Naprotiv, smatrao ju je simbolom sreće.

Ni svetska javnost nije zaboravljala ženu koja se bila upisala u "Ginisovu knjigu rekorda" u rubriku "kako preživeti nemoguće" 1985. godine (nagradu za Ginisov rekord dodelio joj je Pol Makartni) kao jedina osoba koja je bez padobrana preživela pad iz aviona 1972. godine.

Komšije otkrile istinu

Kada se 23. decembra 2016. pojavila vest da je Vesna Vulović preminula u svom stanu u Beogradu, u 67. godini, pojavile su se razne priče. Komšije su ispričale da je imala velikih finansijskih problema, da je morala da veći sta zameni za manji jer nije imala novca za račune, da nije mogla sebi da priušti protezu za zube, da je živela povučeno, da su joj najdraže društvo bile mačke.

"Mnogo je lakše umreti. Mnogo mi je teže bilo da preživim, nego onima koji su umrli. Ne razmišljam o nesreći svaki dan. Ali politika u ovoj zemlji me zamara. Moje srce ne može više da podnese. Dosta mi je", izjavila je bila za Dansku televiziju DR.

Vesnin odlazak  2016. ispratile su i "Novosti" koje su u njenom stanu zatekle životinje koje danima nisu uzimale hranu i vodu. Telo čuvene stjuardese pronašla je policija nakon poziva zabrinutih prijatelja kojima se danima nije javljala.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Predragm

pre 3 godine

Avion u kome je letela Vesna Vulovic je oboren nad Cehoslovackoj raketom koju je ispalila vojska koja je vrsila vojne vezbe. Avion je nesrecno uleteo pola sata pre zavrsetka vojne vezbe. To se krije i dan danas. Tito nije hteo nikakve konfrontacije. Koliko znam imala je sina. Jednom sam je upoznao i bila je neverovatno radosna, sirila je neku zivotnu energiju iako je bila sva u zicama koje su joj povezivali kosti i najverovatnije imala bolove.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17